Avto-moto

Kia osvežila soul

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
7. 2. 2013, 14.47
Posodobljeno: 7. 2. 2013, 15.05
Deli članek:

Novi soul je že na voljo tudi pri nas. Kia ga je malce osvežila, enako pa velja tudi za cenik.

Soul je vozilo za posebneže. Za tiste, ki radi pokažejo, da jim je mar za mnenja drugih. Kvadrasta oblika in posebni proporci ga naredijo v vozilo, ki ga prepoznamo že na daleč. Zdaj pa ga je Kia tudi nekoliko posodobila.

Novi soul je daljši za 15 milimetrov in tako v dolžino meri 4,12 metra. Zračna odprtina spredaj je postavljena nekoliko nižje, okrogle meglenke pa so postale večje. Kia zanj po novem nudi zmogljivejše dvojne žaromete s črnimi obrobami, sicer pa bo možno naročiti tudi projekcijske žaromete z LED lučmi, tako spredaj kot zadaj.

Novost so tudi 16- in 18-palčna paltišča, zunanje kljuke vrat, zadnji odbijač je nekoliko širši, prav tako pa ima meglenki postavljeni v rob zadka. Vse skupaj bodo resnici na ljubo opazili poznavalci ali tisti, ki si soul že lastijo. S tem pa načeloma ni nič narobe, saj je soul moral ostati takšen posebnež, kot je.

Med drugim se je Kia odločila stikala v notranjosti pervleči z večplastno kovinsko barvo, tako da bodo bolj trpežna. Ocenili so tudi, da je v starem soulu preveč glasno, zaradi česar so dodatno izolirali motorni pokrov in podaljšali stranska ogledala. V praksi bo tako tišji, v njem bo tudi manj vibracij.

Pa tehnične spremembe? Soul je pridobil novi 103-kilovatni bencinski motor (166 Nm), 1.6 GDI, prav tako pa novi 6-stopenjski ročni in avtomatski menjalnik. Soul bo z novim motorjem do 100 km/h pospešil v 10,4 sekunde, končna hitrost pa bo 185 km/h. Kia obljublja, da bo porabil v povprečju 6,4 litrov, skupaj s paketom EcoDynamics (start-stop sistem) pa 0,4 litra manj. Sicer bo na voljo še dizelski motor s 94 kW moči (260 Nm navora, 4,9 l/100 km). 6-stopenjski ročni menjalnik je serijski.

Med serijsko opremo je uvrščenih 6  varnostnih zračnih  blazin,  ABS  z  EBD,  stabilnostni  sistem  ESC,  pomoč  pri  speljevanju  v  klanec  HAC,  ročna klimatska  naprava,  avdio  sistem  s  CD/mp3  predvajalnikom,  USB  priključkom  in  štirimi  zvočniki,  električni pomik  vseh  štirih  stekel,  16-palčna  lita  platišča  205/55  R16,  električno  nastavljiva  in  ogrevana  zunanja ogledala  v  barvi  vozila,  zunanje  vratne  kljuke  v  barvi  vozila,  deljiva  klop  v  razmerju  60/40 in potovalni računalnik.

Prodaja novega soula se je pri nas že pričela. Vstopna različica z bencinskim motorjem stane 15.990 evrov, nekoliko bolj opremljena (samozatemnitveno vzvratno ogledalo, LED dnevne luči, LED zadnji žarometi, avtomatska klima itd.) 17.990 evrov, dizelska pa v obeh primerih 2.000 evrov več od bencinske (torej 17.990 in 19.990 evrov). Ne smemo pozabiti tudi na 7-letno garancijo.