Svet

Zlorabe otrok pretresljivo pogoste

STA
7. 2. 2013, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po brutalnem posilstvu mlade Indijke, ki je sprožilo mednarodno ogorčenje, zdaj borci za človekove pravice indijski vladi očitajo, da je tudi za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami slabo poskrbljeno. Glede na poročilo organizacije Human Rights Watch (HRW) so otroške žrtve spolnih zlorab v Indiji pogosto ponižane prav s strani oblasti.

Po navedbah HRW so spolne zlorabe otrok "pretresljivo" pogoste" v indijskih domovih, šolah, negovalnih domih. Organizacija zato indijsko vlado poziva, naj v okviru reform, povezanih z odzivom na skupinsko posilstvo in umor študentke v New Delhiju, izboljša zaščito otrok.

"Še tiste otroke, ki so dovolj pogumni, da prijavijo spolne zlorabe, policija, zdravstveno osebje in druge oblasti, pogosto ignorirajo ali ponižajo z odslovitvijo," je dejal regijski direktor HRW Meenakshi Ganguly in dodal, da pristojni pogosto ne verjamejo žrtvam zlorab.

V poročilu HRW so še zapisali, da bodo vladni napori za boj proti temu problemu neuspešni, če ne bodo učinkovito vpeljani zaščitni mehanizmi in ne bo reformiran pravosodni sistem tako, da bo zagotovil dosledno prijavljanje in strožje sodno preganjanje zlorab.

Glede na navedbe organizacije velik problem predstavljajo zlorabe v sirotišnicah in podobnih ustanovah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih indijske vlade je bilo leta 2011 posiljenih več kot 7100 otrok, kar je 30 odstotkov več kot leto poprej. A borci za človekove pravice poudarjajo, da se velike večine primerov spolnih zlorab sploh ne prijavijo zaradi družbene stigme, ki je povezana z zlorabami.

Indija je lani sprejela zakon o zaščiti otrok pred spolnimi prestopki, ki je prvič kriminaliziral vse oblike spolnih zlorab otrok, vendar pri HRW poudarjajo, da mora priti tudi do sprememb v družbeni naravnanosti proti tem zlorabam.