Avto-moto

Loeb na X games

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
27. 6. 2012, 11.18
Posodobljeno: 27. 6. 2012, 11.28
Deli članek:

Sebastien Loeb in Citroën Racing se pripravljata na sodelovanje na šovu X Games v Los Angelesu v relikros tekmovanju (Global Rallycross Championship).

Osemkratni svetovni prvak Sébastien Loeb je osvojil 71 zmag na 23 različnih preizkušnjah, od Švedske do Avstralije prek Mehike, Japonske ali Jordanije. Ni ga strah odkrivati novih terenov: "Rad tekmujem in vedno rad odkrivam nove discipline. En teden po prihodu z relija po Novi Zelandiji bom torej v Los Angelesu, da sprejmem Travisov izziv! Relikros, kot ga poznamo v Evropi, je zelo spektakularen in njegova ameriška različica se zdi še bolj ekstremna. Možnost vožnje za volanom Citroëna DS3 s 545 konjskimi močmi, kjer bom vozil vštric z nasprotniki, kot je Marcus Grônholm, me lahko samo motivira! "

Citroën Racing je pripravil posebno različico dirkalnika DS3, ki ga imenujejo XL (X Games in Loeb). Zasnova podvozja in prem precej podobna reli različici, pogonski sklop pa je bistveno drugačen. Dvolitrski turbo motor pri dirkalniku DS3 XL razvije 401 kW moči (545 KM) in 800 Nm navora. Pospešek je na ravni dirkalnikov formule F1, saj doseže 100 km z mesta v samo 2,4 sekundah!

Ker v primerjavi z reli avtomobilom ti avtomobili nimajo ne sovoznika ne rezervnega kolesa, so morali inženirji poskrbeti za optimalno porazdelitev mase. "Zato smo hladilnik prestavili v prtljažnik," je povedal Cyrille Jourdan. "Glavna vidna razlika med dirkalnikom WRC in dirkalnikom XL so prezračevalne reže, ki so bile dodane v zadnje blatnike. Pri relikrosih so namreč zelo pomembni starti, zato je pravilna razporeditev mase ključna za uspeh."

 X Games Los Angeles 2012 se prične jutri in traja do 1. julija.