Avto-moto

Celovita ponudba astre

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
18. 6. 2012, 09.54
Posodobljeno: 18. 6. 2012, 10.12
Deli članek:

Opel bo na trgu kmalu ponudil nove različice astre, s katerimi bodo dokončno zapolnili vrzeli v obstoječi ponudbi. Ponudba astre, kot Oplovega najbolje prodajanega vozila v segmentu kompaktnih vozil, bo tako zaokrožena in celovita.

Opel je torej zaokrožil ponudbo lepotice, ki sliši na ime Astra.

Pričnimo pri pogonskih agregatih - astra je zdaj na voljo z varčnima 1.7 CDTI ecoFLEX motorjema (81 in 96 kW), za katera Opel pravi, da imata najučinkovitejšo porabo vseh časov (od 3,7 l/100 km), prav tako pa si lahko zanjo omislimo BiTurbo CDTI motor s 143 kW moči in 400 Nm navora (na voljo jeseni), ki velja za najmočnejšo dizelsko različico. Najmočnejša različica nasploh se imenuje OPC, ta pa ima vgrajen 2,0-litrski bencinski motor s turbo polnilnikom in direktnim vbrizgom, le-ta pa proizvede kar 206 kW moči. Pred kratkim je bila lansirana tudi LPG različica, ta ima vgrajen 1,4-litrski bencinski motor in tovarniško plinsko napravo (103 kW). Na začetku naslednjega leta bodo na voljo tudi bencinski motorji nove generacije, ki so jih poimenovali SIDI (spark ignition direct injection) ECOTEC z 1,6-litrsko delovno prostornino in turbo polnilnikom.

Sicer pa poleg drugih novosti Opel navaja tudi nove sisteme za pomoč vozniku. Omenja se predvsem druga generacije kamere Opel Eye z izboljšano funkcijo prepoznavanja prometnih znakov (TSA II), opozorilom za spremembo voznega pasu (LDW), prikazom varnostne razdalje (FDI) in opozorilom pred čelnim trčenjem (FCA). Med drugimi sistemi velja omeniti vzvratno katero, napredni sistem za pomoč pri parkiranju, opozorilo za mrtvi kot ter prilagodljivi tempomat (od 50 do 180 km/h). Sicer pa je potrebno omeniti tudi sistem prilagodljivih žarometov AFL+, FlexRide sistem prilagajanja vožnje različnim pogojem, HiPerStruts prednja vodila (za GTC in OPC) in še posebej ergonomske sedeže, ki so dobili certifikat strokovnjakov za zdravi hrbet v Nemčiji (AGR - Aktion Gesunder Rücken).

Seveda sta za astro na voljo tako FlexFix nosilec za kolesa (do štiri kolesa hkrati) in panoramsko vetrobransko steklo (GTC in OPC).

In karoserijske različice? Opel je razvil tako trivratno športno-kupejevsko različico, petvratno kombilimuzinsko različico, na voljo pa sta tudi karavanska in štirivratna limuzinska različica. Štirivratna limuzina je ponovno vizualno celovita in nekoliko spremenjena.

Astra je z razlogom Oplov najbolje prodajan mdoel v kompaktnem segmentu, ki pa mu je bilo podeljeno tudi veliko nagrad. Med njih lahko prištejemo tudi Auto Bildovo nagrado Zlati volan 2009, pred kratkim pa je bilo vozilo na poročilu za kakovost rabljenih vozil DEKRA 2012 ocenjeno z najboljšo oceno.