Avto-moto

Renault z zoe podrl svetovni rekord

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
18. 6. 2012, 09.16
Posodobljeno: 18. 6. 2012, 09.24
Deli članek:

Renault ZOE je dosegel nov svetovni rekord za serijsko električno vozilo v skupni prevoženi razdalji v 24 urah. V tem času je namreč zoe prevozil 1.618 kilometrov.

Ne veselite se prehitro, saj ne gre za rekord, ki ga je vozilo prevozilo z enim polnjenjem. V tem času jih je namreč bilo 18. Ravno zaradi novega polnilnika Caméléon, ki omogoča, da je zoe združljiv z vsemi vrstami vtičnim in razpoložljivimi jakostmi toka. V 30 minutah so namreč sodelujoči vozniki (teh je bilo 15) lahko baterije napolnili na 80 %.

Sicer pa sta se vozila dva malčka, pri čemer je en podrl svetovni rekord, ki zdaj meri 1.618 kilometrov, drugi pa je prevozil 1.506 kilometrov.

“To operacijo smo pripravili v dveh mesecih. Aprila smo skupaj z direkcijo za električne pogone Skupine Renault začeli izračunavati možnosti za uspeh. V začetku maja smo začeli s preskusnimi vožnjami in pripravili strategijo. Odločili smo se, da ohranimo povsem serijsko izvedbo avtomobila brez kakršnihkoli sprememb. Verjeli smo v to in imeli smo prav,” pravi Philippe Vinot, koordinator zapreverjanje zanesljivosti in trajnosti.

Podiranje rekorda je potekalo v Tehničnem centru Aubevoye v Normandiji.

ZOE bo v prodajnih salonih proti koncu tega leta, pri nas pa naslednje leto.