Avto-moto

5 zvezdic za civic

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
22. 2. 2012, 11.18
Posodobljeno: 22. 2. 2012, 11.33
Deli članek:

Nova honda civic je prejela najvišje možno število zvezdic na obsežnih Euro NCAP testiranjih. Honda je izjemno ponosna na dosežke svojih vozil, ki so od leta 2009, ko je bil sprejet nov sistem ocenjevanja, vsa prejela največje možno število zvezdic. Sicer pa je na testiranjih civic navdušila tudi s sistemom CMBS, ki so ga pri Euro NCAP še posebej pohvalili.

Deveta generacija petvratne honde civic je prejela največje možno število zvezdic na Euro NCAP testih trkov. NCAP tako ocenjuje novinca kot enega najvarnejših v svojem razredu. Posebno priznanje je civic prejela za sistem CMBS.

HONDA CIVIC Zaščita potnikov Zaščita otrok Zaščita pešcev Sistemi za pomoč vozniku
5 * 94 % 83 % 69 % 86 %

Sistem CMBS (sistem za preprečavnje trkov) je sistem zaviranja v sili na osnovi radarske tehnike. Pomaga preprečiti nalet v stoječe ali premikajoče se vozilo. Voznika opozori na nevarnost trka tako pri nizkih, kot pri višjih hitrostih. Nad 15 km/h zazna vozilo približno 100 metrov pred seboj in sproži tristopenjski proces. Pribl. 3 sekunde pred naletom opozori voznika s signali (vidni in slušni). Na drugi stopnji trikrat zategne varnostni pas in prične lahno zavirati, na zadnji stopnji, ko je trčenje neizogibno, pa zategne prednja varnostna pasova in prične s polnim zaviranjem. Celoten postopek je reverzibilen, tako da ob izognjenju vozila sistem sprosti varnostna pasova in preneha zavirati.

Za ta sistem je Honda prejela posebno priznanje Euro NCAP, ki se imenuje Euro NCAP Advanced.