Avto-moto

Saabu še vedno kaže slabo

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
13. 10. 2011, 09.30
Posodobljeno: 13. 10. 2011, 09.39
Deli članek:

Igračkanje s financami je pri Saabu še vedno prisotno. Medtem ko čakajo na obljubljen denar iz Kitajske, je produkcija novih vozila zaustavljena že za pol leta.

Saab se spopada z znaki insolvence, proti kateri se bolj ali manj uspešno borijo. Zdaj čakajo na obljubljenih 70 milijonov evrov iz kitajskega koncerna Youngman. Razlog za čakanje je manjkajoča odobritev odbora kitajskega avtomobilskega koncerna. Do konca oktobra bi Saab namreč moral izplačati posojila in dodatke k plači 3.500 zaposlenih v Trollhättanu. Zaradi zaustavitve produkcije aprila letošnjega leta pa podjetje nima pravih dohodkov. Je pa podjetju pomagala država s plačilom plač.

Za preživetje znamke je bistven kitajski kapital, na katerega čakajo. Podjetji Pang Da in Youngman, ki sta obljubila skupno 245 milijonov evrov, kar pa še vedno ne pokrije skupnega dolga podjetja Saab, ki trenutno znaša 769 milijonov evrov. Nekaj več govora je tudi o prevzemu Saaba s strani podjetja Geely (materinsko podjetje Volvo), ki pa bojda čaka na razglasitev insolventnosti.