Avto-moto

Saab podpisal pogodbo s Kitajci

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
15. 6. 2011, 11.12
Posodobljeno: 15. 6. 2011, 11.15
Deli članek:

Saab in njegov lastnik Spyker Cars NV sta podpisala pogodbo s kitajskim distributorjem Pang Da v vrednosti 109 milijonov evrov. Med drugim naj bi osnovali novo skupno znamko.

Saab je iskal kitajskega investitorja in partnerja za pridobivanje novih financ in zavzemanje največjega avtomobilskega trga. Novega, drugega kitajskega partnerja je zdaj dobil z distributerjem Pang Da.

China Youngman Automobile Group Co. je glede na pogodbo 45 % lastnik novega skupnega pdokucijskega podjetja, Saab si prav tako last 45 %, Pang Da pa 10 %. Youngman dobi 33 % distribucijskega podjetja, Pang Da 34 %, Saab pa 33 %.

Youngman bo tako plačal 136 milijonov evrov, Pang Da pa 109 milijonov evrov.

Pogodba prav tako pravi, da bo produkcija Saabov potekala tudi na Kitajski, hkrati pa bo švedski izdelovalec skupaj s Pang Da in Youngmanom razvil in izdeloval skupno znamko za kitajsko trg. »Podrobnosti še niso določene,« pravi predstavnik za Saab, Gunilla Gustavs.

Pogodbo še morajo potrditi določene kitajske vladne agencije in tretje partije, kar je do zdaj onemogočalo prejšnje investicije kitajskih podjetij.

Švedski časopisi poročajo o prodaji Saabove tovarne v Trollhattenu, s čimer bi skupaj pridobili 77 milijonov evrov. Tovarno bi potem najeli nazaj. Kaj več o prodaji Saab ni hotel komentirati. Gunilla Gustavs je dodal le, da se trudijo nabrati dovolj financ in zadostiti dogovorom za ponovni zagon produkcije (začasno ustavljena 9. junija), saj jih čaka 10.000 naročil.