Kje na hrvaški obali lahko imate skrite zalive samo zase

M. Z.
16. 4. 2024, 15.39
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 15.40
Deli članek:

Ime mesta Okrug izvira iz značilne umestitve vzdolž polkrožnega zaliva na jugozahodni strani otoka Čiovo, ki na simbolni ravni opisuje turistično ponudbo, ki je dejansko zaokrožena.

Mesto sestavljata dva Okruga – Gornji in Donji, ker pa se vzdolž celotnega zaliva, katerega oblika je bila navdih za njegovo poimenovanje, razprostirajo čudovite peščene plaže s kristalno čisto vodo, je od nekdaj prepoznano kot prava morska destinacija za družine z otroki, pa tudi za tiste, ki imajo skrite zalive radi samo zase. Sami preverite, zakaj se Kaštelanom in Splitčanom v poletni vročini in kljub znameniti fjaki (značilna dalmatinska mešanica lenarjenja in sproščenosti) ni težko podati vse do Čiova!


Medtem ko nešteti majhni zalivčki in plaže, sonce ter bistro modrozeleno morje vabijo h klasični sprostitvi na plaži – kopanju in sončenju, se najde nekaj tudi za ljubitelje bolj aktivnega počitnikovanja. Če spadate v to skupino, s potapljaško šolo preiščite vznemirljivi otoški podvodni svet, najemite skuter, smučajte na vodi ali poletite s padalom. V kolikor se raje »držite obale«, pa so vam na voljo teniška igrišča.

Ne glede na preference, se po športnih aktivnostih ob dobri glasbi sprostite v katerem od številnih lokalov na plaži, kjer boste doživeli občutek pravega morskega loungea. Pri tem nikakor ne izpustite obiska plaže Toć, tako imenovane Okruške Copacabane, ki ob vseh vsebinah omogoča uživanje ob dejansko edinstvenem sončnem zahodu. Kar 2570 sončnih ur letno, povprečna temperatura zraka 16,3 stopinj Celzija in 281 dni v letu s povprečno temperaturo nad 10 stopinj so jamstvo za užitek skozi vse leto!



Seveda pa dopust ne bi bil popoln brez dalmatinske gastronomske ponudbe. V veselje vseh gastronomadov so v Okrugu, Gornjem in Donjem, številne restavracije, dalmatinske konobe in drugi gostinski objekti z bogato ponudbo tradicionalnih specialitet, obvezen pa je tudi obisk ribiških fešt, ki jih poleti priredijo kar nekajkrat. Ob kakovostnem domačem vinu in ob zvokih klapskih pesmi vam bodo okruški gostitelji z veseljem pripravili okusne ribje specialitete, ki sredozemske večerje pogosto pretvorijo v nepozabna doživetja za vsa čutila.

Še en adut Okruga, ki vas bo navdušil, je njegova izjemna okolica. Prečudoviti pogledi na arhipelag, otočke ter otoke Šolto, Veliki in Mali Drvenik, vas bodo zvabili na krajši izlet, ljubitelji kulture pa bodo navdušeni nad bližino Trogirja, skoraj 3000 let starega mesta pod zaščito Unesca! Trogir nudi obilico ogleda vrednih vsebin, prav tako kot 27 kilometrov oddaljeni Split, ljubljenec svetovne turistične javnosti, ki je v zadnjih letih iz tranzitnega mesta prerasel v pravo dalmatinsko turistično metropolo. Ljubiteljem narave se ne bo odveč podati do šestdeset kilometrov oddaljenega Nacionalnega parka Krka z znamenitimi slapovi, duhovno podporo pa bo marsikdo z veseljem poiskal v znanem Marijinem romarskem središču – Medžugorju, sto kilometrov stran, v sosednji Bosni in Hercegovini. Nazadnje omenimo še letališče Split - Kaštela, ki je od Okruga oddaljeno le osem kilometrov, zato je to mesto izvrstna izhodiščna točka za izlete v lastni režiji!


Namestitev v Okrugu sledi svetovnim trendom, o čemer se boste prepričali že ob prvem pogledu na okusno in sodobno urejene penzione, vile, družinske hiše, apartmaje in kampe, med katerimi so nekateri prava oaza prestiža, atraktivnost notranje ureditve pa vsekakor zaokrožijo tudi osebni pristop ter ljubeznivost in dostopnost gostiteljev. Znano je, da se nekateri gostje v Okrug vračajo tudi celo desetletje – tudi sami si privoščite zaokroženi in celoviti dopust s petimi zvezdicami!