Ena najbolj znamenitih hrvaških županij

Katja Kaja Mejač
2. 4. 2024, 12.16
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 13.30
Deli članek:

Dubrovniško-neretvanska županija je v zadnjih letih postala še bolj priljubljena zaradi glavnega mesta Dubrovnika.

V njem so namreč snemali priljubljeno serijo Igra prestolov. Ravno ljubitelji serije so v zadnjih letih močno povečali število turističnih obiskov v tem že tako dobro obiskanem zgodovinskem mestu. Tudi v zadnjih letih, turistično nekoliko slabše obiskanih, so bili obiski ljubiteljev omenjene serije zelo pogosti. 

Poleg Dubrovnika priporočamo, da se ustavite v Stonu, naselju na polotoku Pelješac. Znano je predvsem po 7500 metrov dolgem obrambnem zidu, ki je postavljen v obliko nepravilnega peterokotnika. Je eden izmed najdaljših obrambnih zidov na svetu, zato je velika zanimivost.
Privoščite si tudi oddih na otoku Korčula in obiščite istoimensko mesto. Pravijo mu kar muzej, saj ima še vedno odlično ohranjeno obzidje, vrata, stolpe, stare hiše ter srednjeveške ulice in trge.


Dolina Neretve

V dolini Neretve, imenovani Dolina življenja, so zaradi rodovitne zemlje in sredozemskega podnebja idealne razmere za pridelavo agrumov, lubenic, paradižnikov in številnih drugih pridelkov. Dolina je dom številnih živalskih vrst, predvsem ptičjih, saj so jih našteli že več kot 310 vrst, in je pomembno počivališče za milijone selivk. Arheološki muzej Narona v Vidu je zgrajen na ostankih antične Narone, in sicer na mestu templja, posvečenega prvemu rimskemu cesarju Avgustu, kjer so arheologi odkrili več antičnih marmornih kipov velike umetniške vrednosti.

Megalomanski most, ki je povezal Hrvaško

Relativno nova atrakcija županije je zagotovo pelješki most, ki prečka Malostonski zaliv med Komarno na kopnem ter Brijesto na polotoku Pelješcu in tako omogoča neprekinjeno cestno povezavo po ozemlju Republike Hrvaške, ki jo sicer pri Neumu prekinja ozek teritorialni izhod Bosne in Hercegovine. Gre za viseči most, dolg 2404 metrov s šestimi glavnimi stebri in trinajstimi jeklenimi razponi, dolgimi od 72 do 285 metrov. Zasnoval ga je Marjan Pipenbaher iz slovenskega inženirskega biroja Ponting. Most, katerega gradnja se je začela leta 2018, je od julija 2022 odprt za promet in velja enega največjih mostov v Evropi.