Mobilna verzija
00:48 23. junij 2018

Otroci so v prometu še posebej ranljivi!

Š. K.
0

Saj veste, da so otroci v prometu še posebej ranljivi in da moramo za njihovo varnost poskrbeti starejši, kajne?

ThinkstockPhotos-546425378

Otrokom bodite za zgled!
V obdobju, ko se otroci vračajo nazaj v šolske klopi in so kot pešci najbolj udeleženi v cestnem prometu, so tudi najbolj ranljivi. Starši in ostali odrasli ne smete pozabiti, da ste njihov prvi in največji zgled, zato morate v njihovi navzočnosti še posebej paziti na upoštevanje cestno prometnih predpisov.

NASVET: Ko z otrokom hodite po pločniku ga držite za roko in pazite, da se nam ne izmuzne iz rok. Poskrbite, da otrok hodi po notranji strani pločnika in smo tako odrasli med njim in cesto. Opozoriti ga/ jo morate na nevarnost in nepredvidljivost, ki jih prinašajo ceste, zato mora rek »Cesta ni igrišče!«, veljati za otroški zakon. Pomeni namreč, da cesta ni primeren prostor za igro in kadar so na cesti, naj bodo oblečeni v živobarvna oblačila z odsevnimi telesi (kresničke, odsevni trakovi). Otroci, ki obiskujejo prvi ali drugi razred osnovne šole, morajo poleg kresničke okrog vratu nositi še rumeno rutico. Pomembno je, da se z otrokom pogovarjate o tem, da nikoli ne sme steči na cesto ali ulico, tudi če je na cesti njegova žoga ali hišni ljubljenček.

Otroci do 10. leta starosti ne smejo samovoljno sodelovati v prometu, vedno morajo imeti spremstvo odrasle osebe, ki jih vodi in uči pravil in varnosti.


Kaj pa v avtu?
Otrokova varnost v avtomobilu se začne s pravilno pripetostjo. Varnostni avtosedež je za varnost otrok ključnega pomena, zato naj njegova cena ne bo merilo za nakup. Z namestitvijo otrok v avtosedež najlažje preprečite morebitne poškodbe. Avtosedeži morajo biti pravilno pripeti in primerno naravnani. Pomembno je tudi, da ga po prometni nesreči ne uporabljate več.

NASVET: Potek varnostnega pasu je zelo pomemben in mora potekati preko ramen, nikakor pa ne preko vratu. Najboljše učenje o pomembnosti varnostnega pasu pa naredimo z zgledom. Tako je pomembno, da je tudi voznik in ostali sopotniki pripeti z varnostnimi pasovi.

Otrok na kolesu
Kolo predstavlja otrokovo prvo prevozno sredstvo in zato je pomembno, kako poteka usposabljanje za varno vožnjo s kolesom v prometu. S tem, ko so na kolesu udeleženi v prometu, lahko zaidejo tudi v nevarne in zapletene prometne situacije.

NASVET: Pri vožnji s kolesom je obvezna uporaba kolesarske čelade. Preden otroci zapeljejo na cesto, je potrebno pogledati na levo, desno in še enkrat na levo. Le tako se bo kolesar pravilno prepričal, da ga na cesti nihče ne ogroža in da bo cesto prečkal varno. Potrebno je dosledno upoštevati vse prometne signalizacije, še posebej STOP znak in nakazovati smer gibanja. Tako kolesar kot tudi kolo sta še bolje vidna, če uporabljamo odsevna telesa, kresničke, odsevne trakove, svetla oblačila in obutev, zato poskrbite, da bodo otroci na cesti vidni tako podnevi kot v večernih urah.

Značke: otroc , promet , cpp , cesta

Vaš prispevek