Astro

Kaj o vas razkriva vaša pisava?

Ajda Janovsky/revija Bodi zdrava
14. 5. 2018, 11.34
Deli članek:

Grafologija, pri nas pogosto prezrta, v tujini pa spoštovana in upoštevana veda o pisavi, razkriva mnoge, tudi skrite plati našega značaja: med drugim nam celo pove, kako živahni smo v postelji.

Arhiv Bodi zdrava
Grafološka analiza pisave lahko ogromno razkrije o vas.

Kaj vse se skriva v vijugah in zankah, s pomočjo katerih nizamo misli na papir, smo ugotavljali skupaj s profesionalno grafologinjo Bilko Demšar.

Čeprav so v tujini grafološke analize v mnogih podjetjih celo eden od načinov za ocenjevanje primernosti novih kadrov za posamezna delovna mesta, je pri nas grafologija še vedno slabo znana. Medtem ko forenzično grafologijo (gre za vejo grafologije, ki se ukvarja z identičnostjo posameznih primerov pisav oziroma z ugotavljanjem identitete pisca) občasno uporabljajo policisti in sodniki, običajna grafološka analiza pisave še ni zavzela pomembnejšega mesta v družbi. Pa bi jo lahko, meni grafologinja Bilka Demšar, saj je grafologija veda, ki je uporabna na praktično vseh področjih. »Pisava odraža psihološki profil človeka. Odslikava procese, ki potekajo tako na zavedni kot tudi na nezavedni ravni. Vsaka kretnja roke je izraz našega temperamenta, načina mišljenja, čustev, odnosa, ki ga imamo do sebe in drugih, motiviranosti, sposobnosti in talentov, pa tudi obrambnih mehanizmov in strahov,« našteva strokovnjakinja.

Spoznajte sebe s pomočjo grafološke analize

Pripomočki:     

- nepopisan brezčrten list velikosti A4,

- ravnilo,

- kemični svinčnik.

1. Vzemite list papirja in napišite stran in pol dolgo, poljubno besedilo. Ne prepisujte! Pišite stavke, ki vam v tistem trenutku padejo na pamet. Na koncu se podpišite.

2. S pomočjo ravnila opazujte velikost in nagib posameznih črk. Preštejte enake črke z določeno lastnostjo, na primer vse t-je, ki so nagnjeni v levo, ter nato še enake črke z ravno nasprotno lastnostjo (t-je, nagnjene v desno). Pogostejši način zapisovanja pomeni lastnost, ki pri vas prevlada.

Črka T: Si postavljate dovolj visoke cilje?

Da bi izvedeli, kako visoke cilje si postavljate, pozorno opazujte prečno črtico na črki t. Če jo najpogosteje postavljate nizko, to pomeni, da so nizki tudi cilji, ki si jih zastavljate. Na sredini postavljena črtica pomeni, da nimate prav visokih, a tudi ne nizkih ciljev, večinoma visoka črtica pa govori o tem, da ste zelo ambiciozni.

Velikost pisave: Ste samozavestni?

Vzemite v roke ravnilo in ocenite povprečno velikost črk, ki ne segajo navzgor kot denimo črka t ali navzdol kot črka j – gre za področje, ki ga grafologi imenujejo srednja cona pisave. Večja ko je srednja cona pisave, bolj samozavestni ste (če je pisava prevelika, se vrednoti negativno). Za primerjavo: za Slovence je značilna povprečna višina srednje cone pisave 2,6 milimetra, medtem ko imajo Američani in nekateri drugi narodi, ki veljajo za bolj samozavestne od Slovencev, povprečno višino srednje cone pisave 3 milimetre. Seveda pa je pri ocenjevanju posamezne osebnostne lastnosti potrebno vedno pregledati več pokazateljev, ne le enega samega, saj se le-ti med seboj povezujejo ali pa tudi ne. Samozavest se tako kaže tudi v načinu podpisa.

Nagnjenost pisave: Ste introvertirani?

Če ste odprt, družaben, v prihodnost usmerjen človek, je vaša pisava najbrž nagnjena v desno stran. Če je nagib v desno zelo izrazit, ste verjetno tudi kar precej naivni. Če je vaša pisava nagnjena v levo, ste usmerjeni vase in v lastno preteklost ter zaprte narave, čustva doživljate navznoter ter imate veliko potrebo, da bi svojo notranjost obvarovali pred zunanjim svetom.

Razgibanost pisave: Vam vlada razum?

To, kako razumski je pisec, razkriva urejenost pisave: za izrazito razumske ljudi je značilna pokončna, pravilna pisava, medtem ko umetniške duše pišejo razmršeno, »razmetano« V takšnih pisavah je prisotnega več t.i. ritma v nasprotju s t.i. taktom; pogosto so njihove črke originalno oblikovane, pisava je lahko tudi estetsko obogatena. Bolj ko je pisava lepa in pravilna, več razumskega nadzora je v človeku, bolj ko je pisava »razmetana«, sproščena, bolj spontan je njen avtor. Ljudje s pisavo, v kateri prevladuje ritem, se neradi uklanjajo družbenim normam in so pogosto neke vrste uporniki.

Črki J in G: Kako čutni ste?

O spolnih okusih, željah in zadovoljstvu, pa tudi prikrajšanosti govori tako imenovana spodnja cona pisave, to so deli črk, ki so pod črto, na primer zanka črke J. Slednja nam pove tudi, kako velik je naš spolni apetit: širša in daljša ko je zanka, večji sta naša spolna moč in seksualna domišljija. Seksualno neizpolnjeni ljudje namesto zanke naredijo kljukico (kot pri mali tiskani črki). Če namesto pentlje oblikujete spiralo, ste najverjetneje nagnjeni k neobičajnim spolnim praksam.

Podpis: Se pretvarjate?

Ljudje, ki se svetu kažejo takšni, kot so v resnici, se podpisujejo s skoraj enakimi črkami, kakor pišejo. Bolj ko se vaš podpis razlikuje od vaše siceršnje pisave, večjo masko nosite pred svetom. To je hkrati odraz vaše samozavesti: bolj samozavestni kot ste, manj potrebe imate po tem, da bi se pretvarjali. Ljudje z odlično samopodobo, torej s podpisom, zelo podobnim drugi pisavi, le nekoliko večjim od ostalega teksta, ne skrivajo, kdo so v resnici. 

Ali jih imate?

5 dobrih lastnosti, o katerih govori vaša pisava

ODPRTOST – črka m v obliki girlande, v desno nagnjena pisava

USTVARJALNOST – originalno oblikovane, neobičajne oblike črk, prepletene vrstice, povečane pentlje pri črkah l, h, b, umetniški stil

ISKRENOST –  črki o in a, pa tudi deli črk d in g so zelo okrogli

SPOSOBNOST ORGANIZACIJE – uravnoteženi sta obe coni črke f

PLEMENITOST – končne poteze so dolge in speljane proti desni

Namesto afirmacij

Če vas katera od vaših lastnosti moti oziroma ovira na vaši poti, jo lahko spremenite tudi s pomočjo treninga  pisave. »Podobno kot pri pozitivnih afirmacijah tudi tu ponavljamo določen način pisanja ter motivacijski stavek toliko časa, da se usede v podzavest,« razlaga strokovnjakinja. »Če želimo postati bolj odprti, torej skušamo pisati tako, da so črke nagnjene v desno stran, črko m pišemo v obliki girlande,« še doda.