Stik z naravo

Čas je ravno pravi, da Slovenci obudimo svoj »indijanski duh«

Aleksandra Winkler Drole, karmična diagnostičarka in učiteljica akaških zapisov
19. 4. 2024, 16.18
Deli članek:

Bliža se 22. april, svetovni dan Zemlje. Ob tej priložnosti vam želim predstaviti duhovni pomen sobivanja z naravo, stik z zemljo in energijsko povezavo človeka z drevesom.

AdobeStock
Največ energijske moči imajo starejša drevesa z ravnim deblom in simetrično, bogato krošnjo.

V karmični prognozi za letos sem v časopisu Svet24 napovedala, da bomo potrebovali »močne korenine«, take, kot jih ima drevo hrast.

Korenine v ezoteričnem pomenu predstavljajo naše temelje; naše ključne moči, kot so vzdržljivost, pripadnost in prilagodljivost na razmere. Naše korenine predstavljajo tudi naš izvor, prednike.

Letošnje leto je dejansko ekstremno, pa najsi bo to po vremenu sodeč, kot tudi po raznoraznih političnih in gospodarskih aferah. Kakorkoli …

Mnogi ljudje občutijo majavost, negotovost in nestabilnost. Za protiutež torej potrebujemo energijo hrasta, kot sem že priporočila.
Vsako leto ima drugačno energijo, ki jo občutimo kot nekakšen zunanji vpliv, kot vreme, ki na našo notranjost vpliva »od zunaj«, od kolektivnega zavedanja pa se prenaša v individualno zavest – na posameznika.

VPLIV ZUNANJIH OKOLIŠČIN NA POSAMEZNIKA

Pravimo, da kolektivno dogajanje vpliva tudi na individualno stanje. Koliko vpliva kolektivnega stanja je deležen posameznik, pa je odvisno predvsem od (ne)ravnovesja na osebni ravni.

Povedano z drugimi besedami: velika in dobro zgrajena, varna ladja se ne bo zvrnila, tudi če bi jo premetavali trimetrski valovi, kot se to lahko zgodi manjšemu čolnu, za katerega so morda usodni že meter visoki valovi.

Leto 2022 je bilo vroče, sušno in požarno leto. Leto 2023 deževno, poplavno. Leto 2024 pa je nepredvidljivo, bolj stresno in potresno (požari, vulkani, potresi, vremenske skrajnosti).

Vse to sem v karmičnih prognozah že predvidela in objavila v medijih. Karmične prognoze so sicer mišljene kot opozorilo, da se lahko na dogodke čim bolje pripravimo. Pomlad je vsekakor najboljši čas za začetek in pripravo celega plodnega cikla. Zdaj je čas za stik z zemljo in obredno povezovanje z drevesi.

AdobeStock
Slovenija je lepa, čista, gozdnata in vodnata dežela, zato je raj za »indijanske duše«.

ALI LAHKO ZUNANJE VPLIVE OBVLADUJEMO NA OSEBNI RAVNI?

Že ameriški staroselci – Indijanci so obvladovali določene obrede, s katerimi so omilili naravne katastrofe, številna plemenska ljudstva na primer še danes opravljajo ritualni ples dežju. Tega letos mi ne bomo potrebovali.

Človek je že nekdaj obvladal magijo narave, ki ni nič drugega kot sodelovanje, sobivanje in rezultat opazovanja in sprejemanja navdiha, vizije iz višjega stanja zavesti, kar se je običajno prenašalo iz roda v rod, prek ustnega izročila.

Ob tej priložnosti, ob svetovnem dnevu Zemlje, obudimo vsaj malo svoje divje, človeške primarne narave. Tudi v številnih Slovencih živi »indijanski duh«, sem izvedela prek svojega učitelja, ameriškega staroselca. Z mojimi besedami povedano: v Sloveniji se inkarnira veliko duš, ki so mnoga življenja preživele v čistih gozdovih ob Amazonki, o tem so mi klienti pripovedovali v hipnotični regresiji.

Slovenija je lepa, čista, gozdnata in vodnata dežela in to je raj za »indijanske duše«. Izlet v naravo si tako rekoč lahko privoščimo vsak dan, tudi če živimo v mestu.

Zavedanje, da je narava naš primarni dom in da sobivamo z njo, je pomemben vidik, ne glede na to, ali živimo na podeželju ali v mestu. Torej lahko preprosto vajo izmenjave energije z drevesom opravite kadarkoli in kjerkoli.

OBRED POVEZOVANJA Z ENERGIJO DREVESA

-  Poiščimo zdravo, lepo rastoče, močno drevo.

-  Nastavimo odštevanje časa na mobilnem telefonu, od 15 do 20 minut.

-  Stojimo mirno in vzravnano ob drevesu in se ga z iztegnjenima rokama, vodoravno v višini prsti, dotaknimo z dlanmi.

-  Energijo zemlje miselno spustimo skozi stopala in jo miselno dvigajmo navzgor po telesu.

-  Nakar sprejmemo energijo zraka skozi vrh glave – kronsko čakro in spustimo energijo zraka (kozmosa) skozi svoje telo ter navzdol do stopal, v zemljo.

-  Ob tem začutimo, kako obe energiji popolnoma napolnita vse dele našega telesa.

-  Ponovimo istočasno sprejemanje iz tal navzgor in z vrha, iz zraka navzdol. Dopustimo, da zračna in zemeljska energija krožita izmenično skozi nas.

-  Zahvalimo se drevesu za podporo in odidimo.

Vajo lahko izvajate tudi sede, s hrbtom, naslonjenim na deblo. Z rokama se dotikamo drevesa za našim vratom. V tem primeru energijo zemlje sprejemamo skozi prvo čakro – točka na presredku.

Dreamstime
Breza nam pomaga pri obnavljanju moči, po stresnem obdobju, depresiji, malodušju.

KATERO DREVO IZBRATI

-  Lipa: če želite več srčnosti, miline, potrpežljivosti, ženske energije in mehkobe, kot protiutež napadalnosti in pretirani moški energiji. Spomnimo se Levstikove zgodbe o Martinu Krpanu, ki se je postavil v bran in premagal Brdavsa s kijem, izdelanim iz lipovega lesa.

-  Hrast: če želite močno, moško energijo, da lahko kljubujete vsem viharjem.

-  Breza: za obnavljanje moči, po stresnem obdobju, depresiji, malodušju.

-  Oljka: ščiti družino in družinsko poreklo, deluje kot povezovalnik s predniško energijo.

-  Jelka: pomaga pri celjenju srčnih ran, je odlična za ljubezenske težave.

-  Bukev: pomaga pri koncentraciji in jasnih mislih, ko smo v dvomih in negotovi glede odločitev.

-  Akacija: prispeva k plodnosti in produktivnosti, tako na fizični kot metafizični ravni.

-  Macesen: pomirja, odpravlja negotovost in strahove, malodušje in depresijo.

-  Bor: deluje zdravilno na dihala, poživlja duha, da lahko zajamemo več vetra v svoja jadra in si upamo odriniti za novimi priložnostmi.

-  Oreh: je naš vsesplošni zaščitnik, če imamo posajenega na dvorišču, pred hišo. Pomaga pri pretočnosti, tudi krvnega sistema, ter povezovalno med levo in desno možgansko hemisfero. Dolgotrajni stik z orehom nam pomaga sprejemati odgovornost, razčistiti z iluzijami in se spoprijeti z realnostjo.

-  Lovor: pomaga pri ohranjanju uspeha – za trajno srečo, dobro mnenje in slavo. Je kraljevska rastlina in deluje močno povezovalno med zemljo in božanskim kraljestvom.

-  Rudrakša: drevo, rastoče pod Himalajo, ima čistejšo energijo. Pri nas uporabljamo zgolj plodove. Rudrakša s svojimi plodovi (podobnimi malim oreščkom) predstavlja različne vidike božanstva Šive, ki ga častijo predvsem v hinduizmu.

-  Sibirska cedra: pomaga premagovati nebožanske energije v človeku in izniči škodljive vplive iz okolja, da ohrani človekovo zdravje, trdnost in odpornost. Za nas so uporabni predvsem plodovi – semena sibirskega bora.

-  Bambus: vrsta, ki raste pri nas, je sicer bolj olesenela trava kot drevo. Je pa znan srečenosec. Pomaga nam, da ohranimo trdnost, smo neomajni in nezlomljivi, obenem pa prilagodljivi in idejno naravnani k širitvi duhovnega in intelektualnega znanja. Je odličen prevodnik božanskih modrosti in čistilec energij v okolju.

NE MUČIMO DREVES

Vsak poseg, rezanje, lomljenje vej in okrnela rast, kot se ravna pri bonsajih, povzroča trpljenje rastlini. Kar naredimo rastlini, se nam vrne. Zato se odpovejmo kupljenim, izumetničenim (dekorativnim) bambusom, saj je to le trgovska atrakcija in nima nič skupnega z dobroto in vzajemnostjo, niti s srčnostjo prodajalca do dreves.

KAKO IZBEREMO PRAVO DREVO ZA ENERGIJSKO POVEZOVANJE

V naravi, na sprehodu, si izberimo »svoje« drevo in obred redno izvajajmo, na primer s tedenskim ponavljanjem. Čez nekaj mesecev lahko drevo zamenjamo, če se je naše življenje z novo energijo že spremenilo – torej izboljšalo.

Najbolje je, da sami začutimo energijo drevesa, ki smo ga izbrali za povezovanje. Do njega pristopimo mirno in spoštljivo, se ga dotaknimo in začutimo, ali nam drevo želi energijo dati, ker jo potrebujemo (na primer podporo, moč, samozavest, pretočnost), ali pa odvzeti (jezo, žalost, dvom, skrb, pasivnost), ker je ne potrebujemo.

Obreda povezovanja z drevesom ne izvajajmo, če je to poškodovano, rakavo ali kako drugače bolno, na primer polno lišajev. Izognimo se terapiji z drevesom, če raste na zelo stresnem zemljišču, na primer ob prometni cesti, ali če je obdano s parazitom, kot sta bršljan in bela omela.

Primernejša, z mnogo več energijske moči, so starejša drevesa z ravnim deblom in simetrično, bogato krošnjo.

V spomladanskem obdobju je poleg sodelovanja z drevesi priporočljivo nabiranje vršičkov iglavcev (smreke, jelke, bora, macesna) in pripravljanje domače lekarne za hladnejše dni, ko se nas loti prehlad in potrebujemo krepitev imunskega sistema. Vršičke iglavcev lahko tudi na soncu posušimo in jih shranimo kot čaje, ali pa sveže zamrznemo. Slednji so priporočljivi za parne kopeli.

Vsako drevo je prevodnik zemeljskih in kozmičnih energij, saj je odvisno tako od zemlje kot od zraka in sonca, in vse to v sebi združuje. Pomembna je naša naravnanost in pripravljenost sodelovanja ter naravna občutljivost za energijo drevesa.

Spomladi, v času intenzivne rasti, imajo drevesa večjo moč kot v času mirovanja, pozno v jeseni in čez zimo. Mladi poganjki, kot so užitni listi breze in vršički iglavcev, pa bi morali biti vedno na voljo v naši domači shrambi.

Obilo spomladanskih radosti in dobrega energijskega povezovanja z drevesi vam želim.

(Povzeto po knjigi Sporočilo z Oriona)

Osebni arhiv
Aleksandra Winkler Drole