HDZ in ustavno sodišče

Milanović meni, da se pripravlja državni udar

G.G./STA
19. 4. 2024, 15.53
Posodobljeno: 19. 4. 2024, 17.30
Deli članek:

Hrvaško ustavno sodišče je poseglo v vročo poitično dogajanje po parlamentarnih volitvah. Sporočili so, da predsednik države Zoran Milanović ne more biti mandatar za sestavo vlade niti premier.

Profimedia
Hrvaški predsednik Zoran Milanović je že večraj dejal, da je hrvaška ustava jasna in da mandat za sestavo nove vlade lahko prejme le tisti, ki dokaže, da uživa podporo najmanj 76 poslancev, izvoljenih v sabor.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je marca ob razpisu parlamentarnih volitev napovedal, da bo na njih sodeloval kot premierski kandidat levosredinske stranke SDP. Ustavno sodišče ga je nemudoma opozorilo, da kot predsednik republike ne more biti kandidat na parlamentarnih volitvah, če želi sodelovati na njih, pa da mora odstopiti. Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Šeparović je tedaj napovedal tudi, da bo sodišče budno spremljalo volitve in da bo v primeru kršenja ustave ukrepalo. Kot enega od skrajnih ukrepov je omenil tudi razveljavitev volitev. Milanović je v več nastopih več kot očitno sporočil, kaj si misli o integriteti ustavnega sodišča in njegovi politični usmeritvi - izrazito naj bi bilo naklonjeno vladajoči HDZ, ki je prejela tudi največ glasov na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Ustavo sodišče je na današnji izredni seji, na kateri je obravnavalo vlogo predsednika republike na volitvah, odločilo, da se je Milanović s svojimi izjavami in vedenjem spravil v položaj, da ne more biti mandatar za sestavo prihodnje vlade niti premier. Šeparović je na novinarski konferenci danes spomnil, da so Milanovića pravočasno opozorili, a kljub temu ni odstopil. S tem je po oceni ustavnega sodišča deloval protiustavno, pod vprašaj pa je postavil tudi vladavino prava in demokratični večstrankarski sistem kot najvišjo ustavno vrednoto. Mandatar po besedah Šeparovića ne more biti niti, če bi odstopil zdaj.

Današnje opozorilo ustavnega sodišča je povzročilo vrsto odzivov v javnosti, med katerimi je najpogostejše vprašanje, zakaj tega ni sporočilo že pred sredinimi volitvami. Po navedbah ustavnega sodišča tega niso storili, ker z novimi opozorili in sporočili do dneva parlamentarnih volitev "kljub ustavnopravno nesprejemljivemu vedenju" predsednika republike niso želeli vplivati na voljo volivcev.

Milanović je najavil tiskovno konferenco, na kateri bo "povedal, kaj si misli o tem, kar je povedal Šeparović. Do takrat pa poglejte, kako HDZ sprejema odločitve tako imenovanega Ustavnega sodišča". Na fotografiji je predsednik ustavnega sodišča Šeparović v družbi s podpredsednikom HDZ Olegom Butkovićem in ministrom za gradbeništvo Brankom Bačičem, ki prav tako prihaja iz vrst HDZ.

Milanović je na popoldanski tiskovni konferenci dejal, da so takšne poteze ustavnega sodišča "priprava na državni udar". V kakšnem smislu? Da v primeru neugodnega razpleta za HDZ Plenković zavrne odločitev parlamenta, meni Milanovič, ki meni, da ne gre zanj, ampak za strah HDZ pred spremembami.

Milanović je bil neuradni kandidat za premierja največje opozicijske stranke SDP, ki je dobila 42 poslanskih mandatov. HDZ premierja Andreja Plenkovića pa 61 poslanskih mandatov. Milanović je dejal, da bo mandat za sestavo nove vlade podelil tistemu, ki ima podporo 76 poslancev.