Beli in zeleni mag, tudi tolmač ciganskih kart

Nal Husić: »Eni ob imenu čarovnik otrpnejo, drugi pa smo na naziv ponosni«

Sonči Nered Čebašek
26. 11. 2023, 11.32
Posodobljeno: 26. 11. 2023, 11.33
Deli članek:

Je človek, duša, bitje … mnogih opisov: čarovnik, beli in zeleni mag, učitelj meditacije, tolmač kart svetih živali in ciganskih kart, ima certifikat ThetaHealing … Predvsem pa je Nal Husić topel človek, zaljubljen v življenje in v prav vse, kar mu to prinaša.

Sašo Švigelj
Nal Husić je mojster, ki se ponaša s številnimi certifikati znanj.

Njegova pot usvajanja znanja in kaljenja v Nala, kakršen je danes, je bila dinamična, polna zgodb ter soočenj in spoznanj o samem sebi. In razveselil nas je, ko je privolil, da svojo zgodbo razgali pred nami.

Začniva čisto na začetku: rodili ste se v precej nenavadni družini?
Odraščal sem v okolju, v katerem so bile ženske podporni steber družine; so zgodba zase, rad jih imam in so mi v ponos. Njihova družba je bila zame nekaj posebnega. Pogovori o sanjah, prerokovanju in magiji so bili moji spremljevalci že od malega. Z leti sem se od svojih prednic naučil ogromno o nevidnih svetovih, videnjih, preroških sanjah in doživetjih iz onstranstva.

Je imela katera od »vaših« žensk posebej pomembno vlogo?
Moja pokojna babica je moj največji učitelj, še vedno me obiskuje in mi podaja jasna sporočila. Najini pogovori so živi, iskreni in ljubeči, boža me z ljubečimi nasveti in mi kdaj prisoli tudi »zdravilno«, poučno klofuto, da se mi aktivira analitični um in stvari dojamem. Je pa moj vzor in povod, da sem nadaljeval njeno služenje. Toliko ljubezni, topline, nežnosti in znanja sem nasledil po njej! Najina ljubezen še traja, in dokler bo utripalo moje srce, je njeno mesto ob meni.

Ste se kot otrok počutili drugačnega od vrstnikov?
Odkar pomnim, sem bil »čudaški« otrok, saj sem se pri babici seznanil z dušami in z njimi komuniciral. Moje veselje je bil moj notranji svet, v katerega sem se rad zatekal. Prednice so mi ljubkovalno govorile, da sem čakar. Nisem vedel, kaj to pomeni. Zdaj vem: čakar je sokol, ki se udomači.

Vaše udomačevanje pa ni prav gladko potekalo, kajne?
Vsi se v življenju znajdemo na točki, ko se vprašamo, kam in kako naprej. Mene so moje takratne odločitve in prepričanja vodili po poti, ki ni bila prijetna. Neurejeni odnosi, moja trma in življenjske preizkušnje so me pripeljali do tega, da sem poiskal uteho v svetu iluzij. Ta svet je bil izjemna življenjska izkušnja, ki je trajala dobrih deset let. To je bila pot, ki sem jo sam izbral. Ko sem že mislil, da slabše ne more biti, se je v meni zgodil tisti »aha« trenutek. Spravil sem se nazaj na noge in »pomoč« poiskal tako, da sem začel delati na sebi.

In kako je potekalo vaše delo na sebi?
Začelo se je s prvo vodeno meditacijo, ki sem se je udeležil. Brez pričakovanj sem se podal v novost in bila je prava izkušnja! Bilo mi je všeč in več mesecev sem redno hodil na meditacijo enkrat na teden ter postal navdušen, saj sem v njej našel smisel. Imel sem povod, navdih in sčasoma sem že postal »mojster« meditiranja. Vsaj tako sem mislil. Potem sem zbral dovolj poguma, da sem se udeležil prvega tečaja razumevanja podzavesti, lastnih prepričanj. Odkril sem, kako pomembna je ta zakladnica in koliko znanja nosi. In stopil sem na pot izobraževanja, ki je trajalo osem let in se še nadaljuje.

Raznovrstno izobraževanje vam verjetno ni dalo le znanja za pomoč drugim, temveč tudi globlje razumevanje sebe?
Z izobraževanjem in delom na sebi sem spoznal, da ima vse v ozadju svoj smisel in namen. Izgube nas res zaznamujejo in pustijo bolečino, vendar zdaj vem, da so to poti naše lepe duše, ki jo podpirajo naše izbire. Na začetku je bilo težko razumeti, zakaj se dogaja vse neprijetno, zakaj si duša izbere kakšno izkušnjo. Ampak sčasoma sem dojel, da smo vsi na tem čudovitem planetu s svojim namenom. Zato je vsaka zgodba pomembna in vsak glas je treba slišati.

Največje spoznanje, ki sta vam ga dala osebna šola življenja in izobraževanje, je …
… da je najboljša investicija tista, ko investiramo vase. Razumevanje sebe, svojih občutkov, preteklosti, izgub in žalovanj prinaša pomirjenost in zdravljenje. Zdravljenje je v resnici razumevanje vsega in dejstvo je, da si je treba bolj prisluhniti. Sebi, intuiciji, šepetu naše lepe duše.

Kaj pa vam je bilo v procesu učenja in rasti najtežje?
Najtežji del učenja je bilo soočenje s samim seboj. S svojimi dvomi, strahovi, neukročenim egom, jezo, agresijo, razdvojenostjo. Ko sem usvojil umirjanje uma, sem načrtno začel iskati odgovore v svojih globinah in spoznal pravi namen meditacije. Takrat sem začel sestavljati izgubljene delce sebe. To je proces, ki je trajal in še traja. Je pa zdaj dosti lažje. Naučil sem se, da je življenje resnično lepo – in glejmo ga takšno, kot je. Brez olepšav. Vse ima svoj namen. Vsaka duša na tem planetu tvori širšo sliko vsega. To nas uči narava, če jo opazujemo in spremljamo njene procese.

Ko sva že pri naravi: vi še posebej pozorno spremljate živali, navsezadnje ste tolmač kart svetih živali.
Že kot otrok sem oboževal živali. Z njimi sem imel posebno vez in se z njimi družil več kot s prijatelji. Živali so izjemno čista bitja, ki te veliko naučijo. Mene so naučila brezpogojne ljubezni in tako sem se s svojimi kosmatimi in pernatimi prijatelji pogovarjal, sprehajal in jih tudi povprašal o tistem, kar je želelo vedeti moje srce. Morda to zveni nenavadno, a je resnično. Vsa živa bitja komunicirajo na edinstven način. Ko prisluhneš jeziku narave in si z njo v sožitju, se ti odpre svet popolnoma čiste ljubezni, mistike in tišine. Z veseljem sem zakorakal vanj.

Živali so torej tudi vodniki?
Živali so izjemni vodniki. Njihova sporočila so vedno polna navdiha, čistosti in resnice. Podajo nam nauke in učenje ter nam zelo jasno pokažejo poti resnice. Resnico, ki jo posameznik mora slišati zase, za neko obdobje, situacijo ali dogodek. Prav vsaka žival je sveta. Prav vsaka je s svojim namenom na tem čudovitem planetu, saj nosi pomemben energijski zapis za Zemljo in njene prebivalce. Zavrtite si film in se spomnite, kdaj ste denimo videli štorkljo. Zdaj se poskušajte spomniti, kaj novega je od srečanja z njo prišlo v vaše življenje. Rojstvo, novost, pomembna življenjska sprememba? Srne, na primer, pa so nosilke obilja na planetu Zemlja.

Sašo Švigelj, M24
Čarovnik Nal nam je v pogovoru obljubil tudi sporočila živalskih vodnikov za prihajajoče leto, ki ga bomo z veseljem objavili pred koncem leta 2023.

Po tem načelu deluje tudi 33 kart svetih živali, ki so eno od orodij, ki jih uporabljate za branje energijskih zapisov?
Ja, in te karte me vedno znova navdušijo s svojo različnostjo predajanja informacij. Kdaj nam jasno pokažejo in povedo, kar je za nas pomembno, drugič pa nam zasejejo seme razmišljanja in nas pustijo, da se prebijamo skozi lastna prepričanja ali glasen ego. Tovrstni način se mi zdi zanimiv, saj nas uči opazovanja sebe v različnih okoliščinah. Uči nas, kako se odzivamo na dogodke v življenju. Zato bodimo spoštljivi do vseh živali in vsakega živega bitja. Tako kot mi je vsak na tem čudovitem planetu s svojim namenom. In naša odgovornost je, da priskočimo na pomoč, ko je ta potrebna!

Nas vodi ena žival, več hkrati in ali se menjajo v različnih življenjskih obdobjih?
Vsaka žival se pojavi v nekem obdobju življenja in podpre naš namen. Ljudje se spreminjamo. Skozi izkušnje rastemo in se razvijamo in tako se menjavajo tudi naši podporniki. Več ko delujemo in načrtneje ko v svoje življenje uvajamo spremembe, večjo podporo bomo imeli. Če pri tem pomagamo drugim ali delamo dobro, da se drugi ob tem bolje počutijo, je podpora še toliko večja.
Vsak ima svojega podpornika in varuha. In res je tudi, da imamo svoje »stalne« vodnike oziroma varuhe. Glede na namen in izkušnjo, s katero se srečujemo v nekem obdobju, pa se aktivirajo še ostali. Večji ko je naš namen, več jih bo »priskočilo« v podporo. Če sledimo dušnemu poslanstvu in imamo večji namen, bo večja tudi podpora Vesolja.

Se dotakneva še vaše čarovniške plati? Kdaj ste spoznali, da se s tem opisom lahko poistovetite?
Spomini iz otroštva, znanje, ki sem ga dobil od svojih prednic, delo, ki ga opravljam z veseljem in spoštljivo, pridobljene izkušnje in seveda spoznanje, kdo in kaj sem kot duša – vse to je vzrok, da sem prevzel naziv čarovnik. Čarovnike si ljudje predstavljajo na podlagi filmov in zgodb, verske usmerjenosti, lastnih prepričanj. A čarovnik je spoštovan naziv za tiste, ki delujejo skladno z zakoni narave, spoštujejo vse njene prebivalce, sledijo svetlobi in spoštljivo ravnajo po zakonu magije. Kot duša pa sem čarovnik in tega nisem in ne bom skrival. Da bi ljudem povrnil vero v magijo in čarobnost, sem spletni strani z namenom dal naslov Čarovnik Nal. Če ljudi učim, da stojijo za svojimi besedami in za tem, kdo in kaj so, je moja naloga, da se prvi javno izpostavim. In sem se.

m24
Prednice so Nalu ljubkovalno govorile čakar – sokol, ki se udomači.

Ampak marsikdo že pred besedo čarovnik čuti strah, kaj šele pred čarovnikom osebno.
Nekateri ob besedi čarovnik resda otrpnejo, drugi pa smo ponosni na ta naziv. Čarovniki so bili v zgodovini zdravilci, močno povezani z naravo. Uporabljali so zvarke in vse darove iz narave ter z njimi pomagali drugim ljudem in živalim ter jim dajali energijsko podporo. Potem se je vmešala vera in vemo, kaj so nato delali z zdravilci narave.

V svetu ezoterike pa ste zasloveli, če lahko tako rečem, kot tolmač ciganskih kart. Kdaj so vstopile v vaše življenje?
S ciganskimi kartami diham že od malega. Kot otrok sem radovedno poslušal, kako so moje dame govorile in kako so se izražale, ko so tolmačile karte. Zame je bil način tolmačenja zanimiv. Potem sem jih z leti dal na stran zaradi izkušnje s članom družine. Zgodila se je moja osebna zamera, zato sem jih potisnil v »pozabo«. To je trajalo nekaj časa, a so mi začele hoditi v sanje in misli ter bile čedalje glasnejše. V svojem divjem obdobju življenja sem spoznal izjemno dušo, ki me je povabila k sebi na kavo in klepet. Z veseljem sem se odzval. Ko sem prišel k njej v stanovanje, sem na mizi videl set ciganskih kart. Takoj se mi je vklopila zamera in sem jo vprašal, kaj ima na mizi. Z nasmehom na obrazu mi je odvrnila: »Ciganske karte, saj jih že poznaš, a ne?« Skuhala nama je kavo in vzel sem karte iz škatlice ter jo prosil za sporočilo. Povedala mi je, da se bom »najedel zarečenega kruha«, da bom pri tem zelo dober in prepoznaven. Natanko mi je opisala vse in med pogovorom sem začutil tisti način interpretiranja iz svojega otroštva.
In tako se je začela moja pot. Danes sem tu, za ljudi. In hvala ji. Ta izjemna duša me je spomnila na to, kaj je moje poslanstvo.

Kako bi opisali ljudi, ki stopijo v stik z vami? V kakšnem obdobju življenja so?
Vsi se v življenju znajdemo na točki, ko potrebujemo pomoč. Ko so okoliščine urejene in je vse v najlepšem redu, takrat ne iščemo nasveta, pomoči ali smernic. Življenje, lepo, kot je, nam v »sodelovanju« z našo lepo dušo nenehno ponuja možnosti za rast, napredek in razvoj ter nam zagotavlja okoliščine, ki nam povzročijo slab spanec. Vendar nam to ni dano zato, da se nas kaznuje. Vse, kar v življenju pride na našo pot, je z namenom. Duša hoče izkušnjo, želi, da se razvijamo in napredujemo. Zakaj so prav odnosi najbolj pereča tematika? Zakaj se ljudje toliko pogovarjamo in ukvarjamo z odnosi? Ker je to namen duše. Da prek odnosov spoznamo lastne vrline in odnos, ki ga imamo do sebe. Ko se znajdemo na križišču življenja, nam zaradi čustvene vpletenosti ali pomanjkanja informacij pride prav oseba, ki ni čustveno vpletena, in nam poda informacijo, nasvet, smernico. Takrat potem poiščemo pomoč.

Sašo Švigelj, M24
»Ko prisluhneš jeziku narave in si z njo v sožitju, se ti odpre svet čiste ljubezni, mistike in tišine.«

Opažate kdaj vzporedne povezave med svojim doživljanjem in življenjem ljudi, ki jih pot pripelje do vas?
Pogosto pridejo ljudje s podobnimi življenjskimi izkušnjami in izzivi, s katerimi sem se v preteklosti srečeval sam. Osebno sem imel največ izzivov na področju odnosov, z nasiljem v družini, z alkoholom. Slišim zgodbe, ob katerih se spomnim svojih dogodkov, doživetij, in točno vem, kako se sogovornik počuti. Tisti, ki so bili pri meni, vedo in poznajo mojo zgodbo, ki jo delim z njimi in se je ne sramujem. Zdaj vem, da je to namen duše, in sem ob tem pomirjen. Je pa osebi pomembno ponuditi in zagotoviti varno komunikacijo. Večina žrtev nasilja težko govori o tem. Težko jim je zaupati, da imajo opravka z alkoholiki, odvisniki od drog … Vse to sem izkusil tudi sam v »šoli življenja« in tudi sam imam podobno izkušnjo za seboj. Zato ljudem svetujem, naj govorijo in povedo, da jih ni sram, in naj jim ne bo nerodno govoriti o vsem, kar se jim dogaja in s čim se soočajo. Naj nas ne bo sram izraziti svojih občutkov, bolečine, žalosti in si priznati, da potrebujemo pomoč. Res je, da se tematike vse bolj javno izpostavljajo. Res pa je tudi, da je zunaj zelo veliko ranjenih in pomoči potrebnih ljudi, ki so tiho, se skrivajo.

Izmojstrili ste se tudi v beli in zeleni magiji. Nam ju predstavite?
Magija je univerzalna energija, ki jo v ozadju podpirajo močan namen, orodja in obredi. Je vse, kar nas obdaja, in magija je življenje samo. Magija sama po sebi samo je. Ljudje smo tisti, ki smo ji na podlagi namena »nadeli« barvo. Magije ne bi »razlikoval« med seboj, ker je samo ena. Bela, čista, iskrena, ljubezni polna energija. Uporablja se za priklic sorodnih duš, za boljše počutje, ustvarja mir, zadovoljstvo. Kot orodja se največkrat uporabljajo simboli in z njimi se izvede ritual. Bela magija vzpostavlja ravnovesje in izboljšuje kakovost življenja. Zelena magija uporablja vse, kar najdemo v naravi, prav tako z dobrim, iskrenim namenom. Uporabljamo lahko rastline, vodo, polno luno … Samo to je razlika med belo in zeleno magijo. Vedeti moramo, da se magija skriva v vsem, kar naredimo. Magija je misel, dejanje, dotik, poljub. Samo od nas je odvisno, kakšen namen je v ozadju našega »magijskega« dejanja. Zato je priporočljivo, da smo ljubeči do sebe, in s tem bomo tudi do drugih. Na podlagi tega bomo »nosilci« bele magije in življenje nas bo lepo nagradilo.