Čakranistika

Celo denar se vas ne drži, če se korenska čakra šibi

Minka Gantar, svetovalka za zdravje in osebno rast
17. 11. 2023, 21.24
Deli članek:

Korensko čakro imamo na koncu trtice in je kakor korenina, baza, temelj, podlaga in podpora. Prek nje se lahko povežemo z energijo Zemlje in ji predamo vsa svoja težka čustva.

Dreamstime
Kdor ima povsem izpraznjeno življenjsko energijo, naj bo čim bolj v stiku z naravo.

Prav tako kot rastline predelajo naše fekalije in jih pretvorijo v gnojilo za svojo rast, ali pa ogljikov dioksid, ki ga izdihnemo, porabijo za fotosintezo, narava na energijski ravni pretvarja naša težka čustva in jih uporablja za svoj »razvoj«. Nekje sem prebrala, da smo ljudje za Zemljo prav tako pomembni, kot so za naše zdravje pomembne bakterije v črevesju. Vsi presnovni produkti teh bakterij so pomembni, saj samo tako lahko prebavimo hrano. In nekaj podobnega se na energijski ravni dogaja med nami, ljudmi, in materjo Zemljo.

Sašo Švigelj
Minka Gantar

PREPRIČANJE IN VPLIVI

Prva čakra je povezana s temeljnimi prepričanji o sebi – kdo sem jaz. Povezana je z lastno vrednostjo in fizičnim preživetjem – z domom, zavetjem, občutkom varnosti in denarjem. Če se vse vaše življenje vrti okoli denarja, denarnih naložb, posla, preživetja in »igračk«, ki naj bi  zunanjemu svetu kazale, kdo ste, najbrž veste, da imate težave s korensko čakro.

Korenska čakra vpliva na življenjsko energijo, ta pa na vitalnost srca, mišic in tudi spolnih organov. Povezana je z energijo kundalini. To je življenjska energija, ki se po hrbtenjači dviga proti možganom. Moč te energije je odvisna od lastnega občutka jaza, povezana pa je tudi z zmožnostjo ustvarjanja pogojev za preživetje. Korenska čakra vpliva na sposobnost odzivanja na stres.

Kdor ima močno prvo čakro, je vitalen, poln energije in vse zmore. Kar reče, to naredi. V sebi ima življenjsko moč, ki je privlačna, odločna in močna. Ljudje z močno prvo čakro so v življenju uspešni. Denar se jih vedno drži. Četudi pustijo vse za seboj ali vse izgubijo, se hitro postavijo na noge. Tudi čustveni stres jih ne podre. Močna prva čakra vpliva na trdnost v vseh pogledih.

Motnje v delovanju korenske čakre se na fizični ravni odražajo kot kronična utrujenost, tiho vnetje sklepov, težave s hrbtenico, krvjo, kožo, srcem, alergijami … Težave s korensko čakro se lahko kažejo tudi kot nezainteresiranost za spolnost, kot bolestna ljubosumnost in težave pri doživljanju spolnega vrhunca. Neravnovesje na korenski čakri je povezano tudi s psihično labilnostjo in depresijo.

OPOZORILA

Prvi znak, da nam primanjkuje energije korenske čakre, je utrujenost. Fizični znaki, ki opozarjajo na slabše delovanje prve čakre, so tako imenovani kundalini sindrom: maščobne obloge, ki se nalagajo na stegna in zadnjico, celulit in otekanje nog; nespečnost in težave s spanjem; bolečine v križu, artritis, revmatizem; psihične težave in slab občutek za realnost; seksualne težave – pri ženskah frigidnost, pri moških impotenca; težave z mišicami – bolečine, ki se selijo po telesu, šibke noge, šibko srce; pregrevanje telesa – težave z občutkom vročine ali nenehnega hladu – lahko tudi vročinski valovi, ki spominjajo na menopavzo, boleče menstruacije ter kronična utrujenost in slabokrvnost.

Kronična utrujenost je stanje, podobno izpraznjenim baterijam. Za baterije dobro vemo, da potrebujejo vir napajanja. Ko imamo prazno baterijo v telefonu, ga priključimo na napajanje in počakamo, da se napolni. Kaj pa mi? Ko nam telo kaže, da imamo »prazne baterije«, si v naglici življenja ne vzamemo dovolj časa za polnjenje – upamo namreč, da se bo stanje samo od sebe popravilo.

POLNJENJE BATERIJ

Pomaga vse, kar nam daje občutek zadovoljstva – od dobre hrane do gibanja, počitka in dejavnosti, ki v nas vzbujajo občutek sreče; lahko je to samo sedenje na kavču in druženje z ljudmi, ki jih imamo radi, prepevanje priljubljene glasbe, meditacija … Da pospešimo obnovo, začnimo opuščati starčevske misli in navade – ne glede na leta lahko živahno hodimo, se smejemo, plešemo in uživamo življenje … Življenje je živo, ni mrtvo!

Kdor je popolnoma izžet, naj začne izvajati jutranji ritual, s katerim najprej poskrbi za lastno dobro počutje. Sama dan vedno začnem enako:

•  Najprej popijem velik kozarec vode in si pripravim sok iz zelene. Če nimate zelene, si v kozarec iztisnite sok ene limone. Vitamin C v dopoldanskem času dodatno podkrepi jetra. Razstrupljanje namreč poteka dopoldne.

•  Nato prižgem svečko in se zahvalim za vse dobro v življenju. V roke vzamem karte Prehod v novo dobo, kjer so napisana pozitivna sporočila, in izvlečem nekaj sporočil.

Dovoljujem, da se moje celice obnavljajo. Ker se imam rada, skrbim za svoje telo. Ker se imam rada, dovolj pijem, posegam po zdravi hrani in zdravih odnosih. Ker se imam rada, se z ljubeznijo dotikam svojega telesa, ga z ljubeznijo hranim in oblačim.
Dovoljujem si, da me energije jutra napolnijo in ponesejo v nov dan; vsak večer si vzamem dovolj časa, da se mi um umiri, da se lahko mirno potopim v obnovitveni spanec. Vsak dan in vsako noč napredujem in se razvijam na številnih področjih. Moja duša je večno mlada. Mojega duha napolnjuje božanska energija. Dovoljujem, da se pomladim, dovoljujem, da mladostna energija napolni mojega duha, dušo, um in telo. Povezana sem z večnim virom.

PROGRAMI, KI BLOKIRAJO

Kdor ima šibko prvo čakro, v življenju obtiči. Samo govori in nič ne naredi. Ne more se premakniti naprej. Strah ga je prihodnosti. Pogosto ima občutek, da je žrtev. Moč odločanja polaga v roke ljudi, za katere meni, da so »vredni« več (mama, oče, partner, šef, brat, sestra …). Strah ga je, da bi ostal sam. Pogosto je ljubosumen. Ne upa si slediti svoji viziji ali sploh ne ve, kaj ga veseli. Išče varnost – tako v intimnih odnosih kot v službi. Potrebuje zaloge (denarja, maščobe, hrane …), ki mu povečujejo občutek varnosti in stabilnosti. Za ta občutek varnosti je lahko pripravljen kršiti tudi etična načela – saj veste – leva roka, desni žep …

Ljudem, pri katerih prva čakra ne deluje dobro – je izpraznjena –, popolnoma ugasne spolna sla. Pogosto se razjezijo, obenem pa so brez prave energije. Korenska čakra vpliva na delovanje nadledvičnih žlez, ki vplivajo na odzivanje na stres. Kdor ima popolnoma izpraznjeno korensko čakro, obtiči na kavču, nič ne dela in ima pogosto samomorilne misli. Možno je tudi, da bo samomor naredil. Težko najde službo in je pogosto zadolžen.

Korenska čakra se prav tako zablokira vedno, ko se oklepamo nečesa, kar bi morali izpustiti. Kdor se oklepa materialnih dobrin, ki bi jih že davno moral izpustiti, omejuje pretok energije prek korenske čakre. Telo ga začne opozarjati – lahko se mu začnejo dogajati drobne poškodbe ali nesreče. Duša opozarja. Kdor presliši ta opozorila, dobi jasnejše »smernice«, da je čas, da izpusti … In če še to ne zaleže, ga življenje pošteno prizemlji.

Pixabay
Za močno korensko čakro se obdajte z rdečo barvo.

SAMOPOMOČ

Lekcija, ki se je mora naučiti človek, ki ima motnje v delovanju korenske čakre, je, naj dvigne svojo vrednost, naj si zaupa, naj odpusti drugim in naj odpusti sebi. Ko zmore sebi oprostiti za vse napake, za vse odločitve, ki so prizadele njega ali druge; ko si zmore odpustiti za vse temne misli, ki jih je usmeril proti sebi ali drugim, se začne zdravljenje. Lekcija človeka z motnjami v delovanju korenske čakre je, naj reče »NE« vedno, ko čuti, da dela proti sebi; naj ne dovoljuje, da mu kradejo energijo ljudje, okuženi s strahovi, ter naj ne dovoljuje, da mu energija pade vedno, ko ga nekdo želi potegniti v svojo dramo. Lekcija človeka z motnjami v delovanju korenske čakre je povezana z zaupanjem v svoje zmožnosti in sposobnosti.

Človek, ki si želi »pozdraviti« korensko čakro, naj okrepi zavedanje o svojem jazu. Življenje mu lahko da samo toliko, kolikor je zmožen prejeti. Prva čakra je povezana z lastno vrednostjo. Dokler je človek prepričan, da ni dovolj dober, da mu nič ne pripada in si nič ne zasluži, mu Življenje ne more dati več. Predstavljajte si, da ste žejni, pijete pa iz skodelice za punčke. Saj se spomnite, kakšne posodice imajo otroci, ko kuhajo za barbike in medvedke? Tudi če vam Vesolje želi dati več, v vaš lonček več preprosto ne gre. Najprej je treba povečati »posodo«, kamor vam bo Vesolje natočilo več!

SPREMEMBA VIBRACIJE

Korenska čakra je povezana s fizičnim preživetjem. Ni se vam treba skrivati pred svetom, da se drugi ob vas ne bi počutili neprijetno. Čas je, da se začnete zavedati, da ste dovolj ustvarjalni, da lahko preživite; čas je, da si zaupate, da ste popolnoma opremljeni s talenti in da z njimi lahko preživite sebe in svojo družino! Dovolite si, da se vaš talent v popolnosti izrazi skozi vas. Zaupajte, da bodo prave stranke prišle, zaupajte, da bo, ko ustvarjate s svojo strastjo, ta energija pritegnila prave kupce.

Zavedajte se, da z marljivostjo in modrostjo znate priti do finančnega blagostanja. Zavedajte se, da ste povezani z večnim virom navdiha in ustvarjalnosti. Dovolite, da ste bogato plačani za prispevek, ki ga dajete ljudem. Zavedajte se, da je denar energija in da je vsa energija od Boga. Prepoznajte vsa nezdrava prepričanja, ki vas omejujejo in povezujejo s tem, da niste dovolj in da nimate dovolj. Sprostite ves strah glede pomanjkanja: prečistite ves strah glede prihodnosti; prečistite ves strah glede  preživetja; spremenite prepričanja o drugih ljudeh, češ da so vsi nepošteni, zahrbtni in le čakajo, da vas bodo izkoristili!

Ko plačujete račune, recite: »S hvaležnostjo plačano. Denar, pošiljam te v svet. Nazaj k meni se vrni tisočkrat pomnožen. Sprejemam obilje.« Dovolite, da se vam v življenju zgodi obilje vsega dobrega!

Vsak dan namenite nekaj časa opazovanju čudovite kreacije obilja, ki vas obdaja – če pogledate drevo, lahko vidite, da ima nešteto listov; če pozimi opazujete snežinke, vidite, da jih je nešteto, če spomladi opazujete dežne kaplje, vidite, da jih je nešteto … Ko se odločite, da boste naravnani na vibracijo obilja, boste obilje opazili na vsakem koraku … in zavedajte se, da ta vaša vibracija vpliva na to, kaj se bo kazalo na zaslonu vašega življenja! Dovolite si, da vibracija obilja in hvaležnosti za vse, kar JE, preplavi vso vašo bit …

GOVORITE SI:

Dovoljujem si slediti srcu. Zaupam, da me srce vedno pripelje tja, kjer se lahko moja duša v popolnosti izrazi.
V meni je moč kreacije. Zavedam se, da je vsa modrost, ki jo potrebujem, v meni.
Dovoljujem si slediti svoji strasti. Dovoljujem si slediti svoji sreči.
Dovoljujem si, da delujem skozi intuicijo srca.
Dovoljujem si uživati v sreči.
Sprejemam vse obilje tega Stvarstva, ki mi po božanskem načrtu pripada.
Ustvarjam svojo svetlo prihodnost, polno sreče in zadovoljstva. Odpirajo se mi nove poti, možnosti in priložnosti. Pred menoj je novo obdobje. Zaupam.
Dovoljujem, da se moje finančno stanje izboljša. Dovoljujem, da denar priteka k meni v slapovih obilja. Dovoljujem, da denar priteka k meni na utečene in čudežne načine.
Vsak dan in vsako noč napredujem duhovno, fizično, materialno in na vseh področjih.
Sprejemam čudeže. Kar dajem, se mi pomnoženo vrača.
Zaupam v zakone vesolja. Žarim v svetlobi vere in samozavesti.
Dovoljujem si iti s tokom življenja.
Osvobajam se vseh spon, odnosov in vzorcev, ki me zadržujejo v revščini, nezadovoljstvu in pomanjkanju.
Dovoljujem, da je moje življenje blagoslovljeno z obiljem vsega dobrega; moje življenje je blagoslovljeno z zaupanjem in vero – zaupam, da se vse dogaja po velikem božanskem načrtu zame in za vse ljudi.

DODATNA KREPITEV

Svoje telo bi lahko primerjali s cvetlico, le da je močnejše. Cvetlica ima korenine v zemlji, od koder črpa svojo moč – prav tako imamo mi korensko čakro, ki jo lahko »zdravimo« z deli rastlin, ki rastejo v zemlji – s koreni. Prav zelišča, pri katerih se uporablja korenina, so temelj za naše zdravje. Sem spadajo korenine kopriv, regrata in cikorije. Poleg tega, da korenine vsebujejo ogromno silicija, ki je potreben za naše temeljno zdravje, vsebujejo tudi grenčine, ki razstrupljajo telo. Srednji del rastlin – steblo z listi – se uporablja za zdravljenje našega srednjega dela telesa. Vemo, da imajo listi samoniklih rastlin, kot so robide, bezeg, koprive, maline … veliko moč pri podpori naših notranjih organov.

Cvet in cvetne esence pa so koristne za našo glavo – krepijo stik s Stvarnikom, povečujejo moč kronske čakre, vnašajo lepoto in milino v naša življenja. Ko dobimo v dar rože ali si jih podarimo sami, se nam samodejno poveča občutek sreče.
Korenska čakra se krepi vedno, ko občutimo strast – strast do Življenja, strast do Ljubezni, strast do Ustvarjalnosti; strast do vsega, kar povečuje občutek Živosti.

1.  Obkrožite se z rdečo barvo! Če želite podkrepiti korensko čakro, si oblecite rdeče spodnje perilo, ogrnite se z rdečimi oblačili, nabavite si rdečo posteljnino, v stanovanje obesite rdeče slike, vaša denarnica naj bo rdeče barve. Korenska čakra je rdeče barve in zato si večkrat podarite rdeče vrtnice. Tako boste podkrepili občutek ljubljenosti, strasti in razcveta.

2.  Kdor ima povsem izpraznjeno zalogo življenjske energije, naj vsak dan hodi bos in naj bo čim bolj v stiku z naravo. Taborjenje je kot nalašč za krepitev prve čakre – zemlja dobesedno polni življenjske baterije. Vsak dan naj si pokloni vsaj polurni sprehod ali kolesarjenje. Tudi ples in vrelec mladosti krepita delovanje korenske čakre.
Vse delo, ki je povezano z zemljo, krepi delovanje korenske čakre: za ženske vrtnarjenje, za moške pa fizično delo, ki je povezano z zemljo in lesom.

3.  Tudi z glasbo lahko vplivamo na delovanje korenske čakre. Blagodejno nanjo vpliva poslušanje bobnov (indijanska glasba in glasba afriških domorodcev) ali sproščeno ležanje ob zvočni kopeli z gongi in tibetanskimi bakrenimi skledami. Najučinkovitejše sredstvo za aktiviranje prve čakre pa je vsekakor ples – ples, ki ga plešemo tako, kot želi naše telo – brez pravil, brez omejitev – kundalini ples.

(Povzeto po knjigah Ko ima življenje žur, Ko imajo hormoni žur, Ko imajo čakre žur in Ko imajo duše žur)