Nova karmična os

Sezona letošnjih mrkov se začenja jutri - s sončevim

Mojca Gregorčič, astrologinja, www.center-m.si
19. 4. 2023, 14.34
Posodobljeno: 19. 4. 2023, 14.39
Deli članek:

Letos bomo imeli samo dve sezoni mrkov, spomladansko in jesensko, ter dva sončna in dva lunina mrka.

Profimedia
Mrki so še posebej močne lunine mene, to so obdobja čiščenj in preobrazbe ter posledično sprememb.

Mrki so del lunacije, nebesnega pojava, ki se izmenjuje skozi mesec. Mlaj je začetek lunarnega meseca in nastopi, ko sta tranzitna Sonce in Luna v istem znamenju in na isti stopinji.
Takrat na nebu ne vidimo ničesar, saj je Luna povsem zatemnjena in je med Zemljo in Soncem, nato pa Luna raste, dokler ne postane polna, takrat sta Sonce in Luna v natančni opoziciji in to imenujemo polna luna ali ščip. Na nebu vidimo popolnoma osvetljeno, sijočo kroglo, ki jo imenujemo polna luna.

NOVI ZAČETKI
Kot smo omenili, so posebne oblike lunacij sončni in lunini mrki.
O mrkih govorimo takrat, ko imamo poleg konjunkcije ali opozicije Sonca in Lune še konjunkcijo v določenem odmiku s severnim ali južnim luninim sečiščem. Severno in južno lunino sečišče sta nebesni točki, kjer Lunina orbita seka ekliptiko.
Sončni in lunini mrki nastopajo v ciklusih, ki jih je mogoče natančno predvideti in so jih uporabljali že stari astrologi.
Sončni mrk prinaša nove začetke, sproži nekaj novega, da lahko začnemo uvajati spremembe na področju astroloških hiš oziroma na naših življenjskih področjih, ki jih aktivira. Ko pa čez dva tedna nastopi polna luna ali lunin mrk (iz konjunkcije s Soncem se Luna premakne v opozicijo z njim), pa že lahko vidimo, kako so se ali se bodo ti novi začetki ali spremembe izrazili. Polna luna privede zadeve do vrelišča, te se lahko dovršijo, imamo že prve rezultate.
Mrke uporabljamo v prognostiki, kjer nam dajejo odlične uvide; dobimo informacije o prednostnih nalogah, so namigi, na katera življenjska področja naj usmerimo energijo. Dajo nam sposobnost oziroma nas nezavedno povlečejo v situacije, da vidimo in ocenimo, kaj je pomembno v našem življenju, kaj je treba spremeniti v danem trenutku.

PRINAŠAJO TUDI DOBRO
Že od nekdaj mrki med ljudmi povzročajo veliko vznemirjenost zaradi napačnega razlaganja njihovega delovanja. Mrki ne prinašajo vedno samo slabih stvari, ampak tudi dobre, in pomembno je upoštevati njihovo celotno delovanje v kombinaciji s tranziti in progresijami.
Mrki delujejo kot katalizator, pospeševalec ali sprožilec vsega tistega, kar nam obljubljajo in napovedujejo rojstna karta, tranziti in progresije, in kar je najpomembnejše – ne prinašajo ničesar, kar ni zapisano v naši rojstni astrološki karti.
Pomembno je, da lunacije in mrke dojemamo ter uporabljamo pozitivno, da ne iščemo negativnosti, da jih razumemo kot nove priložnosti oziroma dokončno materializacijo vsega tistega, kar je napovedovala že rojstna karta v kombinaciji s tranziti in progresijami, a smo hkrati pozorni in ozaveščeni o morebitnih težavah, izgubah, ki jih lunacije in mrki prinašajo oziroma spodbudijo, da se dokončno odvijejo. Niso pomembne samo ugotovitve, kdaj se neka lunacija dovrši in kaj nam prinese, pomembno je zavedanje, na kakšni energijski ravni smo in v kakšnem okolju prebivamo.

MRKI V LETU 2023
V tokratnem letu bomo imeli samo dve sezoni mrkov, spomladansko in jesensko.

POMLAD
Spomladanska sezona mrkov se začenja jutri, 20. 4. 2023, ko se dovrši sončni mrk na 29. stopinji ovna.
Tokratni mrk, prvi v tem letu, je spoj Sonca in Lune na zadnji stopinji ovna ter aktivira novo karmično os dogajanja prihajajočih mrkov. V ospredje bomo postavljeni mi kot posamezniki in naše vloge znotraj povezovanj z drugimi ljudmi, prek vseh vrst odnosov.
Sama 29. stopinja je posebna stopinja, saj v sebi združuje povzetek vseh stopinj trenutnega znamenja tehtnice in hkrati že napoveduje elemente novega znamenja bika. Nekako jo enačimo z lastnostmi znamenja rib in lastnosti 12. hiše, kjer je vse nekako skrito, prikrito, mistično, velikokrat tudi lažno ali neznano.
Mrk se povezuje s severno lunarno zanko – z našo nalogo, z našim izstopom iz cone udobja, podpirata ga Jupiter in Saturn, težaven je kvadrat s Plutonom. Kvadrat poglobi intenziteto delovanja, okrepi naše zavedanje o sebi in nas nezadržno ter podzavestno potiska v spremembe na teh področjih.
Osebno pa nam mrk vnaša spremembe in posledično tudi zaključke, kjer imamo 29. stopinjo tehtnice v rojstni astrološki karti.
Dva tedna pozneje, 5. 5. 2023, se dovrši lunin mrk, na 14. stopinji škorpijona, in že lahko prinese prve zaključke na življenjskih področjih, predhodno aktiviranih s strani sončnega mrka. Tokrat si stojita Sonce in Luna nasproti, Luna v škorpijonu se harmonično poveže z vladarjem Marsom, kar nam izostri intuicijo, dinamika z Uranom pa nas potiska v neznane spremembe. Sonce je v konjunkciji z Uranom in Merkurjem in severno lunarno zanko, kar nam obeta rezultate na mentalnem področju. Dajmo prednost razumu.

JESEN
Jesensko sezono mrkov začnemo 14. 10. 2023, s sončnim mrkom na 21. stopinji tehtnice. Tokratni mrk bo na novo aktivirani osi, mi pa bomo dobili nove priložnosti za razreševanje naših karmičnih nalog. Zanimivo je, da je mrk tudi tokrat v kvadratu s Plutonom, ki se je zaradi svoje retrogradnosti vrnil v kozoroga, nam pa nanizal nove priložnosti za doseganje velikega cilja. Morda nam uspe že z bližnjim luninim mrkom?
28. 10. 2023 ob 22.23 lunin mrk, 5. stopinja bika. Zadnji v letošnji skromni beri mrkov, a pomemben mrk, saj je poslednji na osi škorpijon/bik. Zaključuje se večletno obdobje transformativnih mrkov, ko nas je znamenje škorpijona potiskalo v globoke spremembe, pa če smo sodelovali ali ne. Škorpijonu pač nihče ne moremo ubežati.