Dogaja se danes

Solsticij: dan za uglaševanje z Zemljo, njenim dihom in utripom

Neja Kralj, Tanaaz
21. 6. 2022, 09.06
Posodobljeno: 21. 6. 2022, 09.11
Deli članek:

Poletni solsticij predstavlja za planet Zemljo čisto posebne energije – v preteklosti so ga označili kot čas bogov Sonca, čas mogočnih energij in sijaja.

Profimedia
Glavna značilnost prihoda poletja so rožni venčki.

Seveda obstaja tudi tehnična razlaga: sončni obrat ali solsticij je tisti trenutek v letu, ko je Sonce ob poldnevu v svojem nadglavišču (zenitu) navidezno najseverneje (na nebesnem Kozorogovem povratniku) ali najjužneje (na nebesnem Rakovem povratniku) na nebu oziroma je najvišje ali najnižje nad nebesnim ekvatorjem.
Poletni solsticij, ki prinaša najdaljši dan v letu, ima tudi mogočne učinke elementa ognja. Solsticij predstavlja mogočen prehod skozi vrata novih dimenzij. To je čas, ko se obrnemo navznoter in ugotavljamo, kdo smo. Takrat se svetloba našega zunanjega sveta, ki je na ta dan najmočnejša, obrne tudi navznoter in vzpostavita se dva močna pola ustvarjanja – materialnega in duhovnega. To je čas, ko zasijejo naši talenti in uspehi in ko naša notranja svetloba premaga našo temo, če si le dovolimo.

SOŽITJE
Solsticiji in enakonočja so imeli velik pomen že v starodavnih kulturah. Častili so jih kot mejnike letnih časov, njihov pomen povezave med človekom, Soncem in Zemljo pa nakazuje globoko zavedanje o sožitju in soodvisnosti z naravo. Egipčanske piramide, inkovski obredi in nedavno odkriti majevski observatorij pričajo o njihovem velikem pomenu za takratne kulture. Daleč najbolj znan pa je Stonehenge, starodavno angleško obredno svetišče, ki vsako leto v pozdrav soncu privabi na tisoče ljudi. Najstarejše najdbe v okolici in v samem Stonehengeu so stare dobrih 10.000 let.

VEDNO ŽIV
V slovenski in evropski praznični tradiciji je na dan sončnega obrata potekalo kresovanje. Tik po obdobju sončnega obrata (24. junij) praznuje god sveti Janez Krstnik, ki je verjetno v času pokristjanjevanja nadomestil sončno božanstvo Kresnika. V osnovi so se tudi v kresnih šegah ohranili vsi aspekti staroverskih ritualnih šeg.
Praznovanje je danes najbolj živo na Švedskem, imenujejo ga Midsummer, jemljejo pa ga tako resno, da razmišljajo, da bi bil dan solsticija državni praznik.

POSEBEN RITUAL
Vsa narava se odziva na povečanje ali zmanjšanje dnevne svetlobe, ki se pojavi na solsticij. Morda zveni preveč subtilno, a če se uglasimo in povežemo z Zemljo, lahko tudi mi začutimo njene premike v svojih telesih, začutimo Zemljin srčni utrip ter njen dih. Predstavljamo vam zelo preprosto vajo.
Zaprite oči in položite roko na tla. Vzemite si trenutek, da občutite energijo planeta, ki se dviga skozi vsak prst in v vašo roko. Občutite, kako potuje po roki in po celotnem telesu. Spojite se s to energijo, začutite, kako vas ta občutek preplavlja.
Ko vzpostavite povezavo, ozavestite svoj dih, preverite, ali ga lahko uskladite z dihom Zemlje. Preverite, ali lahko vdihnete, ko Zemlja vdihne, in z njo tudi izdihnete. Če se boste dovolj umirili, boste našli ta ritem in skozi ta ritem bo vsak vaš vdih postal zdravilen, celovit in obnovitven.
Če ste občutljivi na vročino, ki tudi Sloveniji trenutno ne prizanaša, naj bo ta vaja kratka in sladka.
Morda se sprašujete, zakaj bi opravili ta ritual. Zato, ker je biti del narave oziroma občutek, da pripadate temu planetu, neprecenljiv. Na našem planetu je ogromno ločenosti, a energije solsticija nas lahko spomnijo, da smo si bolj podobni kot različni in da so se vse duše odločile biti na tem planetu prav v tem času iz zelo specifičnega razloga. Ta razlog bo edinstven za vas in vaše potovanje. Zato dovolite, da vas ta ideja napolni z občutkom pripadnosti.

LETOŠNJE POSEBNOSTI
Pod sončnim obratom junija 2022 bo bleščeča vrsta planetov v znamenju ovna. Takšna razporeditev planetov je znana kot stellium oziroma stelij. Steliji so močne zbirke energij, ki se združijo v en vir energije!
Kozmična telesa, vključena v ta ovnov stelij, vključujejo Luno, Jupiter, Hiron, Mars in Eris. Ta kombinacija planetarne energije bo ustvarila polje sile, ki nam bo pomagala stopiti v svojo moč. Spodbujajo nas, da stopimo v vodstveno vlogo, prevzamemo vodstvo in ostanemo trdni in zvesti temu, v kar verjamemo.
Teh pet kozmičnih teles v kardinalnem ognjenem znamenju ovna in Sonca, ki se premikajo v kardinalno vodno znamenje rak, prav tako podpira močno vodstveno energijo. Morda se bomo počutili poklicane, da stopimo v vodstveno vlogo, ali pa smo poklicani, da prevzamemo vladavino in svoje življenje usmerimo na nov način.
Karkoli počnete ob junijskem solsticiju 2022, se počutite dobrodošle in potolažene, saj veste, da je vaša duša ta planet prav v tem času izbrala z namenom. Dovolite, da se vaša hvaležnost za bivanje na Zemlji dvigne, napolnite se z občutjem enosti in ga nato razsvetlite svetu.