Tina Gorenjak

'Ko sem zbolela za rakom, sem se poglobila v raziskovanje duhovnosti'

Sonči Nered Čebašek
4. 2. 2022, 13.13
Posodobljeno: 4. 2. 2022, 13.17
Deli članek:

Niti petdeset jih ne šteje, pa se je že drži vzdevek igralska legenda. A Tina Gorenjak ni le dramska, televizijska in filmska igralka, temveč tudi avtorica megauspešne predstave Večno samska, ki je bolje kot ona sama verjetno ne bi mogla odigrati nobena druga. Saj navsezadnje pripoveduje o sebi.

Nataša Muller
Tina Gorenjak je tudi ponosna mama 22-letne hčerke Nine Barbare.

In tako kot na odru razgalja svojo čutnost, je nekaj tančic s sebe odstrla tudi v pogovoru o svetu ezoterike in energij – navsezadnje, le kako neki bi tako senzibilno bitje, kot je ona, lahko bilo imuno na tisto nekaj več nad nami?!

Kdaj ste se prvič srečali z ezoteriko in mejnimi tematikami?
Bolj poglobljeno sem se podala v raziskovanje duhovnosti in alternativnih metod zdravljenja v času, ko sem zbolela za rakom dojke. Takrat sem začela tudi vsak dan meditirati, spremenila sem nekatere načine razmišljanja. Prepričana sem, da je vse to bistveno vplivalo na fantastičen zaključek zdravljenja.

Kako se z njimi srečujete zdaj?
Meditacija in dihalne vaje so postale del mojega vsakdana. In vem, da bo tako ostalo. Podpirajo mojo življenjsko energijo in prek njih vsak dan vzpostavljam stik s seboj, s svojimi mislimi, čustvi in vsem, kar nas obdaja. Seveda sem v teh zadnjih letih ogromno prebrala, preštudirala in prakticiram nekaj različnih tehnik, ki jih kombiniram glede na počutje in potrebo.

Kako dojemate energije okoli sebe in kako si jih razlagate?
Verjamem v enost. Verjamem, da je vse oziroma smo vsi povezani z isto, kozmično energijo. Seveda smo bolj dovzetni za energije ljudi, ki so v naši bližini, s katerimi komuniciramo, sodelujemo, na nas energetsko močneje vplivajo dogodki, ki se nas tičejo, a vedno se lahko povežemo tudi s tisto univerzalno, enotno energijo, ki nam postreže s pravimi odgovori, ko smo pripravljeni slišati.

Verjamete v zakon karme?
Da. Verjamem pa tudi, da lahko s svojimi dejanji vplivamo na to, kako se bo ta karma odvijala. Močno verjamem, da imamo lahko neizmeren vpliv na izboljšanje karme. Seveda je za to treba delati na sebi. Vsak dan. Treba je narediti spremembe na bolje. Sprejeti je treba odgovornost. A kot vemo, je mnogim težko delati na sebi in je najlažje okriviti druge ali usodo ali zvezde … Vsekakor nas življenje ves čas uči in preizkuša in pridejo tudi trenutki, ko se ti zdi vse črno, kljub svojim najbolj srčnim prizadevanjem. Toda za vsakim dežjem posije sonce, če le verjameš v to in seveda če hodiš proti soncu in ne čepiš pod oblakom. (smeh)

Ste že kdaj obiskali astrologa ali terapevta, ki se ukvarja z napovedovanjem prihodnosti?
Da. Nisem pa kakšen »stalni obiskovalec« tovrstnih strokovnjakov. Menim tudi, da moramo ljudi, na katere se obrnemo po tovrstne nasvete, skrbno izbirati. In se hkrati zavedati, da so to neke smernice, opozorila, kdaj moramo biti bolj pozorni, previdni, kdaj so nam obdobja bolj naklonjena in podobno.

Kaj pa vpogled v preteklost – ste to izkusili, morda veste, kaj ste bili v preteklem življenju?
Ne. Oziroma pri neki terapevtki, ki sem jo obiskala zaradi vpogleda v svoje zdravstveno stanje, sem nepričakovano izvedela tudi o svojih »prejšnjih življenjih«. Verjamem, da se energija pretaka in da z našo smrtjo ni vsega konec. Vendar me predvsem zanima to življenje, tukaj in zdaj, in kaj lahko tukaj in zdaj naredim dobro, kaj lahko pri sebi spremenim, da bom boljša oseba zase in za druge, ga izživim na polno, osrečim druge in sebe … Zato o tem, ali prejšnja življenja so ali ne in kakšna so bila, ne razmišljam prav dosti.

Verjamete, da ste rojeni pod srečno zvezdo? Ali je uspeh v življenju, zasebno in poslovno, po vašem mnenju le odraz osebnega dela in truda?
Vsi smo rojeni pod istimi zvezdami. (smeh) Moj pogled na to je enak kot pogled na karmo. Da, nekaj nam je dano, dobrega in slabega. Torej, nekdo se rodi z velikim talentom ali v bogastvu, nekdo drug se rodi v silni revščini ... A za nobenega od njiju ni nikjer zapisano, dokončno določeno, kako se bo vse skupaj končalo. In, da – treba je delati, se premakniti, imeti voljo in kaj narediti iz sebe. Treba je biti pozoren in sočuten do drugih, se »brcniti v tazadnjo«, ko lahko narediš nekaj dobrega za nekoga, in ne preračunavati, ali se ti sploh izplača vstati s kavča. Pomembno je biti aktiven in prisoten v življenju.

V kaj pa najbolj zaupate – verujete?
V dobro. Verjamem in vem, da se dobro z dobrim vrača. Včasih je sicer videti, da prosperirajo predvsem preračunljivi, izkoriščevalski ali celo zlobni ljudje. Vendar menim, da končna slika ni takšna. Pa tudi, a se izplača biti »žleht«? Veste, koliko problemov imajo ti ljudje sami s sabo? Tako da – verjeti v dobro in delati dobro mene resnično osrečuje.