Moč vizualizacije

Lepe podobe o samem sebi lahko tudi uresničimo

nk
3. 2. 2022, 16.28
Posodobljeno: 3. 2. 2022, 16.28
Deli članek:

Predstave, ki si jih ustvarimo v glavi, močno vplivajo na naše telo. Vizualizacija pa je tudi orodje, s katerim lahko izboljšamo svoje zdravje.

Dreamstime
Tehnike vizualizacije lahko osvoji prav vsakdo

Kar nekaj raziskav obstaja, ki govorijo v prid temu, kakšno moč imajo naše misli.
Znano je, da ljudje, ki samih sebe nimajo za čezmerno težke, veliko lažje shujšajo, tisti, ki se imajo za pretežke, pa se res zredijo. Raziskave so tudi dokazale, da imajo mentalne vaje podoben učinek kot fizične.

ZAKAJ DELUJE?
Za vizualizacijo stoji precej logična znanstvena razlaga. Meritve možganov so pokazale, da se miselno predstavljanje, da opravljamo neko delo, v naših možganih prevede tako kot fizično opravljanje tega dela. Če torej vizualizirate, da redno dvigujete uteži, to v vaših možganih stimulira isto mesto kot resnično dvigovanje uteži. Možgani ne ločujejo med dejansko in mentalno vadbo. In takšno delovanje možganov je nepredstavljiv dar, ki nam daje moč, da zgolj z mislimi močno izboljšamo svoje življenje in zdravje. Predstavljamo nekaj predlogov, kako to storiti.

PREHRANA
O zdravi prehrani je veliko lažje pridigati, kot pa se tega načela držati. Pogosto se zgodi takole: ves teden vztrajamo pri polnovrednih izdelkih, sadju in zelenjavi, za konec tedna pa se nagradimo s preveč kozarci vina na petkov večer, s čipsom in sladkarijami ob sobotnem filmu ter z obilnim nedeljskim kosilom pri starših. Zaradi slabe vesti nato znova sledi teden odrekanja. A ni treba, da je tako. Če si boste predstavljali, da se prehranjujete veliko bolj zdravo, bo sčasoma to tudi zares postala vaša navada. A je treba biti pri tem natančen. Kadar vizualizirate, si predstavljajte, da vidite jabolko, kako ga primete v roko in zagrizete vanj ter kakšnega okusa je in kako sočen.

FORMA
Naš um je lahko odličen motivator, kadar imamo težave pri vztrajanju pri fizični kondiciji. Čeprav si postavimo cilj, da se bomo redno gibali, je včasih to težko, ker preprosto nimamo motivacije. In ker na začetku nimamo kondicije, nas prav tako od namena odvrne fizični napor, ki ga občutimo. A zamislite si, kako bi bilo, če bi zmogli priti na hrib, če bi zmogli preteči kilometer ali če bi zmogli prekolesariti določeno razdaljo. Predstavljajte si, kako brez napora vrtite pedala, kako med tekom dihate brez pekočega občutka v grlu ali kako zmagovalno se počutite, ko priplezate na vrh gore, ki se vam je zdela nepremagljiva. Če si boste sami sebe zamislili tako, boste pozabili na stres, ki ga povzroča vadba, in na vse dvome.

MOČ
Fizična moč je veliko več kot pridobivanje mišic. To dokazuje omenjena raziskava iz Clevelanda. A vendarle vas vaš um lahko popelje le do nekega odstotka moči, drugo morajo opraviti mišice. Kljub temu je vizualizacija pri tem lahko uporabna. Izboljša namreč živčne poti v vaših možganih, zato je v resničnem življenju veliko lažje premikati mišice. Če si boste torej zamišljali, kako delate vaje za moč, bodo mišice, ki jih pri tem uporabljate, tudi v resnici veliko bolj aktivne, lažje jih boste stimulirali, s končnim rezultatom pa boste prav tako veliko bolj zadovoljni.

MIRNOST
Stres je najmočnejši tihi ubijalec sodobnega človeka. In vsi se trudimo, da bi mu ubežali, A to ni vedno lahko. Vizualizacija je pri premagovanju stresa lahko najlažji način. Če si sami sebe v stresnih okoliščinah predstavljate veliko bolj mirne, to lahko dosežete tudi v realnosti. Osredotočite se na dogodek ali človeka, ki vas po navadi spravlja ob živce. Zamislite si, kdaj ste se nazadnje srečali z njim. Miselno se vrnite v tisto stresno situacijo. Zamislite si zvoke, vonje, okolico, svoje počutje … do potankosti. A tokrat nekaj storite drugače. Pokušajte ostati mirni. Globoko zadihajte v svoj trebuh in ne pustite, da vas stvar ali oseba vrže iz tira. S tem boste svoje telo natrenirali, da bo v naslednjih podobnih trenutkih ostalo mirno, sčasoma boste dosegli, da vas podobne reči ne bodo več vznemirjale.

POMEMBNO

Vizualizacija je zelo podobna kot fantaziranje, a ima realen cilj. Kadar fantazirate o telesih zvezdnikov, ste lahko hitro razočarani. Vaše telo je unikat, zato nikoli ne bo kot drugo telo.