Ritual ob solsticiju

Izkoristite idealen čas za priklic obilja!

Sonči Nered Čebašek
18. 12. 2021, 11.11
Posodobljeno: 18. 12. 2021, 20.21
Deli članek:

Rituali človeštvo spremljajo od vekomaj pa vse do danes. Če ne bi delovali, bi skozi zgodovino vsekakor že davno poniknili.

Profimedia
»Sonce, presvetli vse moje dele življenja in odkleni moje talente za dobro življenje v obilju po srcu in Duši.«

Med vsemi rituali so v vseh kulturah najbolj čislani sončni – kako tudi ne, saj je Sonce pogosto poimenovano tudi Oče ali Bog vesolja.

Ko smo se za praznik svetlobe – zimski solsticij, 21. decembra, namenili s kakšnim ritualom počastiti Sonce tudi v našem časopisu, smo sprva pomislili, da se bomo morali opreti na tuje vire. Kako smo se ušteli!
Priznana slovenska astrologinja in naša stalna sodelavka Andreja Novak je namreč prav te dni izdala svoj knjižni prvenec Magični rituali obilja, v katerega je kot ene od najpomembnejših vključila tudi sončne rituale. Ritual za te pomembne dni smo seveda povzeli po knjigi, z veseljem pa nam je pomen teh obredov dodatno pojasnila.
»Sončni rituali spodbujajo optimalno sprejemanje glavne sončne energije za življenje in z njimi boste bolj kakovostno živeli ves mesec,« pove Andreja in tudi pojasni, zakaj: »Odprti boste za več energije in jo prek ritualov na dober način usmerili v svoje življenje. Okrepila se bo vaša notranja moč sodelovanja z naravo, ki spodbuja obilje na vseh ravneh. Sprostili pa boste tudi notranje naravne zdravilne lastnosti, ki jih premore vaše telo, ter okrepili intuicijo in instinkt za bolj živo in odzivno življenje. S tem boste aktivirali energijsko podporo narave in Sonca ter svetlobe duše, ki vas bo prek vodila tako, da ne boste potrebovali težav in problemov za prebujanje, ampak boste skozi sprejemanje energij budni pravočasno sodelovali z vsemi dogajanji življenja.«

ZNAČILNOSTI OBDOBJA
Sonce je v znamenju kozoroga od 21. decembra do 19. januarja. Prav ob vstopu Sonca v to znamenje nastopi zimski solsticij. Na severni polobli je takrat dan najkrajši in noč najdaljša.  To je eden izmed energijsko najmočnejših dni, ko se uradno začne zima. Globoko v materi Zemlji se začnejo prebujati kreativne sile moči, ki v naslednjih treh mesecih aktivirajo vse, kar je v zemlji, da zaživi in raste, ter omogočijo bujno in cvetočo pomlad. To obdobje je idealno za globlji razmislek o lastnem življenju, za različna načrtovanja in kreativne dejavnosti, za katere želimo, da v treh mesecih ali kasneje obrodijo sadove. Zunanji mraz in zaprtost vidne narave vodita v globino dogajanja, zato dobijo notranje ideje in želje pravo kreativno podporo za čim boljšo realizacijo.

PRIPRAVA DOMA IN VAS
Če lahko, pospravite ves dom, da bi očistili vso staro energijo; prostore, omare in predale osvežite z namenom, da vsak delček stanovanja sprejme novo, svežo energijo obilja in podpore matere Zemlje za optimalno rast in razvoj.
V kotiček za rituale dodajte rdečo kuverto, v kateri je vaša fotografija ali fotografija ljudi, za katere prav tako želite, da jih Sonce in Zemlja blagoslovita z obiljem in srečo v življenju.
Pred obredom se oprhajte ter se oblecite v nekaj belega in rdečega. Sede se udobno namestite; pomembno je, da je hrbtenica vzravnana, ramena pa potisnete rahlo nazaj. Če vam je hladno, se ogrnite s toplo odejo, saj je pomembno, da se telo dobro počuti, da se lahko energije sprostijo. Prižgite svečo in nekajkrat globoko vdihnite ter počasi, zbrano preberite vrstico za vrstico sončnega rituala; pred vsakim novim verzom zaprite oči ter globlje zadihajte v Svetlobo, ki vas obdaja. Vsaka vrstica sončnega rituala namreč pripelje v vaše energije sončno energijo, in tako skozi dinamično meditacijo sprejemate energije globlje ter bolj zavestno, korak za korakom.

Sončni ritual za odklepanje energij obilja je priporočljivo prvič opraviti v prvih dneh vstopa Sonca v znamenje kozoroga: od 21. decembra do najpozneje 5. januarja. Če imate čas in željo po globljem sprejemanju spodbudnih energij obilja, lahko ta ritual ponovite večkrat, tudi vsak dan, če želite.

RITUAL ZA ODKLEPANJE ENERGIJ OBILJA
Sonce, ki vidiš vsa moja hrepenenja tuzemskega življenja,
sprejmi moj dosedanji trud za dobro življenje in čas, temu posvečen.
Sprejmi moja hrepenenja, moja čustva in fantazije
in me usmeri v čisto in jasno pot tvojega sodelovanja z Zemljo.
Predam se ti, popolnoma, zato presvetli vse moje energije.
Pokaži mi mojo notranjo pot do stika z magičnim obiljem Zemlje,
da se pomirim, sprostim in spočijem ter zaživim po svojem sončnem programu.
Sonce, presvetli vse moje dele življenja
in odkleni moje talente za dobro življenje v obilju po srcu in Duši.
Zaupam se ti in predajam svoje Demone strahov v tvoje varstvo,
ki me strašijo pred globino moje moči in mojih korenin.
Presvetli in odkleni v mojih najbolj globoko skritih koreninah obilje Sveta,
da lahko sprejmem Svetlobo Obilja in odgovornost za njo.
Hvala ti, Sonce, da mi kažeš, kako lahko svetim tudi, ko me nihče ne vidi.
Da lahko svetim tudi, ko na videz nima smisla.
Hvala ti, Sonce, da Svetiš tudi zame,
vsak dan znova.
Hvala ti, Sonce, da lahko Svetim zate,
vsak dan znova.

Andreja Novak
Magični rituali obilja je knjižni prvenec Andreje Novak, sicer avtorice priljubljenih tradicionalnih letnih planerjev za lahkotno življenje v harmoniji z Dušo.