Astro

Dva obraza Strelcev: njihova živalska in božanska plat

Bern Jurečič, astrolog
23. 11. 2021, 12.00
Posodobljeno: 23. 11. 2021, 12.11
Deli članek:

Pri tretjem in zadnjem med ognjenimi znamenji, strelcu, moč ognja in plamenov dobiva nove dimenzije, duhovno jasnost, notranjo rast in prosvetljenje duha.

Profimedia
strelec

Kakšen bo strelec, je odvisno od tega, ali človekova humana stran prevladuje nad živalsko in nekontrolirano.
V prvem primeru se srečamo z izumiteljskim duhom, ki ima tudi intelektualni potencial, v drugem pa s hazarderjem in prevarantom.
Slikovni prikaz tega spremenljivega znamenja predstavlja kentavra, mitološko bitje, katerega prvi oziroma zgornji del sestavljajo človeška glava, roke in oprsje, zadnji oziroma spodnji del telesa pa ima obliko konja. To bitje s tako nasprotujočimi lastnostmi simbolizira težnjo po surovosti in prvinski živalski naravi, če se ne vzpostavi ravnovesje notranje energije. Kentavri so slika človeške dvojne narave, živalske in božanske, vsega zavestnega in nezavednega, ki sčasoma postane gospodar te osebe in jo prepušča njenim impulzom ter počasi umirja kakršnokoli notranji boj. Od tod strelcu želja po vzvišenosti in boj proti slabostim, ki jih je treba obvladati, občasno pa tudi egoistično opijanje z idejo o lastni veličini.

VELIKI VLADAR
Znamenju strelca vlada Jupiter, največji planet sončnega sistema, ki obsega njegov središčni prostor. V astrologiji Jupiter predstavlja princip ravnotežja, avtoritete, urejenosti, nenehnega napredka in rasti, obilja, razkošja ter ohranjanja običajnih zakonitosti. Jupiter je planet bogastva in optimizma, kakor tudi družbenega vpliva in moči. Pod njegovo zaščito lahko najdemo medicino in pravo, v človeškem telesu pa nadzoruje krvni obtok in jetra. Če je ta planet v osebnem horoskopu položen ugodno, prinaša uspeh v večini življenjskih nalog, uresničitev sanj in načrtov, dobronamernost in velikodušno naravo. Takšni ljudje negujejo družinsko tradicijo in neomejeno pomagajo drugim ljudem, lahko pa postanejo uspešni politiki in zdravniki.
Strelcu je torej prirojena težnja tako po velikih prostranstvih, bogastvu in moči kot tudi po visokih etičnih principih in estetiki. Nenehno ima potrebo po širitvi znanja in raziskovanju neznanega, neguje svoje telo, se razgibava na čistem zraku in veliko potuje. Načeloma nima večjih težav z zdravjem, svojo pozornost naj nameni le žolču, žlezam in revmi, čuva pa naj okončine, predvsem stegna.

NEDOTAKLJIVA SVOBODA
Tako imenovani višji tip strelca je tisti, pri katerem – če v spomin prikličemo simboliko kentavra – človeški in humani del prevladuje nad animalnim in nekontroliranim delom. Življenje takega strelca bo izpolnjeno z intelektualnimi in duhovnimi dosežki, njegov duh bo večno raziskovalen, nemiren ter v nenehnem iskanju novih znanj in vznemirljivih pustolovščin. Strelec se želi dokazati na področju znanosti, umetnosti in filozofije. Obožuje potovanja, predvsem tista, ki ga odpeljejo v daljne in nepoznane kraje. Njegov pogled na svet in medčloveške odnose je osvobojen konvencij in omejitev. Prav posebno zanimanje goji do drugačnih kultur, privlačijo ga tuje in nenavadne države ter ljudje, ki v njih živijo. Največje uspehe lahko doseže na področju mednarodne trgovine, turizma, diplomacije ali športa. Rad ima lov, konje, dirke, spektakle, nad vsem tem pa je v njegovem vrednostnem sistemu nedotakljivost njegove neodvisnosti in svobode delovanja.

VODIJO GA NAGONI
Pri nižjem tipu strelca pogosto prevladujejo nenadzorovani nagoni in izkrivljena slika lastne identitete. Potrditev te slike so odnosi tega družabnega bitja z drugimi.
Strelcem tako imenovanega nižjega tipa so prav usojene dramatične izkušnje, ki mu nato služijo za potrditev lastnih izjemnosti. Te bo glasno poudarjal prav v vsakem primernem in tudi celo neprimernem položaju. Po drugi strani lahko živi monotono in duhamorno življenje, kar ni naravna oblika tipičnega strelca, toda zato nenehno išče kompenzacijo v domišljiji neobstoječih norih pustolovščin, ki jih pozneje svoji okolici predstavlja kot dejanski in vznemirljivi del vsakdana.
Njegova pretirana ekstravertiranost in nerazumevanje stanja v svoji okolici ter tudi vsakodnevna nestrpnost lahko prizadenejo čustveno občutljive ljudi, ki ga praviloma označujejo za nezaželenega in odvečnega v svoji družbi.

KRUTO OGEDALO
Kot za vsa druga znamenja zodiaka, tudi za strelca velja, da je po nečem posebnež. Če drugega ne, je v družbi vseh drugih znamenj zaradi tega, da pokaže ogledalo njihovim lastnim omejitvam, težavam in frustracijam, saj zelo dobro krmari brez vsega tega. Če utegne biti njegov sosed v zodiakalnem krogu, kozorog, še tako zapet, konstruktiven, resen in odgovoren, to strelca ne zanima, saj prisega na svobodo izražanja ter na pravico do razmišljanja o tujih, še nikoli videnih in odkritih svetovih.