Prepoznajte jih

To je seznam ovir, ki kalijo vaš duševni mir

sn
10. 12. 2021, 12.16
Posodobljeno: 10. 12. 2021, 12.16
Deli članek:

Ena največjih lekcij, ki se je lahko naučimo v življenju, je ohranjanje duševnega miru, da lahko lahkotno potujemo po vseh življenjskih poteh.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Naše duševno zdravje nam narekuje vsako dejanje in odziv. Nekoristne misli in ideje, ki se oglašajo v nas, pa nas vedno vlečejo navzdol.

Ko drsimo navzdol, nas seveda prežamejo negativne vibracije, ovire, na katere trčimo, pa nam zrušijo duševni mir.
Najpogostejši vzrok, ki povzroči zdrs v kaotično ali depresivno stanje uma, je neutrudno oklepanje stvari, ki nas obremenjujejo, resnična moč pa je v tem, da se prepustimo.
Biti moramo dovolj pogumni, da ustavimo ali odstranimo stvari, ki nas obremenjujejo. Morda imamo krila, vendar se nikoli ne bomo dvignili visoko kot orli, ker nas nevidne vrvi držijo priklenjene k tlom ali v kletki, ki smo si jo ustvarili sami.
V resnici nas od vzleta v višave loči osredotočenje na tisto, kar si v resnici želimo. Ustavite se za trenutek in sprejmite dejstvo, da nikoli ne boste zares vedeli, kaj vas teži, če ne boste pogledali globoko vase – in prepoznali vse nekoristne stvari in misli, ki vas obkrožajo ali so v vas.
Za lažjo pot v vesel in lahkoten vsakdan vam predstavljamo 20 ovir, ki kalijo vaš duševni mir. Potrudite se jih odstraniti, vredno je!

1. OPUSTITE NAVEZANOST
Navezanost je ena od korenin vsega trpljenja. Ne bodimo ponosni na svoje premoženje, ki je začasno. Človek mora biti hvaležen »višji sili«, ki blaginjo podarja v obliki tega premoženjem, namesto da bi bil ponosen in se preveč navezal nanjo.


2. OPUSTITE KRIVDO
Občutek globoke krivde v naših mislih bo odvrnil pozitivnost. In kaj krivda, ki nas »žre«, sploh lahko reši?

3. NE PREPUSTITE SE SAMOKRITIČNOSTI
Nenehen strah pred kritiko potisne osebo v položaj brez moči. Tiste, ki jih muči slaba samopodoba, po navadi v strah in nemoč odnese že najmanjša kritika. Enako in še bolj velja za samokritiko, ki pelje naprej v samopomilovanje, zato nikoli ne kritizirajte samih sebe, ampak se imejte radi v vseh svojih različicah. Napake itak delamo vsi.

4. OTRESITE SE PREDSODKOV
Um, ki je poln predsodkov, je velika nevarnost: spodbuja slabe občutke in zamere ter postane velikanska ovira za dobre odnose.

5. NE PREPUSTITE SE SLABIM MISLIM
Zapomnite si: negativno razmišljanje ustvarja okoli človeka temno avro, ki ne dopušča, da bi vanjo vdrl kakšen svetel žarek optimizem.

6. OPUSTITE KOMPULZIVNO RAZMIŠLJANJE
Osredotočajte se raje na uporabnost in učinkovitost svojega razmišljanja.

7. NE IŠČITE ODOBRITVE DRUGIH
Iskanje odobritev ubija vašo pobudo in zagon ter vas v očeh drugih dela majhne in v vas gradi stanje manjvrednosti.

8. OPUSTITE ZAMERE
Ohranjanje zamer ni le slaba navada, saj konkretno škoduje dobremu počutju. Raziskave kažejo na tesno povezanost s srcem in umom, kar seveda lahko vodi v resne zdravstvene težave.

9. OPUSTITE OMEJUJOČA PREPRIČANJA
Vsa prepričanja si pod vplivom drugih ustvarimo sami. Samo dojemite idejo, da je vse, kar si lahko predstavljate, resnično.

10. OPUSTITE PRELAGANJE STVARI NA JUTRI
Čas ne čaka nikogar. Naslednji dan se bo morda že iztekel.

11. OPUSTITE TESNOBNE MISLI
Te misli izvirajo iz vgrajenih strahov in tesnobe. Močno motijo pogled na cilje in odločnost pri njihovem doseganju.

12. SPROSTITE SRCE
Ko naše srce zaklene naš um, srčni utrip ustvari duševni vakuum. Pozabimo na slabo, imejmo oči za dobro.

13. OPUSTITE SLABE SPOMINE
Iz slabih izkušenj se učite, a ne imejte jih zaprtih v sebi.

14. OPUSTITE NEUPORABNE STVARI
Naučite se umetnosti zavračanja: tako nekoristnih stvari kot ljudi.

15. OTRESITE SE SLABE DRUŽBE
Pokvarjeno sadje pokvari ostalo v košarici in enako je z ljudmi. Morali bi ceniti različne odtenke prijateljstva in izbirati odtenke preudarno.

16. OPUSTITE IDENTIFICIRANJE Z VLOGO
Identifikacija sebe z določeno vlogo omejuje, nam vzame identiteto.

17. NE JEMLJITE STVARI OSEBNO
Vzeti si stvari k srcu je slaba osebnostna lastnost, ker je kontraproduktivno za pozitivno vedenje in dobro počutje.

18. OPUSTITE ODŠTEVANJE ČASA
Ne bodite sužnji časa, ker to povzroča stres. Namesto da postanete sužnji časa, ga spoštujte, ne pa tudi ure, ki tiktaka.

19. OTRESITE SE SLABIH NAVAD
Ni zaman reklo, da je navada železna srajca. Poskušajte se čim bolj pozorno spremljati vsaj 24 ur in prepoznajte, katere vaše navade so tiste, ki v vašem življenju delujejo kontraproduktivno …, in jih seveda nadomestite s tistimi, ki vodijo proti življenju, kakršnega si želite.