Astro

Spoznajte krokarja, novembrskega živalskega duhovnega vodnika

T. Caro
10. 11. 2021, 17.00
Posodobljeno: 10. 11. 2021, 17.09
Deli članek:

V starih časih je bil november prvi mesec galskega leta in je zaznamoval začetek temne polovice leta. In žival, ki energijsko ustreza temu prelomnemu mesecu, je krokar.

Pixabay
Krokar

Novembrska polna luna ima več imen: luna lovcev, luna potovanja in luna umirajoče trave. Na noč novembrske polne lune se praznuje esbat, ki je zelo pomemben za čarovništvo, saj je bil praznik posvečen luni in njenim fazam.
Za čarovnice je polnost lune pomenila, da je zvezda dosegla vrhunec svoje magične energije, močnejše kot v kateremkoli drugem času. Vsaka prošnja je imela v tem obdobju torej več možnosti za izpolnitev, saj je bila energija za magične namene na vrhuncu.
V bistvu je tudi ves mesec november namenjen preobrazbi, spremembi, magiji in smrti. In krokar je kot živalski duhovni vodnik čarobni posrednik med dvema svetovoma. Je žival, ki odraža našo osebnost in nosi s seboj močno simbolno vrednost.

KROKARJEVA MAGIJA
V šamanski tradiciji krokar predstavlja tistega, ki nadzoruje magično moč. Pogosto je povezan s čarovništvom, predstavlja pa tudi skrivnost življenja in ustvarjanja. Če je prisoten v sanjah, predstavlja element resnice ali sporočilo, ki presega človeško zaznavanje.

Metamorfoza
Krokar je tudi simbol usode in osebne rasti, saj gre za ptico metamorfoze: razkrojeno telo lahko spremeni v okusno hrano.

Smrt
Je simbol smrti, a tudi preživetja. Je ptica, ki se smrti ne boji, ampak jo običajno naznani.

Odločnost in drznost
Videti krokarja je lahko simbol kakovosti in sposobnosti. So pogumne živali z močnim duhom prilagajanja. Ne bojijo se soočenja z drugimi pticami, in če so lačni, ne oklevajo leteti iz gnezda v gnezdo, da bi se hranili z jajci. Prav zaradi tega krokar predstavlja tudi energijo prevare.

Dodatna simbolika
Ni tako preprosto razumeti nravi tega duhovnega vodnika, saj so njegovi pomeni res osupljivi: rad se prehranjuje z mrhovino in je zato simbol smrti, a zaradi presenetljive inteligence velja za modro in preudarno žival. Ste vedeli, da sta nordijskemu bogu Odinu svetovala dva krokarja, simbola razuma in spomina?
Dejansko v številnih kulturah krokar predstavlja glasnika. Legenda pravi, da se je ob postavitvi temeljev mesta Lyon ob poti v novo mesto naselil krokar kot glasnik galskega boga Jula. Tako je mesto dobilo ime Lugdunum, krokarjev hrib. Še en dokaz, da je krokar že iz davnine znan kot glasnik, posrednik med ljudmi in bogovi.

POMEN BARVE
Barva te živali je simbolična in ima dvojni pomen. Črno je mogoče pripisati smrti, a predstavlja tudi barvo začetka; samo pomislite na prvinsko temo, iz katere se vse rodi, ali na temo v materinem trebuhu. Črna barva in smrt sta predpostavki ponovnega rojstva, v novi obliki. Sprememba, ki izhaja iz konca nečesa, je boleč proces vnovičnega rojstva. Prehod v ta novi ego je značilen za iniciacijske smrti, iz katerih izhaja želeno notranje prebujenje.

SPOŠTOVANI PTIČ
Na podlagi svojih značilnosti je krokar ohranil raznolike pomene in simboličnost ter ustvaril privlačnost in hkrati odboj. Zaradi teh dvojnih pomenov je sončna in nočna žival hkrati. Zato ni naključje, da je krokar v številnih tradicijah interpretiran kot zvesti spremljevalec božanstva ali več božanstev in tudi kot upodobitev bogov in boginj.
Njegovo svetlo črno perje in temne oči, noge, kremplji in kljun povezujejo njegov sloves s temno in zloveščo postavo, kar pri nekaterih ljudeh ne vzbuja prav lagodnih občutkov, kaj šele, da bi jim bi bil krokar simpatična žival – kako neki bi bilo drugače, ko pa odpira vrata v najtemnejše kraje in globine nas samih. Prav zaradi te svoje sposobnosti pa je bil vedno spoštovan.

DELO Z ENERGIJO
Za delo z energijo novembrske duhovne živali obstaja več nasvetov.
– Uporabite totem krokarja (najbolje lesenega) ali sliko z njegovo podobo. Nosite ga s seboj kot znak čaščenja obdobja, ko nas vodi krokar.
– Povežite se s svojimi predniki: postavite nekaj slik svojih prednikov na najljubša mesta v stanovanju in posvetite več časa razmišljanju o tem, kaj so počeli v preteklosti, da bi vam omogočili, da ste v tem določenem času in prostoru.
– Spoštujte življenje in smrt: pomembno je častiti in slaviti življenje, toda v tem posebnem letnem času in zahvaljujoč energiji krokarja lahko spoštujete tudi smrt, kot del našega obstoja in kot trenutek spremembe in preobrazbe.
– Preživite več časa v premišljevanju in bodite opazovalec dogajanja v tem mesecu preobrazbe: listje odpada, dnevi so se skrajšali in postaja nekoliko mrzlo. Uživajte!