Astro

Sploh veste, da je hrast starodavno duhovno drevo?

T. Caro
14. 10. 2021, 22.22
Posodobljeno: 14. 10. 2021, 22.53
Deli članek:

Veličastni hrast je starodavni simbol svetega že vse od časov starih Grkov, Rimljanov in Keltov. Pa spoznajmo tudi njegovo simboliko, duhovni pomen in uporabo.

dreamstime
hrast

Njegove izstopajoče lastnosti mu dajejo tudi osnovno simboliko: moč, dolgoživost ter hkrati dvigovanje v duhovne sfere prek krošnje in prizemljevanje po razvejanih in globokih koreninah.

Tako kot nekdaj je tudi dandanes hrast zaradi edinstvenega lesa, ki se lepo stara, zelo cenjeno drevo. Uporablja se za pohištvo, in ker ima hrastov les izrazit okus, je najprimernejši les za vinske sode, zaradi izredne trpežnosti pa tudi za čolne in gradnjo hiš.
Ker je les trd in kompakten, zdrži stoletja brez gnitja. V starih časih so ga uporabljali za gradnjo mostov in dokov ter za izdelavo ladij.
Moč in mogočnost sta sicer najbolj opazna hrastova simbola, frekvenca, ki predaja naprej, pa je energija svobode. Ta energija je zdravilna in pomaga tistim, ki verjamejo, da si lahko povrnejo moč in zdravje.

MAGIČNI POMEN
Hrast ima veliko vrlin, njegov plod želod pa se je v številnih kulturah uporabljal pri obredih plodnosti.
Šumenje njegovih listov posreduje božanska sporočila, ki jih veter nosi kot glasnik. Sežiganje posušenih hrastovih listov jeseni je sicer simbolični način čiščenja okolja.
Zaradi svojih čarobnih lastnosti je hrast spoštovan in se uporablja v obredih zaščite, moči, uspeha, plodnosti in stabilnosti.
V osebi hrast predstavlja nekoga tihega, odločnega in močnega, nekoga, ki se boji sprememb in ljubi domačnost. Ta oseba je usmerjena v erotične dogodivščine, medtem ko je v odnosih izjemno zvesta.

ZGODOVINSKI POMEN
Simbolika dreves je v starodavnih religijah igrala pomembno vlogo. V nordijski, keltski, slovanski, grški in rimski mitologiji so nekatera drevesa povezovali z bogovi. Seveda pa lahko v različnih mitologijah pomenijo različne stvari.
Hrast je antropogen, kar pomeni, da ga najdemo v koreninah številnih zgodb o ustvarjanju starih tradicij. Grki so na hraste gledali kot na svoje rojstne matere.
V klasični mitologiji so stari Grki povezovali hrast z Zevsom, pod hrastovimi vejami pa se je vila Orfejeva glasba. Znano je, da je Zevs komuniciral prek groma ali hrasta samega.
V starem Rimu je bil hrast simbol Jupitra, ki naj bi z nežnim mahanjem prek listov govoril z ljudmi. Sporočila so prenašali ljudje, ki so znali prevajati, znani kot varuhi preročišč.
Hrast je tudi znamenje obnove po spopadu med Zevsom in Hero, ki je deželo opustošil s hudournikom. To drevo je prvo vzklilo iz opustošene dežele.
V nordijski oziroma germanski mitologiji je bil hrast povezan s Thorom, bogom groma, njegov simbol. Verjeli so, da bogovi živijo v drevesih. V času krščanskih križarskih vojn so drevesa zaradi teh prepričanj posekali.
Tudi v starodavnih keltskih mitih so drevesa igrala osrednjo vlogo. Hrast so sicer uporabljali zelo praktično, iz želoda so pridelovali žganje, ki je pomagalo pri plodnosti. Kelti so v hrastih prepoznavali modrost, zato so se pod najbolj mogočnimi zbirali, da bi razpravljali o najrazličnejših temah in kadar so se o čem odločali. Hrast so častili in spoštovali kot vir preživetja, življenja in miru. Podobno kot Indijanci tudi starodavni Kelti niso gradili templjev ali krajev za čaščenje, temveč so čarobne božanske slovesnosti izvajali v naravi.
V slovanski in baltski mitologiji je hrast povezan s Perunom, bogom groma, v nekaterih drugih evropskih kulturah pa so ga častili kot drevo sonca.

POMENI PO SVETU
V ameriški kulturi hrast simbolizira mater Zemljo.
V keltski kulturi simbolizira točko srečanja nebesnega in zemeljskega sveta.
V kitajski kulturi simbolizira moško surovo silo, ki se ne upogne, ampak zlomi. To je v nasprotju s silo, ki se črpa iz vrbe, ki se zna upogniti, in ne zlomiti.
V krščanski kulturi simbolizira moč premagovanja stisk, vere in kreposti.
V druidski kulturi simbolizira moškega.
V rimski kulturi simbolizira odrešenje življenja, krono iz hrastovih listov so dobili tisti, ki so nekomu rešili življenje.
V grški kulturi simbolizira predanost in srečo v romantiki.
V skandinavski kulturi simbolizira življenje.

IZJEMNE KORISTI

Poleg energije svobode hrast v sebi nosi še druge koristne vibracije, ki nam pomagajo na različnih življenjskih področjih: božansko moč, modrost, znanje, notranjo moč in pogum, premagovanje zdravstvenih težav, zaščito na vseh ravneh, obnovo samozavesti, okrepitev avričnega polja in obnovo vitalnih sil ter hkrati uravnoteženje telesa celotnega bitja: mentalno, fizično in energijsko.