Astro

S temi načini si nesrečo nakopljemo povsem sami!

Marjetka Jeršek, energijska raziskovalka in pisateljica
11. 8. 2021, 13.45
Posodobljeno: 11. 8. 2021, 13.56
Deli članek:

Vredno se je potruditi biti tukaj in zdaj, z vsemi čutili in pozornostjo v sedanjosti, brez razmišljanja o prihodnosti in brez obremenitve spominov.

Profimedia
ženska

Žarišče moči je namreč vselej v sedanjem trenutku. Preteklost je za vedno minila in nad nami ne more gospodovati, razen če ji to izrecno dopustimo.
V večnem zdaj si lahko izberemo popolno svobodo in se razbremenimo. Zdajšnje misli namreč ustvarjajo in (pre)oblikujejo našo prihodnost. V tem trenutku se lahko odločimo ali se celo prisilimo, da se ne bomo predajali negativnemu čustvovanju in mračnim, škodljivim mislim. Tukaj in zdaj smo vedno zmožni preklopiti svoja miselna in čustvena stikala na pozitivno. Za popolno prisotnost v trenutku pa je treba zbrati pozornost in zavest, kajti če se ne zavedamo, kaj se trenutno dogaja z nami, imamo bore malo možnosti, da to spremenimo, pa če si morda podzavestno tega še tako vroče želimo.

NEŠTETO PODROBNOSTI
Zavedanje sedanjosti najlažje dosežemo tako, da se koncentriramo na svoje fizično telo. Sedimo na primer v avtu, vozimo in najprej zavestno občutimo svoje roke, ki se oprijemajo volana, stopala se stabilno dotikajo pedala za plin ali dna avtomobila, ušesa poslušajo enakomerno brnenje motorja, oči strmijo na cesto pred nami, zavedajoč se vseh drugih udeležencev v prometu, hkrati pa tudi zelene barve listja na drevesih ob cesti … Do nosnic nam priplava vonj našega novega parfuma ali pa gnojnice z njiv, mimo katerih ravnokar peljemo. Nemara zaznamo rahlo bolečino v želodcu zaradi pretirane količine popite kave.
V enem samem hipu je prisotno toliko podrobnosti, čutnih senzacij, informacij, podatkov in kraljestev zmožnosti, da jih je nemogoče popisati v debelih knjigah. Namesto da premišljujemo o prepiru s sodelavcem pred pol ure, ali pa smo zaskrbljeni zaradi sestanka, na katerega zamujamo, smo popolnoma zbrani v tukaj in zdaj. Tedaj nam nič ne more do živega, ne boleči spomini ne strah, skrbi in ne prazna upanja. Čim dlje lahko obdržimo to stanje pozornosti in polne zavestnosti, bolje se bomo počutili in bolj bomo obvladali svoje življenje.

RAZLIČNI NAČINI
Nekatere ezoterične šole učijo, da najlažje ohranjamo prisotnost v hipu sedanjosti s pozornostjo, usmerjeno na ažna čakro, čelno energijsko središče med obrvmi. Mojstri aikida so prepričani, da se je treba nenehno koncentrirati na točko v spodnjem delu trebuha, ki ji pravijo tudi hara. Poskusite in se odločite za način, ki vam je najbolj pisan na kožo. S tovrstno pozornostjo boste ves čas v stanju nekakšne zdravilne meditacije. Ko pomivate posodo, ne razmišljajte o filmu, ki ste ga gledali včeraj zvečer, ali o tem, katera živila morate nakupiti jutri. Občutite vodne curke, ki se vam zlivajo z dlani, trdno držite krožnik v dlani in opazujte mavrico v mehurčkih pralnega praška. Za mojstre zena je bilo sekanje drv ali nošenje vode ravno tako pomembna meditacija kakor sedenje v lotosovem položaju in sočasno praznjenje odvečnih misli iz uma.

Stokanje zaradi nesreče, ki se je pripetila, je najboljša pot, da si nakopljete novo.