Astro

Magična moč morja: sprosti blokade in odpira vrata naše podzavesti

Barbara Tavčar, strokovna sopdelavka v športu
10. 8. 2021, 22.02
Posodobljeno: 11. 8. 2021, 13.42
Deli članek:

Ste se kdaj vprašali, zakaj smo ljudje tako povezani z vodo, morjem in zakaj nas vsaj na videz takoj privlači potapljanje v vodo? Ker je morje naravni pretvornik pozitivne energije, ki nas čisti.

dreamstime
plavanje

Morska voda vsebuje tudi ogromno mineralov, ki delujejo kot naravna kozmetika za našo kožo. Kopanje v morju izboljšuje stanje kože in vpliva na njeno hidracijo, ključne prednosti pa pripisujejo vsebnosti magnezija.

Voda je medij, ki nam omogoča življenje na tem planetu, in ne smemo pozabiti, da se razvoj vsakega človeka začne v vodi. A kljub temu, da so bili začetki vsakega izmed nas v vodi, se v njej ne počutijo vsi tako dobro kot ribe. Marsikomu je nelagodno ali pa ga je celo strah. Za temi občutki se skriva odgovor, zakaj se to dogaja. Eden izmed vzrokov leži v prednatalnem obdobju in prvih letih življenja.

SPROŠČANJE BLOKAD
Nekatere raziskave trdijo, da so se naši možgani kot celoten živčni sistem razvijali z vpijanjem vseh informacij iz vode. Tudi vse materine misli, čustva in občutke je ta supervpijajoča struktura vezala nase in prek nje na nas – celih devet mesecev, ki smo jih preživeli v maminem trebuhu. Torej, ko je telo potopljeno v vodi, zaradi sprostitve sklepov in mišic podoživljamo občutke »plavanja« v maminem trebuhu. Ko se telo v vodi sprošča, se sproščajo tudi fizične blokade, do nas pa lažje dospejo informacije iz naše podzavesti.
Čim več bodite v vodi in se na ta način očistite zablokiranih čustev ter dopustite, da se s pomočjo prepuščanja vodi spodbudi zdravljenje fizičnega, čustvenega, mentalnega in duhovnega telesa. Prav zato je pomembno prepuščanje.
Ko boste spet v vodi (morska je toliko boljša), se ji poskusite prepustiti in se v njej popolnoma sprostiti. Potopite se vanjo do glave, preostanek telesa naj bo v vodi sproščen, noge naj bodo stabilno na vodnem dnu. Zamislite si, da je vaša glava kot boja na vodi. Doživite stik vode s telesom, dihajte umirjeno in ne obsojajte občutkov, ki se vam med vajo »pripeljejo mimo«. Preprosto jih sprejmite.

TLAK IN CIRKULACIJA
Približno 70 odstotkov našega organizma sestavlja voda. Ob rojstvu je odstotek vode večji, s staranjem se manjša, zato izgubljamo tudi vitalnost. Vsi pa si želimo biti zdravi, je tako? In v to smer krenite s plavanjem in igranjem v vodi.
Ko se potopiš v vodo, se izboljša cirkulacija krvi in limfe, kar izboljša delovanje imunskega sistema, krepita se krvožilni in dihalni sistem ter izboljša kakovost dihanja. Razbremenijo se tudi srčna mišica in vsi sklepi, vse skupaj pa deluje tudi na hitrejšo regeneracijo telesa. V vsakem trenutku na nas deluje sila gravitacije, z napačnim položajem telesa, pretiranim sedenjem in staranjem je njen vpliv še večji – posledice gravitacije se ne vidijo samo na upadli, viseči koži, slabi in pogrbljeni telesni drži, spuščenem stopalu – gravitirajo tudi notranji organi.
A »upiranje« sili gravitacije je v vodi lažje, pomaga pa ga izvajati hidrostatični tlak. Ko smo v vertikalnem položaju v vodi, ko v njej hodimo in telovadimo, ta tlak potiska vse telesne tekočine in organe navzgor, proti sili gravitacije. Naš izdih je zato globlji, s tem pa tudi vdih, in kri se lažje vrača k srcu. Za srce ta proces pomeni manjšo porabo energije in razbremenitev.

VPLIV NA HRBTENICO
Velikokrat slišim, da je vadba v vodi povsem varna, saj se v vodi počutimo lažje in so poškodbe praktično nemogoče. Zaradi upora vode se obremenitev na sklepe (npr. na hrbtenico) pravilneje razporedi, mišice se optimalno krepijo in stabilizirajo. Tudi medvretenčni prostori se malenkost povečajo, zmanjša se napetost preobremenjenih mišic vzdolž hrbtenice. No, pretiravanje tudi tukaj ni dobrodošlo. Ravno zaradi občutka, da nam voda »odvzame« težo telesa, mora biti njegova kontrola toliko večja. Torej vedno, ko telovadite v vodi, pozornost usmerite tudi v kakovost izvedbe. Za začetek bodo zadostovale nezapletene vaje in naravne kretnje, kot so poskakovanje, kroženje z rokami, hoja, tek po vodi in podobno.

UNIVERZALNA REŠITEV?
Seveda pa plavanje ni rešitev za vse težave. To še posebej velja v primeru fizičnih omejitev. Še enkrat poudarjam, da so vertikalni položaj telesa, lahki zamahi in naravna gibanja (npr. korakanje, tek) čudodelno zdravilo za vaš organizem. Pri vajah poskusite čim bolj nadzorovati pravilen položaj telesa. Za dober nadzor pa najprej osvojite pravilno gibanje na suhem.
Če vam je v vodi ugodno, je to gotovo znak, da delate nekaj koristnega in kakovostnega za svoje psihično in fizično zdravje.

ZANIMIVOST

Priporočam vam še, da učinke morja izkoristite tudi ob dneh, ki niso tako sončni in mamljivi. Vdihavajte morsko meglico – nabita je z negativnimi vodikovimi ioni, ki koristijo pljučem, krepijo zdravje in vplivajo na vitalnost celic.