Astro

Magija iz narave: vsak človekov energijski center ima svojo zdravilno rastlino

Andreja Novak
24. 6. 2021, 22.22
Deli članek:

Vibracijske kvalitete rastlin in zelišč lahko na izjemno preprost način pomagajo pri uravnovešenju, sprostitvi in energiziranju čaker in avre.

Profimedia
ženska mak

Čakre najbolj preprosto opišemo kot nematerialne energijske vrtince, ki naš energijski sistem oskrbujejo z energijo in vplivajo na delovanje vseh organov v telesu ter nam pomagajo pri povezovanju z univerzalno energijo.
Imamo sedem glavnih čaker, torej energetskih centrov, ki so odgovorni za uravnoteženost duhovnih, fizičnih in mentalnih aspektov. Če le eden od energijskih centrov ne deluje dobro, se nam zlomita telo in duh.
Poglejmo, za kaj je katera od čaker v energijskem telesu odgovorna in katere rastline, ki so že tisočletja priznane kot zdravilo za različne bolezni in neposreden stik človeka z naravo, so najboljši stimulans zanje, da se živahno vrtinčijo.

Dreamstime
Regrat

KORENSKA ČAKRA – REGRAT
Korenska čakra predstavlja naše korenine in obstoj na Zemlji. Od njenega delovanja sta odvisna stabilnost volje in življenje v fizičnem svetu. Je osnova celotnega ustroja ter oskrbovalka energije za vse ostale čakre po poti glavnega energetskega toka. Simbolično bi korensko čakro lahko označili kot sidro ali korenino, ki nas zasidra globoko v center energije.
Korenina regrata deluje krepčilno in pripomore k višji stopnji življenjske vitalnosti. Pozitiven vpliv rastline zajema tudi doseganje višje prizemljenosti in sinhronosti z življenjskim namenom.
V skladu s priporočili patra Ašiča za čaj iz regratovih korenin v 200 ml vode poparimo od 4 do 10 g posušenih korenin regrata in pustimo stati 10 minut.

Profimedia
Ognjič

SPOLNA ČAKRA – OGNJIČ
Spolna čakra je povezana s spolnimi žlezami in vpliva na reprodukcijski sistem ter naše delovanje, učenje in ustvarjanje. Nakazuje naš odnos do spolnosti, kakovost ljubezni do partnerja, dajanje ter sprejemanje telesnega, umskega in duhovnega zadovoljstva. Poleg tega vpliva na količino spolne energije. Kadar je spolna čakra v ravnovesju, energijski sistem oskrbuje s kvalitetami kreativnosti, spontanosti, radosti, instinktivnega vedenja in veselja do življenja.
Ognjič je rastlina, ki nosi potencial doseganja višje stopnje zadovoljstva, harmonije in ustvarjalnosti ter blagodejno vpliva na vse vrste težav s kožo. Pozitiven vpliv ognjiča zajema tudi čiščenje krvi in pomoč pri nerednih menstrucijah ter želodčnih težavah.
Za pripravo čaja v 200 ml vode poparimo dve čajni žlički suhih cvetov ognjiča in pustimo stati 10 minut.

Dreamstime
Slezenovec

SOLARNI PLEKSUS – NAVADNI SLEZ, AJBIŠ
Solarni pleksus – center osebnosti je sedež življenjske energije, vitalnosti in osebne moči; je naše notranje sonce. V njem se rojevajo čustva, občutki, želje in je zato tesno povezan z našim čustvenim telesom. Večina osebnih vezi se splete na ravni te čakre – tukaj občutimo tudi vsa čustvena izsiljevanja, ljubosumje, strah ter srečo in veselje.
Navadni slez ali ajbiš je rastlina, ki jo povezujemo s solarnim pleksusom. Slez pripomore k zmanjšanju strahov, dvomov in negotovosti ter občutka potrebe po kontroli. Na fizičnem nivoju slez pomaga pri prebavnih težavah ter žolčnih in ledvičnih kamnih.
Čaj iz slezovih korenin pripravimo tako, da eno čajno žličko (5 g) posušenih korenin prelijemo z 200 ml vrele vode in pustimo stati 10 minut.

Dreamstime
Šipek

SRČNA ČAKRA – ŠIPEK
Skozi srčno čakro sprejemamo in dajemo ljubezen, zato je tudi v vseh kulturah srce simbol ljubezni. Ima vpliv na celice in čisti kri. Srčna čakra, ki leži v človekovem središču, predstavlja prehod med prvimi tremi čakrami (nižjih energetskih frekvenc) v višje oziroma subtilnejše vibracije, značilne za zgornje čakre. Vpliva na naše čustvovanje, ranljivost in sposobnost srčne odprtosti.
Šipek, najbogatejši naravni vir vitamina C, izboljšuje činkovitost delovanja imunskega sistema. Organizmu pomaga premagovati splošno oslabelost in razne okužbe ter vročinske bolezni. Zaradi vitamina C uporabljamo šipek tudi proti spomladanski utrujenosti, mlahavosti, bledici in ob pojavu krvavitev dlesni.
Šipkov čaj pripravimo tako, da eno žličko (5 g) suhih šipkovih plodov prelijemo z 200 ml mrzle vode, segrejemo in pustimo vreti 10 minut.

Profimedia
Detelja

GRLENA ČAKRA – ČRNA DETELJA
Grlena čakra je povezana z izražanjem in komunikacijo, aktivnim sočutjem, jasnim in razumljivim izražanjem, izmenjavo energij z uporabo glasu, intelektom, razumevanjem posledic in dejanj ter pomena resnicoljubnosti. Kadar je čakra uravnotežena, naš višji jaz z lahkoto izraža notranjo modrost, daje navdih in zagotavlja vodstvo za našo osebnost. S to čakro je povezana tudi jasnoslušnost.
Črna detelja je rastlina, ki jo povezujemo z grleno čakro. Pomaga pri vnetju želodca, depresiji, glivičnih obolenjih, kašlju in vseh drugih obolenjih dihalnih poti. Deluje diuretično, protivnetno, proti krčem, lahko ima estrogene učinke. Pozitivni učinki črne detelje zajemajo tudi doseganje višje stopnje kreativnosti in ustvarjalnosti.
Čaj iz listov in socvetja črne detelje pripravimo tako, da dve čajni žlički (10 g) pripravka poparimo z 200 ml vode in pustimo stati 10 minut

Dreamstime
Poprova meta

AŽNA ČAKRA – POPROVA META
Ažna čakra je center intuicije, jasnovidnosti, zmožnost videti tudi to, česar s telesnimi čuti nismo sposobni zaznati. Je center duhovne inteligence za uresničevanje ustvarjalnih zamisli, ki jih oblikuje čelni del. Čakra je središče ravnovesja, modrosti, nenavezanosti in odgovornosti. Je kot zrcalo, saj brez sojenja vidi vse, beleži in oddaja prejete vtise ter jim dodaja moč modrosti, nove razsežnosti, česar ogledalo ne zmore.
Poprova meta je rastlina, ki jo povezujemo s pozitivnim vplivom na delovanje ažne čakre. Rastlina vpliva na samozavest, krepi voljo in povečuje koncentracijo, ostri percepcijo in sposobnost jasnega razmišljanja. Učinkovito pomaga pri glavobolu in migreni ter tudi pri zobobolu in slabem zadahu.
Čaj iz poprove mete pripravimo tako, da od 5 do 10 g suhih listov prelijemo z 200 ml vrele vode in pustimo stati 10 minut

Dreamstime
Sivka

KRONSKA ČAKRA – SIVKA
Kronska čakra je sedež življenjskih prepričanj ter višjih duhovnih in religioznih razumevanj. Je center za koncentracijo, učenje, etiko, življenjske vrednote ter pogum in odprtost za nove ideje. Čakra vpliva na skupek vseh naših resnic, strahov, osebnih izkušenj in vzorcev, shranjenih v energijskih telesih, inteligenco, intuicijo.
Sivka je rastlina, ki blagodejno vpliva na učinkovitost delovanja kronske čakre. V prvi vrsti vpliva na osrednje živčevje in dihala. Kot čaj predvsem čisti glavo, posebno pri boleznih oči in ušes, zdravi nahod in migreno.
Čaj, ki ga pripravimo s poparkom dveh čajnih žličk (10 g) suhih sivkinih svetov, med drugim preprečuje kap in nagnjenje k njej. Splošno koristna je tudi uporaba sivkinega eteričnega olja.