Astro

Se prepoznate kot ljubosumne ... in kako s tem čustvom ravnati?

mh
17. 5. 2021, 14.14
Posodobljeno: 17. 5. 2021, 14.31
Deli članek:

Zakaj smo sploh ljubosumni? Na to temo je bilo izvedenih veliko raziskav, ki se vse nagibajo k naslednjim ugotovitvam: ljubosumje izvira iz lastne slabe samopodobe, velike živčnosti in potrebe po posedovanju drugih, pomemben dejavnik pa je tudi strah pred izgubo oziroma strah pred tem, da bi bili zapuščeni.

dreamstime
ljubosumje

Ljubosumje je kompleksno čustvo, sestavljeno iz več občutkov, ki se lahko raztezajo od sumničavosti, jeze in strahu do ponižanja. Najpogosteje ga občutimo, kadar se nam zdi, da kaj ogroža odnos, ki nam veliko pomeni – ta grožnja pa je lahko prava ali pa navidezna. Čeprav lahko ljubosumje izkusimo v vseh oblikah odnosa, ga najraje povezujemo z romantičnim razmerjem. V filmih je ljubosumen moški prikazan kot tisti, ki svoji partnerici prepove komunikacijo z drugimi moškimi, ali pa se ženska znajde v strašanskih bolečinah in besu, ko vidi fotografije svojega bivšega fanta z novo izbranko na Facebooku. Seveda so znaki ljubosumja lahko mnogo bolj subtilni od tega, včasih celo tako družbeno sprejemljivi, da jih štejemo kot dokaz ljubezni, čeprav gre v resnici za potrebo po lastništvu in nadzoru nad drugim človekom.

Kako se spoprijeti z ljubosumjem?

Čeprav nam lahko ljubosumje koristi, tako da nam namigne, kako močna so naša čustva in ali je morda v razmerju kaj narobe, se v njem lahko skriva tudi možnost za škodljivo vedenje. Osebo namreč pripravi do tega, da poskuša obsesivno nadzorovati partnerjevo komunikacijo in odnose z drugimi ljudmi ter mu znižati samozavest, privede pa lahko tudi do nasilja. S samim ljubosumjem ni nič narobe, dokler si priznamo, da ga občutimo, nato pa namesto znašanja nad partnerjem pogledamo vase in poskušamo najti vzroke zanj. Samorefleksija nas lahko popelje do odkritij, o katerih se lahko iskreno pogovorimo s partnerjem in s tem poglobimo odnos, ki bo temeljil na varnosti, zaupanju in spoštovanju brez potrebe po omejevanju ljubljene osebe. Žal ni hitrega zdravila za ljubosumje, začnemo pa lahko s sprejemanjem svojih občutkov, preučevanjem negativnih misli in vajami čuječnosti, ki pomagajo umiriti destruktivne impulze. Če imamo občutek, da nas ljubosumje preveč prevzema, je priporočljiv tudi obisk pri terapevtu, ki nam bo pomagal odkriti razloge zanj.


Hitri test

In vi? Vas zanima, ali ste tudi vi ljubosumna oseba? Preberite spodnja vprašanja in si vsakič, ko odgovorite pritrdilno, prištejte eno točko. Če trenutno niste v razmerju, se poskušajte spomniti, ali kaj od tega velja za preteklo razmerje. Test je sicer sestavljen za ženski spol, a si ga moški zase lahko prilagodite z lahkoto, samo obrnete spol. Rezltati so za vse enaki ...

- Ste že kdaj vzeli izpad ljubosumja kot dokaz močnih čustev do druge osebe?

- Ste bili kdaj opisani kot preveč zaščitniški?

- Ali radi kličete svojega partnerja s svojilnim zaimkom »moj«?

- Ali spremljate, kdo všečka njegov Instagram?

- Ste se že kdaj sprli s partnerjem, ker je pohvalil sliko nekega dekleta ali moškega na družbenih omrežjih?

- Ste ga kdaj prosili, naj na družbenih omrežjih blokira nekoga, ki ga ne marate?

- Postanete živčni, kadar pogovor nanese na pretekla razmerja?

- Ste kdaj brskali po njegovem telefonu, kadar ga ni bilo zraven?

- Ali si delita vsa gesla, ker »nimata ničesar skrivati«?

- Ste kdaj brali njegova sporočila brez dovoljenja?

- Ste ga prosili, naj izbriše vse kontakte svojih prejšnjih partneric in kratkih razmerij?

- Ste mu prepovedali druženje z bivšim dekletom?

- Ali sovražite idejo o odprtem razmerju?

- Ali ga nenehno sprašujete, s kom gre ven?

- Ste se kdaj razjezili, če je preteklo veliko časa, preden vam je odgovoril na sporočilo?

- Ali ga kličete, da bi preverili, ali je dejansko tam, kjer pravi, da naj bi bil?

- Ste ga prosili, naj deli svojo lokacijo z vami?

- Ali se ne marate družiti z njegovimi prijatelji?

- Ali ga obtožujete, da preživi preveč časa s prijatelji?

- Ste prizadeti, če neko igralko opiše kot privlačno?

- Ste kdaj naročili hrano tudi zanj, ne da bi ga vprašali, kaj si želi?

- Ste se kdaj sprli z nekom, ker ste mislili, da osvaja vašega partnerja?

- Ste si kdaj naredili lažen profil na družbenih omrežjih, da bi lažje sledili njegovim aktivnostim?


Rezultati

1–3 točke: Niste ljubosumna oseba

Ste tiste vrste oseba, ki ima dobro obvladane vse potencialne občutke ljubosumja. Zavedate se, da ima vsak svoje pomanjkljivosti in trenutke šibkosti, vendar v dobrem razmerju ni prostora za nadzorovanje druge osebe ali toksično vedenje.

4–16 točk: Ste precej ljubosumna oseba

Obstaja možnost, da zamenjujete ljubezen z občutkom nadzora nad drugo osebo. Morda gre za vašo lastno negotovost ali za slabe izkušnje z razmerji v preteklost, a če ne boste pazljivi, bo ljubosumje negativno vplivalo na vaše življenje in razmerja.

17–25 točk: Ste zelo ljubosumna oseba

Vaša nenehna zaskrbljenost nad vedenjem in delovanjem vašega partnerja je skrb vzbujajoča in zelo nezdrava. Dejstvo, da mu ne zaupate, opozarja na mnogo globlji problem, ki ga imate sami s seboj. To je lahko dober trenutek, da se za trenutek ustavite in razmislite: kaj se v resnici skriva za vsem tem?

Žal ni nobenega hitrega zdravila za ljubosumje, začnemo pa lahko s sprejemanjem svojih občutkov, preučevanjem negativnih misli in vajami čuječnosti, ki pomagajo umiriti destruktivne impulze.