Astro

Ta podpora obstaja za vse nas - le poznati jo je treba

Monika Krt, tok-sen terapevtka
19. 4. 2021, 13.00
Posodobljeno: 19. 4. 2021, 13.04
Deli članek:

Kot narava se tudi naše telo skozi letne čase spreminja in oblikuje. Taoisti zelo spoštujejo naravne cikluse, ki so po taoistični filozofiji oblikovani po principu petih elementov.

dreamstime
ženska, narava

Ogenj, zemlja, kovina, voda in les tvorijo gradilni ali nadzorni krog, ki podpira in kontrolira naše telo.
Pa začnimo pri aktualnem letnem času: pomladi.

POMLAD
Element lesa kraljuje spomladi, ko vse brsti in se prebuja. V telesu ta element predstavljajo jetra, so general, ki je odgovoren za zaščito telesa. Jetra čistijo kri, nadzirajo njeno zalogo ter tvorijo beljakovine. Ker shranjujejo strupe, je priporočljivo spomladi opraviti razstrupljanje jeter z grenko-kislimi zelmi, kot so regrat, cikorija, rukola, kopriva, pegasti badelj. Če smo jeseni in čez zimo jedli bolj kuhano hrano, ki je varčevala z našo energijo ter jo skladiščila, je pomlad idealen čas, da se znebimo teh zalog in telo očistimo. Takrat začnemo uživati tudi bolj svežo hrano, bogato s klorofilom.
Ko čistimo jetra, preprečujemo zamaščenost telesa, odpravljamo strupe in čustveno nesnago ter pomirjamo jezo, bistrimo um, krepimo živce, kite in vezi so pa bolj fleksibilne. Zanimivo je opazovati ljudi pred postom, saj so vročekrvni, razdraženi, trmasti, pod pritiskom, grobi ... Po čiščenju jeter postanejo bolj spravljivi, ustvarjalni, čistih misli, konstruktivni, diskretni ... Ne preseneča, koliko ljudskih izročil omenja jezo v povezavi z jetri ali živci, ko želijo opisati prepirljivega in razdraženega človeka – »na jetra/na živce mi greš«.
POLETJE
Element ognja je najbolj izpostavljen poleti. Organa ognja sta tanko črevo in srce, njegova barva je rdeča, okus grenak in hrana, ki podpira element ognja ter oskrbuje srce in žile, je tudi rdeče barve. Poleti ni priporočljivo jesti veliko pšenice, saj ta gosti kri. Ne boste zgrešili, če raje naredite solato iz paradižnikov. Element ognja skrbi, da je kri pretočna, polna življenja in ljubezni, saj so ljubezen, sočutje, duhovitost, vljudnost in prefinjenost odlike ognja. Osebe s šibko energijo ognja z lahkoto prepoznate, saj so krute, sovražne, nepotrpežljive, zlohotne ...
Vse, kar potrebujemo, sta ljubezen in nasmeh. Največ tega pa potrebuje prav telo. Ljubezen, ki prihaja iz srca, je najmočnejša energija, ki lahko pozdravi skoraj vsako stvar, tako fizičnega kot čustvenega izvora. V kratki meditaciji pošljite vsakemu organu v svojem telesu nasmeh in ljubezen ter se povežite z ljubečo energijo ognja.

INDIJANSKO POLETJE

Element zemlje uravnoveša ogenj in vodo, je kot nekakšen posrednik med energijami ter jih pomaga združiti. Podpira želodec, trebušno slinavko in vranico, ki se tudi anatomsko nahajajo na sredini našega telesa. Je element, ki nadzira misli ter jasnost misli, ki jih najbolj prizadenejo skrbi. Zelo hitro prepoznamo človeka, ki je šibek v tem elementu, saj se »požre« od skrbi, njegove mišice so propadle ali pa to skrb hrani s preobilno in sladko hrano. Res je, da element zemlje ljubi sladek okus in rumeno barvo, ampak to naj bo hrana, ki je po naravi sladka, kot korenček, buča ali sladek krompir, ne da bi sladkor dodajali. 
Energijsko je element zemlje najbolj podprt v času indijanskega poletja, saj takrat nabiramo in shranjujemo plodove iz zemlje. To je zelo bogata in uravnotežena energija, ampak osebe, ki jim je primanjkuje, so nenasitne, neuravnotežene. Postanejo neuvidevne in neprijazne, poleg tega pa se negativne lastnosti ostalih štirih elementov potencirajo.

JESEN

Element kovine je najbolj izpostavljen jeseni. Organi elementa kovine so pljuča, debelo črevo in koža. Pomembno je, da zanje poskrbimo, še preden vstopimo v obdobje jeseni, saj so to organi, ki najbolj vplivajo na imunski sistem: poskrbimo za debelo črevo, ga očistimo, izločimo strupe ter pripravimo trebuh na hladnejše mesece. Več kot polovica imunskih celic se nahaja ravno v debelem črevesu. Iz prehrane izločimo sladkor, mleko, gluten ter poskrbimo za čim manjši vpliv stresa na pljuča. Ob prvih jesenskih deževnih dneh se v pljučih zelo radi naselita melanholija in žalost, čustvi, ki izjemno močno vplivata na imunski sistem. Ljudje z dobro energijo kovine so strumni, pogumni, širokosrčni, resnicoljubni ... Hrana, ki podpira kovino, je pekoča in blago obarvana. Takšna hrana blagodejno vpliva na kožo.
ZIMA
Element vode, nasprotno od ognja, izstopa pozimi. Podpira mehur, ledvice in kosti, zato bi bilo tudi neprijetno, če bi te organe pozimi hladili. Energija ledvic je zelo pomembna za telo, saj je to osnovna energija telesa, oskrbuje vse ostale organe. Da zadržimo energijo vode na visoki ravni, je treba svoje aktivnosti pozimi umiriti, se pripraviti na počitek, dlje časa spati, si privoščiti zimski spanec »kot medvedi«. Pred mrazom je obvezno treba zaščititi predele ledvic, ušes, vratu in stopal, saj tam telo najhitreje izgublja toploto. Tako kot so govorile naše babice, je treba zatlačiti majčko v hlače, pokriti ledvice in ne hoditi bos v mesecih, ki imajo v svojem imenu črko r.
Žal lahko stres in strah ledvice tudi ohromita in »zamrzneta«. To nas paralizira ali pa nažene v beg in nepremišljenost.
Pozitivni lastnosti kvalitetne energije ledvic sta umirjenost in spokojnost. Hrana, ki podpira ledvice, mehur in kosti, je temna in rahlo slana. To ne pomeni, da hrano dodatno solimo, temveč uporabljamo hrano, ki je po naravi slana. Borovnice in brusnice so kot nalašč za to, pa tudi fižol lepo ogreje ledvice.
Preprosta vaja, če želimo zjutraj povečati svojo energijo že pred prvo kavo, je, da si podrgnemo dlani ter tople položimo na predel ledvic in naredimo »indijanski ogenj«.