Astro

Spolna disfunkcija ni nujno prekletstvo za vekomaj

Barabara Tavčar
22. 12. 2020, 21.20
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 21.33
Deli članek:

Partnerski odnos je kreacija dveh samostojnih oseb, ki ju med drugim povezujejo tudi skupna vizija in skupni cilji. Ta partnerski odnos temelji tudi na intimnosti. Z

profimedia
Tomaž je bil moški, ki se mu je nemogoče upreti ...

Znanstveniki opozarjajo, da redno ljubljenje krepi tudi dodatno zaupanje, da smo kot par močnejši in sposobnejši premagati vse trenutne izzive, ki nam jih nalaga nori in stresni vsakdan. A za to si mora par vzeti čas, pa četudi je včasih to zaradi utrujenosti in drugih nedokončanih obveznostih skoraj nemogoče.
V teoriji nam je zgoraj omenjeno vse popolnoma jasno, a ko pride do trenutka »zlitja teorije v prakso«, velikokrat naletimo na oviro, o kateri neradi spregovorimo na glas. Spolna disfunkcija.

Kaj sploh je spolna disfunkcija?
Spolna disfunkcija so težave, ki se pojavijo med katerokoli fazo cikla spolnega odzivanja, ki posamezniku ali paru preprečuje, da bi zaradi spolne aktivnosti doživel zadovoljstvo. Četudi raziskave kažejo, da je spolna disfunkcija zelo pogosta (po nekaterih raziskavah tovrstne težave navaja več kot 40 odstotkov žensk in več kot 30 odstotkov moških), se o njej odkrito ne govori, zato verjamem, da je odstotek v praksi višji. Stavki, kot »ups, ušlo mi je« ter »ne dvigne se mi«, ne bi smeli biti tabu, saj s tem sebi odvzamemo možnost izboljšati trenutno stanje.

Težave s spolno disfunkcijo bi nekako lahko uvrstili v več kategorij in zajemajo:
· pomanjkanje spolne želje,
· nezmožnost fizičnega vzburjenja,
· zamudo ali odsotnost orgazma,
· bolečine med spolnim odnosom in podobno.
Težava ne izbira spola niti starosti, čeprav je pogostejša po 40. letu, saj je povezana tudi s padcem zdravja in procesom staranja organizma. Seveda tukaj ne moremo prezreti pomembnih psiholoških dejavnikov, ki so povezani s stresom (tudi na delovnem mestu), na splošno občutkom zaskrbljenosti in drugimi težkimi čustvenimi stanji.
A tokrat se držimo »fizične« plati. Pogosto ob težavah, kot so zaprtost, boleča spolnost, urinska inkontinenca, težave z erekcijo ali prostato, najprej pomislimo na šibkost mišic medeničnega dna. Keglove vaje so ponavadi naša prva izbira. O tem, zakaj Keglove vaje niso vedno najboljša rešitev tovrstnih težav, mogoče v kakšnem drugem prispevku. Zagotovo ne bodo pomagale izboljšati stanja oziroma odpraviti vzroka nastalih težav, če se slednji skriva v preveč napetih in zakrčenih mišicah medeničnega dna.

Možni vzroki za preveč napete in zakrčene mišice medeničnega dna

1. Nepravilen motorični vzorec dihanja
Slednji je v današnjem času prisoten skoraj pri vsakem posamezniku. Trebušna prepona vpliva na delovanje medenične. Pri napačnem dihanju, ko ob vsakem dihu prekomerno dvignete rame in napolnite prsni koš, se stimulirajo receptorji za simpatični živčni sistem. Ker je ta potreben pri vseh stresnih in aktivnih odzivih, drži tudi mišice medeničnega dna v konstantnem tonusu, kar pripelje do njihovega nepravilnega delovanja.

2. Zadrževanje diha
To je ob posebnih primerih potrebno, na žalost pa mnogokrat tudi podzavestna reakcija, ki prekomerno tonizira mišice medeničnega dna in jih s tem reprogramira na slabše.

3. Nepotrebno stiskanje trebušne mišice
Če stiskate trebušne mišice in vlečete »popek noter« tudi takrat, ko to ni potrebno (na primer med tekom ali kar tako čez dan), potem ste na dobri poti, da se zaradi ustvarjenega pritiska v abdominalni votlini mišice medeničnega dna zakrčijo.

4. Napačno izvajanje trebušnjakov in »obsesija« s »six packi«
To lahko resno ogrozi pravilno telesno drži v zgornjem segmentu. Ne le to! Večje ko bo neravnovesje med sloji vašega trupa, večja je verjetnost povečanega tonusa v medeničnem predelu. Moški se v tem primeru spopadete z erektilno diskunkcijo, ženske pa z bolečinami pri spolnem odnosu ali vstavljanju tampona v nožnico.

5. Telesna drža in stres, ki sta v večini drug drugemu vzročno-posledična.


6. Pretesna oblačila, prekomerno sedenje, prekrižane noge in podobno
Vse to vpliva na omejeno delovanje tako imenovanega pudendalnega živca, ki zaradi svoje utesnjenosti zmanjša nevrološko »cirkulacijo« v predelu medeničnega področja.

Kako se izognete zgornjim napakam?
S pravilnim dihanjem rešite več težav naenkrat – pripomorete k pravilni izmenjavi pritiska znotraj trebušne votline, masirate notranje organe, zagotavljate optimalen dotok limfe in kisika v celotno trebušno in medenično votlino. Ne pozabite – kjer je prisotnost kisika večja, so ustvarjeni pogoji za regeneracijo. S pravilnim in umirjenim dihanjem boste tudi stimulirali parasimpatični živčni sistem, ki skrbi za obnovo organizma.


Pazite na telesno držo, predvsem ko sedite.
Naučite se izvajati pravilne trebušnjake ter v svoj rekreativni trening vključite celotno telo, tudi stopala! Stopala in njihova funkcionalnost so za optimalno delovanje ter zdravje mišic medeničnega dna ključnega pomena.

Funkcionalne mišice medeničnega dna pomenijo eno izmed najpomembnejših stebrov našega trupa. Njihovo slabo stanje direktno vpliva na položaj in funkcijo medenice in s tem na celotno hrbtenico.


Poleg zgoraj omenjenih najpogostejših vzrokov so tu še višek kilogramov, pretirano sedenje, premalo ali napačno gibanje ...

Pomaga pa lahko tudi body tehnika
Body tehnika ima poseben protokol vaj za problematiko inkontinence, prolapsa organov male medenice, težave s prostato in erektilno disfunkcijo. Z njim preprečujemo, pa tudi lajšamo že prisotne težave. Če ste vključeni v rekreativni program, vam svetujem, da o težavi, če je prisotna, najprej spregovorite z vašim trenerjem, ki mora reševanje problematike vključiti v program vadbe.
Ne le, da boste s kvalitetnim in ciljno usmerjenim treningom zmanjšali ali celo popolnoma odpravili problematiko medeničnega dna – zagotovo bo rezultat viden tudi v lepši drži, boljšem organskem zdravju, povečani vitalnosti in notranjem zadovoljstvu, ki se nenazadnje lahko odraža tudi v vašem intimnem življenju.