Astro

Covid-19 in popoln vodič po vitaminu D

sn
25. 11. 2020, 10.48
Posodobljeno: 27. 11. 2020, 13.01
Deli članek:

Skoraj vsako tkivo in celica v našemu telesu ima receptor za vitamin D. Prav tako se brez dovolj aktiviranega vitamina D v telesu ne more absorbirati kalcij, ki je nujen za signalizacijo med možganskimi celicami, za razvoj in zdravje kosti in zob.

dreamstime
ženska misli

V slovenskem Centru Holistic so preučili na desetine znanstvenih študij o vplivu vitamina D na organizem, in spodbujeni z njihovimi izsledki, ki pričajo o izjemni pomembnosti vitamina D, ustvarili tekoče prehransko dopolnilo Vitamin D3 in K2, ki telesu omogoča ohranjati dovolj visoko raven vitamina D.
Študije enotno razkrivajo, kako je nizka raven vitamina D v telesu povezana :
-s povečano izgubo mišične moči in mišične mase s staranjem,
-s povečanim tveganjem za raka,
-z nižjo ravnjo delovanja imunskega sistema,
-z zvišanim krvnim tlakom,
-z razvojem nevroloških motenj,
-z razvojem sladkorne bolezni,
-s tesnobo in depresijo,
- s pomanjkanjem energije.
Kljub temu, da so dejstva pomanjkanja vitamina D zelo zgovorna, strokovnjaki ocenjujejo, da kar 80 odstotkom svetovne populacije primanjkuje vitamina D.
Kaj morate vedeti o vitaminu D?
Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki obstaja v različnih oblikah. Živalska oblika je vitamin D3 (kolekalciferol), rastlinska oblika pa vitamin D2 (ergokalciferol).
Aktivna oblika vitamina D je v resnici hormon, znan kot 1,25-dihidroksivitamin D3 [1,25 (OH) 2D3] ali kalcitriol.
Oba vitamina, D2 in D3, sta bila komercialno sintetizirana in zdi se, da sta obe obliki učinkoviti pri vzdrževanju ravni vitamina D v telesu v krvi.
Vitamin D2 proizvajajo nekatere rastline, ob pomoči sončnih žarkov, na primer gobe. Ta oblika vitamina D vitamina v telesu ni aktivna oziroma je veliko manj aktivna od vitamina D3.
Kaj je vitamin D3
Vitamin D3 je biološko aktivna oblika vitamina D in se tvori iz holesterola, ko sončni žarki posijejo na našo kožo.
Ta oblika vitamina D je ključna za delovanje številnih bioloških procesov in je ključnega pomena za spodbujanje absorpcije kalcija v kosti.
Nekatere študije so dokazale, da je vitamin D3 kar 300 krat bolj učinkovit kot D2.
Za kaj vse je potreben vitamin D?
Zdravniki in nutricionisti v svojih študijah vedno tudi navajajo, za kaj vse je človeku vitamin D tako zelo potreben.
-D vitamin nas varuje pred osteoporozo
Vitamin D v telesu pomaga pri absorpciji kalcija v kosti, zato varuje pred krhkimi in poroznimi kostmi.
-D vitamin poskrbi za pravilen razvoj kosti pri dojenčkih.
Prav tako D vitamin ščiti dojenčke in otroke pred rahitisom in je nujen za trdne in zdrave zobe.
-Vitamin D ščiti pred tesnobo in depresijo
V študiji so pokazali, da igra D vitamin vlogo pri tvorbi serotonina, srečnega hormona ter uspešno pomaga proti depresiji in anksioznosti.
-Vitamin D preprečuje raka prsi in jajčnikov, pa tudi debelega črevesja in danke
V študiji so dokazali, da imajo ženske z rakom prsi, nižje vrednosti vitamina D.
-Vitamin D ščiti pred avtoimunimi obolenji
Vitamin D krepi dobro in zdravo delovanje imunskega sistema, zato je zelo uspešen pri preprečevanju avtoimunih obolenj, kot so artritis, multipla skleroza…
-Vitamin D ščiti pred sladkorno boleznijo
Študije so pokazale pomanjkanje vitamina D pri ljudeh s sladkorno boleznijo, zato je vitamin D odličen pri uravnavanju krvnega sladkorja.
-Vitamin D ščiti pred kapjo
Vitamin D pomaga pri zdravih žilah in lepo pretočni krvi, prav tako pomaga in uravnava nivo holesterola ter pritiska.
-Vitamin D ščiti pred demenco
V študiji so dokazali, da so imeli ljudje z demenco in Alzheimerjevo boleznijo manj vitamina D.
-Vitamin D pomaga pri hujšanju
Ker vitamin D spodbudi zdravo delovanje slinavke in znižuje previsok krvni sladkor, tudi pomaga k hujšanju in k dolgoročnim učinkom določene diete.

Covid-19

V letošnjem letu pa so bili mnogi svoj življenjski slog, ki je običajno vključeval gibanje na prostem, na svežem zraku in na soncu, zaradi koronavirusa prisiljeni spremeniti. Prišlo je do pomanjkanja vitamina D, tako da je tudi naša naravna odpornost proti akutnim okužbam dihal slabša.

O aktualni situaciji in pomenu vitamina D je spregovorila tudi prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med., specialistka internistka, endokrinologinja, predsednica Združenja endokrinologov Slovenije pri SZD. 'V obdobju pandemije covida-19 je pomembno izpostaviti, da lahko vitamin D, če ga imamo dovolj, z umirjanjem pretiranega vnetnega dogajanja v pljučih ublaži potek bolezni in morda prepreči smrt,' je poudarila.

Dodala je še, da priporočilo za dodajanje vitamina D velja že preventivno, ob ugotovljeni okužbi s koronavirusom pa svetuje večje odmerke, da se hitreje zapolnijo zaloge vitamina D in da dosežemo optimalne ravni za podporo imunskemu sistemu, nato pa vzdrževalne odmerke 50 mikrogramov na dan.


Ukrepanje 
Strokovnjaki z vsega sveta se strinjajo, da je s hrano in izpostavljanjem kože soncu telesu zadostno količino vitamina D skorajda nemogoče zagotoviti. Z njimi se popolnoma strinja tudi certificirana prehranska terapevtka Alja Dimic in priporoča prehransko dopolnilo s holistic.si Vitamin D3 in K2. (na voljo tudi v spletni trgovini Dobra Karma s klikom TUKAJ!)

'Prehransko dopolnilo Holistic Vitamin D3 in K2 v tekoči obliki ima zelo visoko vsebnost hranilnih snovi. Vsebuje 3000 IU (mednarodnih enot), kar zagotavlja, da ima telo rednem uživanju polne zaloge vitaminov D in K. Oba skupaj in vsak zase pripomoreta k ohranjanju najugodnejšega stanja kosti, srca in ožilja ter imunskega sistema,' pravi Dimiceva in še opozori: 'Pomanjkanje vitamina D je bolezen zanemarjanja in na vsakemu od nas je, za katero pot se bo pri ohranjanju svojega zdravja odločili.’

Podobna vsebina:

80% Slovencem primanjkuje vitamina D. Ste med njimi?

Vam izpadajo lasje, se vam rane počasi celijo? Vzrok je morda isti ...