Astro

Jablana je čudežno drevo z neverjetno magično močjo

sn
29. 8. 2020, 10.00
Posodobljeno: 29. 8. 2020, 10.02
Deli članek:

V teh dneh po vsej Sloveniji obiramo jabolka, saj malodane ne obstaja vrt, ki ga ne bi krasila jablana, najstarejše gojeno drevo v Evropi.

profimedia
jabolko 2

Sad jablane je znan praktično že od nekdaj: od Adama in Eve v raju, v stari Grčiji pa so boginje Hera, Atena in Afrodita naročile Parizu, naj izbere najlepšo med njimi in ji podari zlato jabolko.
Jablana igra vodilno vlogo tudi v keltski kulturi, po kateri vsako drevo, ki živi na zemlji, opravlja dvojno funkcijo: je simbol čarobnih moči ter hkrati dom vil in vilincev.
DUHOVNI POMEN
Jablana in jabolko veljata za univerzalno metaforo za dajanje in prejemanje ljubezni, tudi s fizičnega vidika. Poseben pomen ima tudi jabolčni cvet, ki je simbol čutne ljubezni, lepote, mladosti in plodnosti.
Jabolko hkrati, ko nam daje moč v ljubezni, izkazuje tudi predanost bogovom in pomaga pri premagovanju dvojnosti med tuzemskim in božjim. Ali z drugimi besedami: naša človeška ljubezen je tudi v svojem čutnem izražanju združitev med posameznikom in božanskim.

Profimedia
Na Kitajskem se jabolčni cvet že iz pradavnine uporablja kot znak žalovanja, ker s svojo krhkostjo in občutljivostjo ponazarja minljivost življenja.

MAGIČNA UPORABA
Jabolko je v času, ko fizično dozori, od nekdaj temeljnega pomena v pri šamanih, ki z njegovo pomočjo iz sveta mrtvih povabijo dobronamerne duhove, da se pridružijo živim ljudem na zemlji.
Znana je tudi uporaba jablane v ljubezenskih obredih. Nekaj njenih mladih brstov ali cvetnih popkov položimo v papirnato vrečko ali vrečko iz blaga, ki jo nato damo nad ljubezensko kadilo ali prižgano rožnato svečo. Na ta način v svoje življenje pritegnemo ljubezen, kakršno si želimo.
Preprost ljubezenski urok, ki je poznan povsod, kjer rastejo jablane: zrelo jabolko prerežete na pol in ga delite z ljubljeno osebo; skupaj bosta večno srečna.
Drugi ritual pa razlaga, da držite jabolko v rokah, dokler se ne ogreje, nato pa ga daste ljubljeni osebi. Če jo poje, bo ljubezen zacvetela.
Jabolko prerežemo na pol in pregledamo njegove pečke: če so vse cele, vam je poroka zagotovljena v zelo kratkem času, če je ena pečka razrezana, se v ljubezni obetajo viharni časi, če sta prerezani dve, se vam obeta vdovstvo.
Ko iz zrelega jabolka izločite vse pečke, jih preštejte: če je število semen liho, bo ženska ostala neporočena, vsaj v bližnji prihodnosti.
Jabolčni les je ena izmed devetih vrst lesa, s katerim si svetijo druidi, uporablja pa se tudi za prižiganje ognja ob vseh svetih ceremonijah.
V zdravilne namene se jabolko razreže na tri dele, se z vsakim podrgne po bolečem mestu, nato pa se delčke zakoplje v zemljo. Ta obred se izvaja vedno le v času padajoče lune, sicer se stanje obolelega dela telesa lahko menda še poslabša.
Če obdelujete vrt, preden ga zasejete, po vsej površini zalijte z mešanico vode in jabolčnega kisa – ali pa jabolčnega soka, če imate domačega. Zemlja bo na ta način pred setvijo oživela.
Če gojite jabolka, po obiranju z vsake jablane utrgajte 13 listov – s tem si boste zagotovili dobro letino za prihodnjo sezono.

Če vas magična moč jablane še ni prepričala, vas bo verjetno slednje: jablano je legendarni čarovnik Merlin tako čislal, da je vedno sedel pod njo, kadar si je želel navdihov, po bretonski mitologiji pa so prav vsi vedci in mistiki pred prerokovanjem pojedli jabolko. 

In še ena zanimivost - v številnih mitih in legendah zelo različnih kultur z vseh koncev sveta se kot arhetip jablane omenja tudi Veliko mater, ki pooseblja devico, mater in starko.