Astro

Kakšna sporočila nam prinašajo metulji?

sn
30. 7. 2020, 10.00
Posodobljeno: 1. 8. 2020, 14.35
Deli članek:

Srečanje z metuljem najpogosteje pomeni preobrazbo. Življenje metuljev je namreč simbol našega lastnega duhovnega popotovanja ...

profimedia
metulji

Večini ljudem se, ko vidijo njihova svetla krila in lahkotno energijo, ki plapola v naravi, samodejno na obrazu izrišeta nasmeh in toplina.
Spoznajmo ta čudovita bitja podrobneje, da bomo vedeli, s kom se pravzaprav srečujemo.
PREOBRAZBA
Življenjski cikel metulja se začne kot jajce, ki se spremeni v gosenico. Nato postane kokon, preden se prelevi v čudovito bitje, ki plapola skozi nebo. Lepota metulja in njegova edinstvena metamorfoza sta najbolj opazni značilnosti te žuželke.
Ker metulj začne svoje življenje v eni obliki in konča v drugi, za nekatere ljudi in v mnogih kulturah in tradicijah po svetu simbolizira človeško dušo ter spremembe in preobrazbo, ki jo v tem življenju doživljajo.
PREPRIČANJA IN SIMBOLI PO SVETU
V kitajski kulturi metulji simbolizirajo dolgo in zdravo življenje. Zaljubljeni moški, ki se mu obeta sreča z izbranko, naj bi metulja pogosto zagledal v naravi ali upodobljenega na umetniških ali drugih predmetih.
Japonci imajo do metuljev veliko spoštovanje, njihovo podobo pogosto vključijo v svoje družinske grbe. Metulj zanje predstavlja zakonsko blaženost in živahnost mladosti do pozne starosti.
V grški mitologiji so metulji razumljeni kot duše ljubljenih pokojnikov.
V Rusiji in na Irskem pa metulje vidijo kot duše umrlih ljubljenih, ki čakajo, da se dokončno očistijo pred vstopom v nebesa.
V Mehiki je celo pokrajina, kamor se selijo metulji vrste monarh. In ko se pojavijo prvi roji teh metuljev, začno ljudje praznovati dan mrtvih.
V različnih mitologijah Indijancev metulji simbolizirajo človeškega duha. Nekatera plemena verjamejo, da je metulj sposoben uresničiti želje »velikega duha«, ki so za posameznika obvezne, pri drugih pa opazovanje metulja v določenih okoliščinah velja za znak, da se bo v življenju kmalu zgodilo nekaj pomembnega.

dreamstime
Ker metulji z lahkoto pritegnejo pozornost, jih tudi angeli uporabljajo da jim pomagajo pri sporočanju vodil.

VERSTVA
Metulji imajo tudi simbolni pomen, povezan z različnimi verskimi tradicijami. V krščanstvu sta življenje metulja in njegov transformacijski cikel razumljena in predstavljena kot metafora procesa rojstva in umiranja ter ponovnega vstajenja Jezusa Kristusa.
V nekaterih judovskih prepričanjih je metulj opomnik, ki se nanaša na tragični dogodek holokavsta. Uporablja se kot kulturni prikaz upanja in preživetja, simbolizira pa tudi koncept umiranja in ponovnega rojstva.
MITI IN LEGENDE
Prepričanja o pomenu metuljev po svetu so sicer različna, a nekaj jih ostaja stalnica: metulj naj bi pomenil preobrazbo, spremembo in novo obliko življenja. Metulji gredo skozi veliko različnih stopenj v svojem življenju, preden resnično zacvetijo v čudovitega metulja. Preoblikovanja, spremembe in podaljšanje svojega življenja so lahko sinonim za življenje osebe.
Tako kot se človek v življenju srečuje s težavami in ne tako lepimi fazami, se zgodi, da se vse te stvari nato spremenijo v učno izkušnjo, pomembno lekcijo, zaradi katere oseba raste in se spreminja na bolje. Tako kot metulj pusti za seboj svoj kokon in se preoblikuje iz nizkega plazljivega bitja, človek zdaj doseže svoj polni potencial in lahko doseže nove višine.

Verjetno veste, da metulji živijo le nekaj tednov ali mesecev. Tudi v tem se skriva njihova edinstvenost in simbolika: s svojim veličastnim in hkrati kratkim življenjem nas opominjajo, da uživamo tukaj in zdaj

Skrivnost in edinstvena percepcija o metuljih se ne bosta nikoli spremenili. Ne le navidezna zunanja lepota teh žuželk, ki se spreminjajo v obliko, zajame domišljijo, ampak tudi prepričanja o tem, kaj osebno in skupno simbolizirajo. Kar je nekoč veljalo za krhko, plazljivo bitje, se nenadoma prelevi v krilato ikono, ki predstavlja moč in preživetje duha.
Torej, ko naslednjič zagledate metulja, se lahko začnete spraševati, ali je ljubljena oseba, ki je umrla, blizu vam – ali vam pošilja posebno sporočilo in prinaša blagoslov.
A karkoli že ob pogledu na metulja pomislite, je ta živalca resnično najlepše, najbolj zabavno in najbolj mistično bitje matere narave. Je živo bitje, ki si zaslužil, da ga vsi zaščitimo in spoštujemo.

In ko opazite metulja, se iskreno vprašajte, kakšne spremembe potrebujete, če želite živeti v skladu s svojo pristno resnico.

Podobna vsebina:

Vezni člen med nebom in zemljo so že od nekdaj ptice