Astro

Vastu in kuhinja: okrogla miza spodbuja hitost hranjenja, apetit pa ...

Tina Pipan
23. 7. 2020, 09.44
Posodobljeno: 15. 6. 2023, 17.57
Deli članek:

Pripravljanje hrane. Kuhanje. Energije, ki nam da življenje. Pogovor, druženje, povezovanje. Okusi in uživanje v njih. Vonj, ki nas spominja na domačnost. Kuhinja je velikokrat srce doma in zelo pomembno je, kako se mi v njej počutimo, kako je urejena.

Profimedia
kuhinja

Kuhinja je bila zame vedno prostor ustvarjanja ter zdravja, zelo močno povezana z elementom ognja, ki nam pomaga tako ustvariti, kot ustvarjeno preobraziti v energijo za življenje.
Po vastuju je kuhinja eden najpomembnejših prostorov v hiši ali stanovanju. Priprava hrane je zelo pomembna, saj nam le ta daje energijo potrebno za življenje. 

Smeri neba

Pri novogradnji je najbolje kuhinjo postaviti na področje jugovzhoda, ki je povezan z elementom ognja. Jedilnici, tako neločljivo povezani z kuhinjo pa najbolj ustreza vzhod ali v primeru, da je jedilnica del kuhinje, tudi jug ali zahod.
Vastu pravi, da prejema hrana v sebe energijo smeri, v katero gledamo pri njeni pripravi in uživanju. Vzhod je področje Sonca, ki nam daje življenje, energijo, ustvarjalnost, moč, vitalnost in zdravje, zato je najbolj priporočljivo kuhati in uživati v hrani obrnjeni v smeri vzhoda.
Področje vzhoda je zelo primerno tudi za gojenje zelišč ali rastlin, ki rastejo in cvetijo, saj je Sonce povezano tudi s plodnostjo, ustvarjalnosti in rastjo in novimi začetki.
Če je le možno, pri načrtovanju hiše ali njeni preureditvi kuhinjo postavimo v spodnje nadstropje na področje jugovzhoda, stran od kopalnice, stranišča ali vhodnih vrat.
S postavitvijo kuhinje na ostala področja oziroma smeri neba, lahko z elementom ognja, ki je tu dominanten, porušimo in ogrozimo ravnotežje v hiši ali stanovanju. Izjema so osebne individualne smeri, ki nam najbolj ustrezajo za kuhanje in pripravo hrane. Le te se določijo preko rojstnih podatkov in naravnih ritmov v trenutku našega rojstva.

Korekcijski ukrepi
V primeru, ko ne načrtujemo hiše ali prenove in nimamo možnosti zamenjati položaja kuhinje znotraj hiše ali stanovanja, pa je potrebno na drugačen način povrniti in vzpostaviti ravnovesje v ogroženem delu.
Vastu pozna veliko korekcijskih ukrepov, ki nam pomagajo povrniti ravnovesje v prostoru.
Če je kuhinja na področju JZ, kar je po splošnim Vastu načelih neugodno, saj jugozahodu vlada element zemlje, je zelo pomembno, da v kuhinjo na drugačen način postavimo zemeljske elemente, veliko zemlje, kvadratne oblike, zemeljske barve, posode z zemljo in zimzelenimi rastlinami, glinene stvari, simbol leva, ki podpira jugozahod in stvari povezane z našimi predniki, ki so prav tako povezani s tem delom.
Kuhinja na severozahodu, ki je področje elementa zraka (komunikacije in odnosov), ogrozi le tega in ga je potrebno s pravilno razporeditvijo elementov znotraj kuhinje, s pravilnimi barvami, simboli vzpostaviti nazaj. Tu ravnovesje vzpostavlja zelena barva in elementi, ki predstavljajo gibanje, premikanje. Ter Lunina jantra.
Severovzhod je področje elementa vode in prav tako ni primerno področje za kuhinjo. Tam ima najbolj uravnotežujoč učinek voda, modre barve in okrogle oblike. In Jupitrova ali Šri jantra.
Če si kuhinje ne moremo urediti na jugovzhodu stanovanja ali hiše, pa vseeno morda lahko v jugovzhodni kot kuhinje, postavimo vsaj štedilnik ali električne aparate, ki jih v kuhinji in med kuhanjem uporabljamo.

Mali ukrepi - veliki učinki

Voda, ki jo prav tako uporabljamo v kuhinji, je povezana z severom in severovzhodom. Prav tako je sever področje zdravja - pa lahko tu hranimo stvari, ki nam predstavljajo in podpirajo naše zdravje.
Težje elemente je dobro postaviti na jug in jugozahod kuhinje.
Središčni del prostora poizkusite pustiti prost, ne glede na to, ali gre za manjši ali večji prostor.
Smeti je znotraj kuhinje najbolje namestiti na njen zahodni del.
Zelo ugodno je v kuhinji gojiti začimbe, če je le možno na vzhodu ali hraniti posušene na jugozahodu.
V jedilnici naj imajo kvadratne ali pravokotne mize prednost pred okroglimi, ki spodbujajo hitrost pri uživanju hrane.
Zelo pomembno je, da je kuhinja čista in da tudi v njej uredimo kotiček ali področje miru, ki nas kdaj pa kdaj opomni, da je zelo pomemben tudi način, na katerega hrano pripravimo in zaužijemo in ne samo njena vsebina. Kotiček miru v kuhinji uredimo na severovzhodu.
Barve, ki so najbolj ustrezne za področje jedilnice in kuhinje je najbolje izbrati glede na naše lastne posebnosti. Jugovzhod, ki je povezan s področje ognja, je povezan tudi z rdečo barvo, a pozor, pri njej je potrebno vedno biti previden - nekaterim ustreza, drugim ne. Glede na to, da gre za področje elementa ognja pa vseeno ustrezajo bolj tople barve.
Oranžna spodbuja apetit in se jo za ljudi s prevelikim apetitom ne priporoča v jedilnici.
Zahod in severozahod je povezan z zeleno barvo, pa bi kakšen odtenek zelene ali rastlina na tem področju vzpostavila lepo ravnovesje.
Kljub hitremu tempu in načinu življenja poizkusimo poskrbeti, da naše prehranjevanje in hrana ne bosta vedno hitra. Poizkusimo se sprostiti in v miru zaužiti obrok. Pri tem nam lahko pomaga umirjena tiha glasba, zelenje v tem delu, svečka pri mizi ali prostor miru, ki smo si ga uredili in nas spomni na mirnost. V naglici pa pomaga že globok vdih in izdih, da se naše telo sprosti in pripravi na uživanje hrane.

Podobna vsebina:

Magični nasveti, da bodo energije v spalnici zaživele v harmoniji