Astro

Krotenje in treniranje možganov z NLP-jem je prijazna metoda

Danica Lončarič
12. 7. 2020, 13.07
Posodobljeno: 12. 7. 2020, 13.12
Deli članek:

NLP je kratica za Nevro-Lingvistično Programiranje; mogoče se sliši zelo zakomplicirano, a dejansko gre za treniranje vaših možganov, kako jih »ukrotiti« in kako rešiti vaše notranje težave, skrbi, strahove in vse tisto, kar se vam je nekoč zgodilo, a ne veste, kako bi se znebili teh občutkov ob spominu na dane dogodke.

Dreamstime
možgani

Ljudje, ki pridejo na svetovanje, so različnih starosti in z različno izobrazbo - ter z različnimi težavami:

• OSEBE, KI SO IZGUBILE MOTIVACIJO ZA DOSEGANJE SVOJIH CILJEV
• OSEBE, KI SO NESREČNE V RAZMERJU ALI SLUŽBI
• OSEBE, KI JIH JE STRAH SPREMEMB, A ŽELIJO NAREDITI TA KORAK
• OSEBE, KI NE ZNAJO DOSEČI SVOJEGA CILJA
• OSEBE, KI IMAJO STRAHOVE (PRED JAVNIM NASTOPANJEM, VIŠINO, ŽIVALMI, TEMO …)
• OSEBE, KI NE ZNAJO KOMUNICIRATI
• OTROCI, KI IMAJO TEŽAVE Z UČENJEM, S KOMUNIKACIJO, S SPREJEMANJEM..
• OSEBE, KI ŽALUJEJO ALI TEŽKO PRENAŠAJO LOČITEV
• IN MNOGI DRUGI…
Velikokrat se zgodi, da pridejo osebe na svetovanje samo po nasvet, a kasneje nekateri ugotovijo, da imajo še iz otroštva globoke travme, za katere so mislili, da ni načina, kako bi se jih rešili. In ko po nekaj vajah ugotovijo, kako preprosto je to, jim je žal, zakaj prej niso poiskali pomoč.
Nekatere osebe, ki se počutijo nesrečne, se po obisku pri meni počutijo popolnoma prerojeno, saj skupaj zastavimo strukturiran načrt, za doseganje cilja, ki ga klient kasneje tudi doseže.
NLP svetovanje ali bolje rečeno trening, je dejansko treniranje vaših možganov, kako naj se odzovejo v danem trenutku oziroma, kako naj pretekli trenutek, ki je v vas pustil »brazgotino« nadomestimo z lepšimi in boljšimi čustvi.
Jaz sem NLP trener, ki vam pokaže, kako z vajami dosežete željeni rezultat.


VSI SE ŽELIJO POČUTITI BOLJE, A LE REDKI NAREDIJO NEKAJ V TO SMER!
ZGODBI MOJIH KLIENTOV:
PARTNER, KI JE BIL ŽRTEV V SVOJEM ZAKONU
Klient je prišel s problemom, da je žena nesramna, brezčutna in želel si je načina, kako naj jo zapusti, saj si takšnega trpljenja ne zasluži - in zavedal se je svojih vrednot, sposobnosti in nenazadnje svojega statusa.
S klientom sem opravila temeljit intervju in hitro ugotovila, kje so dejansko njegove težave. Klient je videl sebe kot žrtev v zakonu, gledal je na svojo ženo le s svojega stališča in videl le svoja čustva.
Popeljala sem ga skoz tri zaznavne položaje:
1. Zaznavni položaj, ko se klient postavi v svoj položaj in gleda na svojo ženo in opazuje njena čustva in reakcije, kako so njegove besede in dejanja prizadela njegovo ženo.
2. Zaznavni položaj, ko se klient postavi v dejanski položaj svoje žene in gleda na sebe skozi oči druge osebe, svoje žene, gleda na svoje besede in dejanja in se proba vživet v njena čustva.
3. Zaznavni položaj, ko klient stopi v položaj opazovalca in pogleda na celotno situacijo skozi oči tretje osebe, ki ni čustveno vpletena. Takrat dejansko dobil v uvid, kakšno je bilo njegovo obnašanje, kako se je brezčutno obnašal do nje, kako je vedno gledal samo na svoje emocije in videl vedno le njeno reakcijo na njegova dejanja.
Klient je spremenil celotno razmišljanje o svojem zakonu, začel je sprejemati tudi čustva svoje žene, naučil se je komuniciranja in še vedno sta poročena.
KLIENTKA JE BILA NESREČNA, PA NI VEDELA ZAKAJ
Klientka, je prišla s težavo, da je nesrečna, imela je solidno službo, ljubečega partnerja in materialno bila preskrbljena, ni vedela, zakaj se tako počuti.
Po temeljitem spraševanju sva ugotovili, da nima nobenih ciljev in človek, ki nima ciljev, tava v temi.
• PRVI KORAK: Ugotoviti je morala, kaj jo veseli.
• DRUGI KORAK: Zastaviti nove cilje
KAKO SESTAVITI STRUKTURIRAN IN SPECIFIČEN CILJ:
1. Pozitivna predstava cilja
2. Lastna aktivnost
3. Vizualizacija cilja
4. Pozitivni učinki cilja
5. Razpoložljivi viri
6. Negativne posledice
7. Časovno omejitev cilja
8. Določiti prvi korak
Določili sva kratkoročne in dolgoročne cilje in že po samo enem obisku pri meni je njeno življenje dobilo popolnoma »nov smisel«.
Klientka je pustila službo in se odpravila v podjetniške vode, kjer uspešno dosega nove cilje.
Povzetka teh dveh zgodb sta samo kapljici v morju drugih. V mnogih primerih klienti pridejo s težavo, za katero stoji popolnoma drug vzrok, kot so si lahko sami predstavljali.
Zato je zelo pomembna komunikacija med klientom in coachom.
Zastavljanje pravilnih vprašanj in vodenje skozi globine zavedne in kasneje nezavedne ravni.

Profimedia
Možgani

NAŠI MOŽGANI NAM LAHKO SLUŽIJO V KORIST ALI PA ŠKODIJO IN VODIJO V NEUSPEH!
Nihče se ne rodi z večjimi možgani in vsi imamo enako predispozicije, da enako uporabljamo možgane, enako razvijamo inteligenco in enako brišemo vse travme. Razlika med uspešnimi in neuspešnimi je le v temu, koliko časa, volje in energije posvetite sebi in svojemu načinu razmišljanja.
Tehnike, ki se uporabljajo pri NLP svetovanju, so vedno prijetne in odkrivajo veliko na nezavedni ravni in ravno na tem področju tudi deluje celotni način treniranja naših možganov.
Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!
Ko se enkrat vzamete v roke in začnete biti VI gospodar vašega uma, se vam dejansko začnejo odpirati vse poti k uspehu. A zavedajte se, da ta odločitev mora biti vaša in tudi ko se odločite, spremembe se ne bodo zgodile čez noč, a z nekaj truda in vztrajnosti, lahko postanete čisto pravi mojster vašega življenja.
Ne izgubljajte svojega dragocenega časa v prepričanju, da vam je usoda tako namenila in sedite križem rok v svoji nesreči, medtem ko se življenje odvija mimo vas.
Vzemite usodo v svoje rok, kreirajte svoje življenje po svojih željah, bodite drzni in upajte si sanjati tako drzne sanje, da vas bo strah govoriti o njih in začnite jih dosegati.
Dejansko vse je mogoče - le če VI tako hočete!