Astro

70 let najbolj znane slovenske rdečelaske

tl
10. 7. 2020, 17.17
Posodobljeno: 10. 7. 2020, 17.27
Deli članek:

Neca Falk je legenda slovenske in jugoslovanske popularne glasbe, še vedno prepoznavna tudi po dolgih bujnih rdečih laseh. Pevka bo 19. julija praznovala 70. rojstni dan. Prvo ploščo Danes je izdala leta 1977, v srca marsikoga se je zapisala z uspešnicami, kot so Banane, Vsi ljudje hitijo in Dravski most, malim in velikim otrokom pa še vedno rada prepeva pesmi o mačku Muriju.

Mateja Jordovič Potočnik / M24.si
Neca Falk

Neca Falk se je rodila leta 1950 v Mariboru in pred kratkim je v intervjuju za Vestnik razkrila, da je bilo njeno ime Marjetka. »Klicali naj bi me Marjetica, a ker se je beseda končala s ca, so me potem krajše klicali Neca. Že kot otrok nikoli nisem bila Marjetka, razen v šoli. Ves čas sem bila Neca.« Svojega otroštva se tudi sicer rada spominja, saj je živela skoraj sredi travnika pod Pohorjem: »Ničesar ni bilo, nobenih cest, pregrad. Trije otroci smo bili in smo se igrali zunaj. Takrat smo si otroci igre izmišljevali, bili smo inovatorji, morali smo imeti ideje. Izkoristili smo vse letne čase – v bližini je bil ribnik, kjer smo se vsi naučili plavati, pozimi pa drsati. Za igro smo imeli res lepe, naravne razmere.«

Janis Joplin

Prve pesmi je Neca iz srca pela na domači gugalnici, glasbo je začela poslušati v času, ko je startala generacija Beatlov. A raje kot Beatle in Rolling Stonese je imela Janis Joplin, v njej se je bolj našla. Pravo glasbeno kariero je začela v rock skupinah Boemi in Rdeči dečki. V Hali Tivoli je prvič nastopila leta 1969 na Mladinskem festivalu. Leta 1972 je prvič nastopila na Slovenski popevki. Njena pesem Vsi ljudje hitijo, za katero je besedilo napisal Andrej Šifrer, je postala prava zimzelena uspešnica, sinonim za izgubljenega študenta sredi mesta.

Necino glasbeno kariero je zelo zaznamovala uglasbitev slikanice Kajetana Koviča Maček Muri leta 1984, ki je osvojila tudi skoraj vse poznejše generacije. Pesmi je uglasbil Jerko Novak, maček Muri pa je še danes med najbolj prodajanimi ploščki v Sloveniji.

Maček Muri je kapitalec

In kaj pravi o Mačku Muriju in Muci Maci, ki sta kot del družine Falk, Neca? »Besedila so enkratna, naravnana na vse starosti, glasba je unikatna in enkratno narejena. Ko se je to zlilo skupaj, je nastala zgodba, ki se je nikoli ne naveličaš, ker vedno znova kaj odkriješ v njej. Še sama se, kadar pojem, zdrznem ob kakšni besedi, ki zazveni na način, na katerega je do takrat nisem slišala. Neponovljivo. To se zgodi. Mnogo drugih reči je bilo fino narejenih, a Maček je kapitalec, pa že toliko let ima na grbi.«

Med njenimi uspešnicami je treba omeniti še pesmi Prva ljubezen, Kako sva si različna, ki jo je zapela v duetu z Alfijem Nipičem, in Dobro jutro, dober dan ter seveda super hit Banane. »Oh, zelo dolgo so se za menoj po ulici ljudje drli banane,« se smeji Neca, ki pa je v enem od intervjujev dejala, da nima preveč rada te pesmi, saj je v njej neka strašna moč, čeprav je besedilo zabavno in igrivo.

Trije vnuki

Pevka je že od leta 1974 poročena z mojstrom fotografije Tonetom Stojkom, s katerim imata sina Simona, ki ima kar tri otroke. »Lepo je, če se ti zgodijo trije vnuki in uživaš, ko vidiš, kaj bo vsak postal. Sama vidim, da ima vsak od njih neko svojo vizijo že zdaj. To je tisto osebno zadovoljstvo, za srček. Sicer pa je pri delu, ki ga imamo, vse raztreseno. Zelo redko se zgodi, da se dobimo vsi na kupu,« je povedala za Vestnik Neca, ki sicer ni preveč naklonjena intervjujem. Tudi mlade ne sili na svoje koncerte. Pravi, da jim sporoči, ko ima koncert, in potem se vsak sam odloči, ali pride, saj imajo vsi svoje obveznosti, ne le babica.

Svoj zadnji album je izdala leta 2014, na njem pa je zbrala deset pesmi, ki so nastajale v avtorskem sodelovanju s kitaristom in kantavtorjem Boštjanom Naratom, dokončno pa zaživele v glasbeni navezi z glasbenikoma Žigo Golobom in Boštjanom Gombačem.

A ob glasbi in poeziji se je Neca po 60. letu odločila, da je čas še za eno kariero in študij. Leta 2012 je tako diplomirala iz vizualnih umetnosti, že pred tem se je veliko ukvarjala s fotografijo. Za slikanje se je odločila, ko je videla neko ilustracijo. Najprej se je vpisala le v slikarsko šolo k pokojnemu Zmagu Modicu, nato pa še na Akademijo za vizualne umetnosti.