Astro

Tako odraščanje s psom vpliva na zdravje in srečo otroka

lm
30. 6. 2020, 16.19
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 16.19
Deli članek:

Hišni ljubljenčki blagodejno delujejo na naše počutje, to je znano dejstvo. In hišni ljubljenčki zelo pozitivno vplivajo tudi na otroke, kljub temu pa je veliko staršev v skrbeh, ali bodo otroci kos skrbi za živali. Raziskava univerze v Britanski Kolumbiji je pokazala, da hišni ljubljenčki pripomorejo k boljšemu učnemu okolju, otroke pa celo motivirajo k branju.

Profimedia
otrok pes

Raziskava, objavljena v glasilu Anthrozoös, je bila sicer opravljena na zelo majhen vzorcu, ki je štel samo 17 otrok, starih od 6 do 8 let. Znanstvenike je zanimalo, kako bodo otroci brali bolj zahtevna besedila v družbi psa. Razdelili so jih v dve skupini: ena je morala brati na glas, družbo pa sta jima delala pes in njegov skrbnik, druga pa je brala samo ob prisotnosti odraslega človeka. Po koncu prve strani so imeli na izbiro, ali bodo branje nadaljevali ali ne. Skupina, ki je brala psu, je pri zgodbi vztrajala, medtem ko so otroci, ki so morali brati odrasli osebi, hitro obupali. Kar 70 odstotkov otrok, ki jim je družbo delal pes, je brala naprej, v drugi skupini se je enako odločilo samo 40 odstotkov otrok.

- Otroci se ob psu naučijo tudi določene odgovornosti, no, ko dosežejo določeno starost, seveda, že okoli 10 leta znajo biti otroci zelo odgovorni, posebno če jim starši zaupajo.

- Tudi otroci, ki se v šoli ne počutijo tako dobro in ne znajo hitro navezati stikov z vrstniki, se v družbi psa bolje počutijo. Veliko bolj so samozavestni in se ne počutijo tako osamljene, saj imajo svojega najboljšega prijatelja na štirih tačkah, ki jih ima brezpogojno rad.

- Otroci, ki odraščajo skupaj z živalmi, so tudi bolj ljubeči in skrbni. Že od malih nog se naučijo skrbeti za nekoga, ki je odvisen od njih. To je zelo dobra šola za poznejše življenje.

- Otroci, ki imajo psa, se tudi veliko več gibajo, saj morajo svojega prijatelja peljati na sprehod. Prav tako se več družijo s prijatelji, saj prav vsi otroci uživajo v družbi psa. Pes je odličen za veselo prijateljsko druščino.

Katere pasme pa so najbolj primerne za družine in katere so najbolj pametne pasme?

dk
Border collie

Borderski ovčar – border collie

Škotski mejni ovčar, kot ga tudi imenujejo, prihaja iz Škotske ter velja za delovnega psa. Stoletja so ga vzrejali kot pastirskega psa za ovce. V današnjih časih se poleg za čuvanje ovac uporablja za spremstvo starejših oseb ter tudi za varstvo zračnega prometa na letališčih, kjer z letališke steze odganja ptice. Je zelo pameten (velja za najpametnejšega psa), zelo aktiven, družaben, zaščitniški in vdan pes, vendar se redko pusti ljubkovati.

Profimedia
Zlati prinašalec

Zlati prinašalec

Zlati prinašalec je bil v Angliji priznan kot pasma leta 1913. Zaradi prijetnosti in pameti je kmalu postal priljubljena pasma. Pravijo, da je nastal s križanjem labradorca, gladkodlakega prinašalca, irskega setra in ruskega rumenega psa. Je odličen delovni pes, brez večjih težav se ga da izšolati po programih klasične poslušnosti (brez obrambe), uporaben je za iskanje pogrešanih oseb ali za iskanje ponesrečencev v ruševinah.

Profimedia
Koder

Koder (pudelj)

Pudlji, ki so postali priljubljeni pred 400 leti v Franciji, obstajajo v štirih različnih velikostih. Poznamo standardnega, srednjega, miniaturnega in igračko (toy) pudlja. So tudi barvno različni, saj so lahko črni, beli, marelični, krem, sobolji, črno-beli, modri, srebrni, sivi, rjavi in rdeči. Poleg tega da so zelo aktivni, igrivi, družabni in ljubeznivi, veljajo za ene najbolj inteligentnih in učljivih pasem.

dk
Nemški ovčar

Nemški ovčar

Nemški ali alzaški ovčar je ena najbolj vsestranskih delovnih oziroma službenih pasjih pasem. Po vsem svetu ga zaradi njegove pameti in prilagodljivosti uporabljajo kot čuvaja in lavinskega psa, odlično se obnese tudi kot policijski in vojaški pes, kot vodnik za slepe ali kot pastirski pes. Je tudi neskončno zvest in vdan.

dk
Labradorec

Labradorec

Domnevajo, da je pasma nastala v kanadski pokrajini Labrador, po kateri je dobila ime. Labradorec se odlično ujame z gospodarjem, saj je zdrav, vzdržljiv in zelo odporen pes, zanesljiv, poslušen, energičen in družaben. Strokovnjaki ga prištevajo k najbolj pametnim pasmam. Opravlja delo vodnika slepih ljudi, uporabljajo se kot lavinski psi, naučeni so tudi za iskanje tartufov.

Podobna vsebina:

Psi in mački v sebi nosijo čarobna poslanstva