Astro

Ko prepoznamo, kje izvira naša utrujenost, lahko opravimo z njo

an
21. 6. 2020, 22.00
Posodobljeno: 21. 6. 2020, 22.06
Deli članek:

Zadnje destletje, če ne še dlje, se ljudje veliko ukvarjajo in pritožujejo nad utrujenostjo ter iščejo vse vrste nasvetov in zdravil za to vse bolj perečo težavo, ki pa ne izgine kar tako

dreamstime
človek energije

Utrujenost je namreč že stalnica naših življenj zaradi različnih vzrokov, zato je dobro, da pogledamo različne energijske nivoje, kjer se vzroki nahajajo.
Da se popolnoma rešimo utrujenosti, je namreč treba izklopiti posamezne dejavnike na določenih nivojih, šele potem lahko postanemo človek, ki na polno živi vsa področja življenja.
Še pred dvajsetimi leti je kronična utrujenost pomenila težjo bolezen in so jo tudi zdravniki resneje jemali, saj so dali posameznika na intenzivne preglede. Veljalo je, da je sedimentacija krvi tisti pokazatelj, ki napove, koliko nas mora za zdravje skrbeti, in če je bila sedimentacija pod 50, je bil še čas za preventivo pred najhujšim. Žal že vrsto let pri pregledih sedimentacije ne gledajo več, kar dovolj pokaže, da se je pogled na utrujenost močno spremenil, zato je prav, da se sami bolj poglobimo v vzroke, zakaj smo utrujeni.

MINI TEST
ZAKAJ STE UTRUJENI?
Za osebni vpogled v polje utrujenosti označite DA ali NE pred trditvijo, ki je značilna za vaše življenje, in rezultati vam bodo jasno pokazali, na katerem energijskem nivoju so vaši vzroki.

Osnovni – fizični nivo:
1. DA/NE – vsak dan zajtrkujete in jeste kosilo ob enakem času
2. DA/NE – vsaj enkrat na dan jeste sadje ali zelenjavo
3. DA/NE – na dan spijete vsaj 1,5 do dva litra vode ali nesladkane negazirane pijače
4. DA/NE – delate manj kot 10 ur na dan
5. DA/NE – vsak dan sedite na stolu manj kot šest ur
6. DA/NE – prehrambni dodatki se vam zdijo tržna niša
7. DA/NE – vodo pijete iz steklenic in ne iz plastenk 
8. DA/NE – meso jeste enkrat na teden ali manj
9. DA/NE – alkohol, kava in cigareti so na urniku enkrat na teden ali manj
10. DA/NE – ponoči spite vsaj sedem ur

Drugi – eterični nivo:
1. DA/NE – stuširate se vsako jutro in vsak večer
2. DA/NE – telovadite redno – vsaj trikrat tedensko
3. DA/NE – redno dnevno poslušate glasbo po svojem izboru (ne radia)
4. DA/NE – redno, vsaj trikrat tedensko hodite v naravo za vsaj pol ure
5. DA/NE – otroci vas imajo radi
6. DA/NE – živali vas opazijo in vas imajo rade
7. DA/NE – pospravljanje in urejanje prostora vam je v veselje
8. DA/NE – radi kuhate
9. DA/NE – radi vrtnarite
10. DA/NE – velikokrat se smejite

Tretji – astralno-mentalni nivo:
1. DA/NE – svoje dnevne opravke si vedno zapišete
2. DA/NE – zamujanje vam ni v navadi
3. DA/NE – časovno dobro načrtujete svoje delo
4. DA/NE – svojim bližnjim pravočasno pokažete čustva
5. DA/NE – s svojimi sodelavci jasno in pravočasno komunicirate
6. DA/NE – imate jasne cilje v življenju
7. DA/NE – pazite na svoje stroške in živite v skladu s svojimi prihodki
8. DA/NE – dnevno potrebujete samoto, da stvari v miru razmislite 
9. DA/NE – zaupate svoji intuiciji in presoji
10. DA/NE – dnevno prakticirate hvaležnost – kot dnevnik ali kot meditacijo

Četrti – duhovni nivo:
1. DA/NE – verjamete, da je nekaj več v Življenju, kar vas vodi (Duša)
2. DA/NE – navdih in ideje pridejo s podporo energij
3. DA/NE – v življenju ste običajno na pravem mestu ob pravem času
4. DA/NE – razmišljate o smislu življenja
5. DA/NE – iz svojih napak se učite
6. DA/NE – sedanjost vam je najpomembnejši čas
7. DA/NE – zlahka odpustite napake in razumete druge
8. DA/NE – druge običajno gledate v oči
9. DA/NE – veste, da je življenje ves čas učenje
10. DA/NE – radi živite

Rezultati:
Za vsak nivo preštejte število odgovorov z NE, in če jih imate več kot štiri pri posameznem nivoju, je ta nivo vzrok za vašo utrujenost, zato je tam potrebna prenova. Preberite, kaj je treba še posebej na tem nivoju odklopiti, spremeniti.

FIZIČNI NIVO
Osnovni – fizični nivo zajema fizično telo s prehrano, uravnoteženo razporejen čas za delo, dom z družino in prijatelje, zabavo ter seveda spanje. Že tukaj imamo kar nekaj izzivov, kako vse daljši delovni čas harmonizirati s potrebami družine in doma, kaj šele s prijatelji in zabavo, vendar bi vse to še lahko nekako harmonizirali, če se ne bi v zadnjih 10 letih na trgu v imenu dobrega počutja pojavili številni skriti sovražniki, pravi trojanski konji za dobro počutje. V imenu zdravljenja utrujenosti jih jemljemo – prehranska dopolnila, ki v naše telo vnesejo preveč umetnih sestavin, preveč vsega, kar poruši ravnovesje našim žlezam, zato se mora telo dodatno boriti za normalno delovanje. Povečanje obolenj ščitnice je v tem obdobju naraslo, prav tako število nenavadnih obolenj, za katere zdravniki ne najdejo pravega vzroka.
Ostali dejavniki, ki so dovolj razloženi povsod, se nanašajo na:
- dovolj spanja;
- dovolj tekočine v telesu – ta dejavnik je premalo upoštevan pri večini ljudi, kot da je preveč preprosto dejstvo, da je takrat, ko smo že žejni, naše telo v stanju dehidracije ter prehaja v stanje utrujenosti, ki se je potem ne moremo tako hitro rešiti, kot smo jo pridobili;
- pretirano sedenje ob delu ali v prostem času;
- pitje vode iz plastenk je nevarnejše, kot si lahko predstavljamo, saj plastika oddaja nekatere snovi, ki se zalepijo na ledvice in so škodljive, posebno v obdobju najstništva, ko se telo razvija;
- pretirano uživanje mesa povzroči dodatno breme za jetra, ki ne morejo dovolj dobro opraviti svoje naloge, zato je utrujenost naravna posledica;
- redno uživanje kave, alkohola in cigaret ustvari dodatno delo telesu, in po nekaj letih zaradi rednega uživanja teh substanc nastopi kronična utrujenost, ki se je rešimo šele po polletni abstinenci in ob pomoči telesu, da se dovolj razstrupi.

ETERIČNI NIVO
Drugi – eterični nivo zajema energije, ki jih oddaja naše telo in so sočasna povezava našega telesa z življenjsko energijo iz narave. Na to energijsko polje bioenergetiki najhitreje vplivajo, zato se nam lahko ob njihovih terapijah počutje močno izboljša. Če pa je vzrok za težave na katerem izmed višjih nivojev, se nam težava ponovi. Eterični nivo je tista življenjska energija, ki drži pokonci fizično telo, in ko zmanjka te energije, telo umre. Del eteričnega telesa preveva fizično telo, drugi del pa je zunaj fizičnega telesa ter ga najprej zaznajo otroci in živali. Če si ne vzamemo časa za sprehode v naravo in počitek ter imamo preveč stikov z ljudmi zaradi službe ali številnih prijateljev, se nam eterično telo izčrpa in začne izgubljati moč, mi pa izgubimo voljo do življenja oziroma do veselja v življenju. Največjo škodo v zadnjih letih eteričnemu telesu delajo elektronske naprave: računalniki in mobiteli, ipadi in vse naprave, ki jih že skoraj vsak otrok in večina odraslih nosi s seboj. Te naprave dvigujejo frekvenco eteričnemu nivoju, ki postane bolj napet, ljudje pa nervozni, nestrpni. Vsi organi so pod vplivom te energije, zato se nervoza naseli v telo, kar vpliva na fizično telo, ki se na to odzove kot na stres, izloča določene hormone, ki pospešijo dihanje in pripravijo telo k prehitremu staranju, odmiranju. Nemir se prenese tudi na višje – astralno in mentalno telo, kjer spodbudi negativna čustva: nestrpnost do soljudi, negativne misli in nesamozavest.

ASTRALNO-MENTALNI NIVO
Tretji – astralno-mentalni nivo zajema energijsko polje, ki je bolj oddaljeno od telesa, povezano pa je z našimi čustvi in mislimi. Ima več slojev, ki pa so med sabo močno povezani, kar lahko zaznamo tako, da se spomnimo koga od bližnjih, ko se razjezi ali je dobro volje, kako na daleč to zaznamo.
Včasih se nam zdi, da čutimo poglede sosedov ali sodelavcev in točno vemo, kdaj govorijo o nas. In to je glavni vzrok za utrujenost na tem nivoju. Večkrat nas soljudje bolj utrudijo, kot nas utrudi prekomerno delo, trud, premalo spanja in drugi fizični dejavniki. Tako smo v modernem času zares lahko utrujeni zaradi soljudi. V poslu se je pred leti pojavil poseben termin za negativno sodelovanje v poslu: mobing, kar nakazuje posebno smer, v katero se ljudje razvijajo, če ne delujejo v skladu s svojimi pozitivnimi vrednotami in višjim Bistvom. Mobing je najbolj utrujajoča stvar v poslu, saj vas utrudijo govorice in vsa zahrbtna dejanja, naperjena proti vam, in četudi ne veste za njih, jih čutite v svojih energijah na tem astralno-mentalnem nivoju.
Odzivi na vplive okolja na vas so lahko različni. Najbolj naravna reakcija je jeza, zato ne smemo zatirati jeze v sebi in si jo moramo dovoliti začutiti ter tudi izraziti, saj samo tako lahko vidimo, da nekaj ni v harmoniji v našem okolju. Če jezo zatiramo, jo ali izražamo na nepravem kraju, kjer se sprostimo (potem smo doma prevečkrat agresivni in napeti brez razloga), ali pa zatrta jeza postane večja obremenitev za telo, ki postane trdo, zakrnimo in imamo težave s kostmi, držo in jetri ter drugimi notranjimi organi.

DUHOVNI NIVO
Četrti – duhovni nivo zajema energijsko polje, ki ga redkokdaj zaznamo, z njim pa znajo delati najboljši energijski terapevti, ki pripeljejo prave spremembe v vaše življenje. Spremembe, ki so trajne in izhajajo iz idej in energij vaše Duše, in ne iz energij terapevta. Duhovno telo nosi vso podporo za nižja energijska telesa, v določenem obdobju pa lahko tudi ta nivo nosi bremena, ki jih ne smemo ignorirati, da ne zbolimo ali si ne prikličemo nesreče. Namreč za ta energijski nivo so pomembne samo Višje resnice, ki jih premore naša Duša, in če več let ali desetletij zapored zanemarjamo notranjo intuicijo, glas srca ali Duše, popolnoma pozabimo nase in običajno živimo po vrednotah in standardih drugih ljudi. Pozabimo pa na to, zakaj smo mi v tem življenju, pozabimo na lastno ustvarjalnost in pot v Življenju. Najpogosteje to zanemarimo zaradi najbližjih ljudi – staršev, parterja, otrok … Potem smo nezadovoljni, jezni ali žalostni, vsekakor pa ne na pravi poti.
Ko se naberejo blokade na tem nivoju zaradi omenjenega vzroka, doživimo največjo utrujenost življenja, ki potrebuje reševanje, sicer se nam prekine podzavesten stik z Dušo, ki deluje skozi duhovni nivo, in naše življenje počasi postane nesmiselno. Postajamo vse bolj nagnjeni k nesrečam, nezgodam in bolj občutljivi na smrtonosne bolezni, saj nimamo svoje največje zaščite, ki jo duhovni nivo prinaša v naše življenje.
Vsi energijski nivoji so zares pomembni, zato ne zanemarimo ničesar v svojem življenju. Prav vse je pomembno, in če si želimo zaživeti na polno, samo poskrbimo, da bomo v naslednjih šestih mesecih živeli tako, da bomo lahko na vsa vprašanja v kvizu odgovorili z DA.