Astro

5 let po upokojitvi se je zvezdnica vrnila na sceno

Irena Kolar, revija Obrazi
28. 7. 2020, 10.27
Posodobljeno: 28. 7. 2020, 11.18
Deli članek:

Le kdo bi bil lahko primernejši za obraz oglaševalske kampanje kolekcije nakita z imenom Ikona kot Gisele Bündchen – ženska, ki ji pri skoraj štiridesetih letih svet mode še vedno leži pred nogami.

dk
gisele bundchen

Če se pri 34 letih lahko upokojiš, veš, da so ti bili bogovi naklonjeni. In Brazilka Gisele Bündchen zagotovo spada med tiste, ki se nad svojim življenjem ne morejo pritoževati. Ko so, če smo še vedno malo teatralni, rojenice razdeljevale lepoto in delavnost, je lepotica stala v prvi vrsti, nato pa izkoristila vse svoje darove ter se povzpela tja, kamor sodijo boginje – na modni Olimp. Tega je prostovoljno zapustila leta 2015.

»Hvaležna sem, da sem pri štirinajstih dobila priložnost in začela to popotovanje. Tudi danes, po dveh desetletjih v tej industriji, je še vedno privilegij, da si lahko sama izberem zadnjo modno revijo in da bom še vedno lahko delala na drugih področjih tega posla,« je pred zadnjim nastopom na tednu mode v São Paulu povedala lepotica, ki se za nekatere projekte še vedno rada vrne iz upokojitve, med drugim tudi za oglaševalske kampanje brazilske blagovne znamke za nakit Vivara – letos za kolekcijo nakita z imenom Icona.

Usodno srečanje v trgovskem središču

Njena pot na sam vrh je bila hitra. Gisele, ki ima poleg brazilskih tudi nemške korenine, se je rodila leta 1980 bančni uslužbenki in sociologu v brazilskem mestecu Horizontia. Lepotica ima šest sester, Patricia je njena sestra dvojčica. Gisele se je kot najstnica bolj kot za modo zanimala za odbojko, ker pa je imela slabo držo, jo je mama skupaj z dvema sestrama prisilila k manekenskemu tečaju. Eno leto pozneje so dolgonogo mladenko iskalci talentov odkrili v trgovskem središču v São Paulo in jo povabili k sodelovanju na državnem lepotnem tekmovanju Elite model Look, na katerem je zasedla drugo mesto. Leta 1996 je na newyorškem tednu mode dobila prvo večjo priložnost, dve leti pozneje pa je že delala za največja imena modnega sveta, kot so Missoni, Chloé, Dolce & Gabbana, Valentino, Gianfranco Ferré, Ralph Lauren, Versace. Seznam naročnikov se je z leti samo daljšal. Med njenimi najbolj slovitimi modnimi revijami so bili zagotovo nastopi za blagovno znamko Victoria's Secret, za katero je delala med letoma 2000 in 2007. Njena pogodba s to blagovno znamko je še vedno najdonosnejša v zgodovini angelčkov.

Začetnica novega obdobja

Še preden se je zapisala med največje zaslužkarice modnega sveta, se pravi še pred začetkom novega tisočletja, je Gisele krasila britansko, francosko in ameriško naslovnico revije Vogue, ki je leta 1999 Brazilki zapisala vse zasluge za konec tako imenovanega obdobja heroinskega šika, ko je bil svet mode obseden z bledo kožo, črnimi kolobarji pod očmi in štrlečimi kostmi. Z njo je prišla spet želja po zdravih manekenkah, z oblinami na pravih mestih in zlatim tenom kože. Pri 18 letih je sodelovala v kar petih velikih kampanjah, zato ji je urednica revije New York magazine, Sall Singer, nadela ime »über model« (nadmanekenka), saj za veličino njenega uspeh vzdevek supermanekenka nikakor ni bil več primeren izraz.

Vzponom sledili padci

Brez pomena bi bilo, da bi našteli vse njene uspehe, naslovnice in laskave nazive. Že podatek, da je bila kar 15 let (od 2002 do 2017) najbolje plačana manekenka sveta in da je njeno premoženje ocenjeno na 400 milijonov dolarjev, pove, da je bilo teh v 20 letih njene aktivne kariere veliko, tudi zato, ker je Brazilka točno vedela, da ji bo uspelo le s trdim delom in pridnostjo. Njene kariere niso zaznamovali škandali in lahko bi rekli, da je bila zares pravi angelček. Tudi njeno ljubezensko življenje ni bilo tako pestro, kot smo pri zvezdnicah vajeni, kljub temu pa nikakor ni bilo dolgočasno. Pet let je bila namreč v zvezi z igralcem Leonardom DiCapriem. Leta 2005 ga je po dolgem obdobju boja z anksioznostjo in paničnimi napadi zapustila.

Pred časom je za revijo Porter povedala, da je bila v tistem času veliko zdoma in da je živela od kave, vina in cigaret. Zdravnik ji je predpisal pomirjevala, a jih ni hotela vzeti. Stvari je vzela v svoje roke in si postavila jasna pravila – nič sladkorja, nič kofeina, nič alkohola, manj dela in več joge. S tem novim življenjskim stilom pa so prišla tudi nova spoznanja – tudi o DiCapriu. »Ko se nisem več omamljala s kajenjem, pitjem in delom, sem postajala vse bolj pozorna na stvari, ki jih prej nisem hotela videti. Sem bila le jaz tista, ki se je samoanalizirala, medtem ko je on ostajal isti? Na koncu sem spoznala, da je odgovor žal pritrdilen,« je povedala o odločitvi, da zapusti igralca.

Profimedia
Stvari je vzela v svoje roke in si postavila jasna pravila – nič sladkorja, nič kofeina, nič alkohola, manj dela in več joge.

Leta 2006 je na zmenku na slepo, ki ga je uredil skupni prijatelj, spoznala svojega sedanjega moža, zvezdnika ameriškega nogometa Toma Bradyja. Tri leta pozneje sta se v Kaliforniji poročila, še istega leta se jima je rodil sin Benjamin, leta 2012 pa še hči Vivian.

Pismo možu …

Tom Brady pri svojih 42 letih še vedno velja za enega najboljših igralcev ameriškega nogometa, ki se mu je zapisal z dušo in telesom, in prav ta njegova strast bi ga skoraj stala družino. Pred kratkim je športnik razkril, da mu je žena pred dvema letoma napisala pismo, ki ga je streznilo in po katerem je moral razmisliti o spremembah. Gisele si namreč že dalj časa želi, da bi se njen mož upokojil, predvsem zato, ker vse družinsko življenje sloni na njenih plečih. Tom med sezono nima časa, po sezoni pa se posveča drugim poslom, ki so povezani z nogometom, in treningom. Jasno mu je dala vedeti, da ji bo moral pomagati, saj ima tudi ona »cilje in sanje«. S to potezo je Gisele še enkrat pokazala, da verjame, da je vsak svoje sreče kovač. »Če si srečen, lahko srečo daješ drugim. Če se nimaš rad in si nesrečen, drugega kot nesreče ne moreš deliti,« je nekoč dejala lepotica, ki več kot očitno ne govoriči v prazno. Svojo srečo rada deli s tistimi, ki je nimajo. Leta 2010 je tako Rdečemu križu za pomoč Haitiju nakazala 1,5 milijona dolarjev, leto dni pozneje, po velikem potresu na Japonskem, pa še milijon. S tem si je 2012 prislužila 15. mesto na Forbsovi lestvici najbolj darežljivih zvezdnikov in zvezdnic. 


»Če si srečen, lahko srečo daješ drugim. Če se nimaš rad in si nesrečen, drugega kot nesreče ne moreš deliti.«

Gisele Bündchen