Astro

7 preprostih korakov za izdelavo hormonov dobrega razpoloženja

Minka Gantar
29. 4. 2020, 22.52
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 22.53
Deli članek:

Čas se spreminja pred našimi očmi. Ko poslušamo poročila, ki nam strežejo sveže novice o tem, kako se svet ruši, si povzročamo stres na celični bazi.

dk
petje

Ker pred dogodki ne moremo niti zbežati niti se ne moremo boriti, to v nas vzbuja občutek, da smo obtičali – to je občutek panike.
Čas je, da zavestno naredimo nekaj v nasprotni smeri – čas je za hormone sreče in zadovoljstva!

1.  ZAVESTNO ISKANJE LEPIH SPOMINOV
Misli so energija in na tak način prekinemo tok negativnih misli. V telesu se začne sproščati snov oksitocin, ki je z drugimi besedami hormon ljubezni. V izobilju se izloča, ko smo zaljubljeni, med spolnostjo, z dotikanjem in crkljanjem, s poljubljanjem ter vedno, ko občutimo zadovoljstvo. Raziskave so pokazale, da se vedno sprostimo, ko se spomnimo na ljubezensko razmerje. Učinki oksitocina so: okrepi medčloveške odnose, okrepi starševske vezi, prinaša ljubezen, veselje in mir, okrepi imunsko delovanje, manjša stres, niža krvni tlak, odpira celice, deluje proti odvisnosti in omili odvajanje, spodbuja človeški rastni hormon, okrepi zaupanje in modro sklepanje, uravnava tek, zdravo prebavo in presnovo, spodbuja celjenje in sproščanje.
2.  RAZGIBAJTE TELO
Že 20-minutna vadba trikrat na teden vpliva na sproščanje hormona sreče. Gibanje v naravi že samo po sebi spodbuja občutek zadovoljstva. Če imate radi ples, je to gibanje, ki vključuje tako glasbo kot petje. Prepevanje prav tako spodbuja sproščanje občutkov zadovoljstva. Če radi hodite v hribe, boste ob poti našli čudovite rože, vonj narave vas bo navdal z novo energijo, če pa imate še dobro družbo in vesele pogovore, bodo v vašem telesu hormončki zadovoljstva in dobre volje kar kipeli.
3.  UGASNITE TELEVIZOR
Raziskave so pokazale, da kdor veliko gleda televizijo, razvije občutek osamljenosti.
4.  OMEJITE KAVO
Popijte največ dve skodelici kave dnevno! Kofein namreč zavira izločanje serotonina in ostalih hormonov zadovoljstva.
5.  JEJTE RIBE
Morske ribe vsebujejo maščobne kisline omega 3, ki vplivajo na izločanje hormona sreče. Hormoni so »topni v maščobi«. Raziskave so pokazale, da je v državah, kjer ljudje uživajo veliko rib, na primer na Japonskem, Tajvanu in Finskem, depresija manj pogosta kot tam, kjer so mastne morske ribe redkeje na jedilniku.
6.  SEZITE PO TRIPTOFANU
Aminokislina triptofan deluje pomirjajoče, zmanjšuje glavobole in napetost ter pomaga pri dobrem spanju. Da se triptofan pretvori v serotonin, nujno potrebuje vitamina B3 in B6 ter cink. Največ triptofana dobite v beljakovinski hrani, kot so skuta, mleko in ribe, ki vsebujejo tudi veliko vitaminov skupine B in kalcija. Cink dobite v gobah ali morski hrani. Lahko si tudi malo pomagate z naravnimi dopolnili.

Dreamstime
Neprespani ste sitni. Spočijte se!

7.  PRIVOŠČITE SI SPANEC
Pomanjkanje spanja povzroča izločanje stresnega hormona, ki blokira obnovo telesa. Neprespani ste sitni. Spočijte se!
Povišan kortizol poskrbi, da je telo v neprestani napetosti, vso hrano spremeni v rezerve sladkorja, kar vodi v pridobivanje maščobnih oblog in nezmožnost hujšanja. Če ste v neprestanem stresu, kortizol povzroča pridobivanje maščob predvsem na predelu trebuha. Če je stresni hormon kortizol tudi zvečer previsok, se ne morete umiriti in predvsem ne morete zaspati. V spanju poteka obnova telesa, vi pa se prav zaradi pomanjkanja spanja ne morete obnavljati.
Poleg tega ljudje, ki premalo spijo, več jejo. Raziskava organizacije AHA (American Heart Association) je pokazala, da ženske, ki spijo okoli štiri ure na noč, pojejo precej več, kot če spijo normalnih osem do devet ur. Ženske, ki so spale premalo, so pojedle več in pogosteje posegale po hrani, bogati z ogljikovimi hidrati.
Zanimiva je tudi raziskava, ki dokazuje, da ljudje, ki se zdravo prehranjujejo, spijo pa premalo, izgubljajo mišično maso, ne pa maščobe. V testu so sodelovali zdravi, a nekoliko premočni ljudje, ki so jim ponudili zdravo hrano. V prvem primeru so spali po sedem ur in pol, v drugem pa pet ur na noč. Rezultat je prav neverjeten. V obeh primerih so shujšali približno enako. V prvem primeru se je zmanjšala vrednost maščobnega tkiva, v drugi skupini pa se je zmanjšala vrednost mišične mase.
Če povzamemo vse našteto – vse se začne z ljubeznijo do sebe. Ljubezen do sebe je, da dovolj spim, ljubezen do sebe je, da poskrbim za zdrave obroke, ljubezen do sebe je, da izbiram novice, ki me dvignejo, ljubezen do sebe je, da se peljem na sprehod, in ljubezen do sebe je odločitev, čemu bom namenjal svojo pozornost.