Brez rokovanja

Tako v teh dneh potekajo poroke: bodoča zakonca tudi med obredom nosita maski, kaj pa poljub?

A.S./STA
29. 4. 2020, 21.35
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 21.35
Deli članek:

Sklenitev zakonske zveze je od torka ponovno mogoča in po podatkih ministrstva za javno upravo so v teh dveh dneh po državi opravili deset porok. Prvi par na območju Logatca, ki je zakonsko zvezo sklenil po sprostitvi omejitev, je med današnjim delovnim obiskom poročil kar minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Poroke morajo glede na aktualne okoliščine sicer potekati nekoliko drugače kot ponavadi. Med drugim je prisotnost omejena na šest oseb. Poleg bodočih zakoncev lahko poroki prisostvujejo še matičar in priči, lahko pa je to tudi pooblaščena oseba, kot je na primer župan ali županja, so pojasnili na Upravni enoti Ljubljana.

Bodoča zakonca morata ves čas obreda nositi masko, ki jo snameta le ob uradni identifikaciji. Kot so dodali, poljubu ob zaključku obreda ne bodo nasprotovali. Po končanem obredu zakoncema izročijo poročni izpisek ter čestitajo zgolj ustno, brez rokovanja.

Zanimanja za poroke je na območju Ljubljane sicer veliko. Tako si številni pari, ki so jim odpovedali termine, zdaj želijo rezervirati ponovni datum za sklenitev zakonske ali partnerske zveze, so zapisali. V marcu so do razglasitve epidemije sklenili 20 zakonskih zvez, aprila pa so do danes sklenili eno. Trenutno imajo za mesec maj 25 novih prijav, ter nekaj tistih, ki so jih že imeli prijavljenih za drugo polovico maja. Lani so od marca do konca junija izvedli 335 sklenitev zakonskih ali partnerskih zvez.

V Ljubljani lahko partnerja zakonsko ali partnersko zvezo skleneta v uradnem prostoru na Tobačni ulici 5 vsak dan v času uradnih ur med 9. in 14. uro, v sredo do 17. ure. Izjema je četrtek, ko uradnih ur ni. Sklenitev zveze je mogoča tudi ob sobotah med 10. in 18. uro. Pri tem na upravni enoti poudarjajo, da je sklenitev zveze odvisna tudi od predhodne zasedenosti terminov.

Kot pa je za STA dejal direktor javnega zavoda Bogenšperk Peter Avbelj, ki organizira poročne protokole na območju Upravne enote Litija, "zanimanja trenutno tako rekoč ni".

Pred krizo so imeli dogovorjenih že 32 poročnih protokolov za letošnje leto, medtem ko se trenutno dogovarjajo samo z enim parom, je trenutno situacijo predstavil Avbelj. Kot zagotavlja, je javni zavod Bogenšperk na novonastalo situacijo sicer pripravljen. Pripravili so novo verzijo protokola, ki omogoča izvedbo poroke glede na trenutne zakonske določbe oz. uredbe.

Glede poteka poroke na Bogenšperku Avbelj pravi, da protokola praktično ne bo, samo navodila, kako se morajo udeleženci premikati do poročnega prostora oz. grajske knjižnice, v kateri lahko sedi 70 oseb. V samem prostoru sicer ne bo prisotna niti ena oseba več, kot jo dovoljuje uredba, je še zatrdil.

Na gradu Bogenšperk že od leta 1976 poroke izvajajo načeloma ob sobotah, je pojasnil Avbelj. V primeru, da to odobri Upravna enota Litija, je možna tudi izbira drugih terminov.