Astro

Bolezni organov se zrcalijo v naših zobeh - in obratno

Dušica Čičigoj
8. 10. 2021, 12.12
Posodobljeno: 8. 10. 2021, 12.21
Deli članek:

Naše telo je izjemna mojstrovina univerzuma, v katerem vsak organ opravlja svojo nalogo do potankosti natančno, prav tako so vsi organi med seboj tesno povezani v sisteme medsebojnega delovanja.

Dreamstime
zobje

To drži tudi za naše zobe. Tudi zob je organ, ki ima svojo pomembno nalogo v telesu. Vse premalo se temu posveča pozornosti, čeprav imajo zobje velik vpliv na naše zdravje.

Zato lahko težave z nekaterimi zobmi kažejo na prisotnost težav in bolezni notranjih organov, ki ustrezajo določenemu zobu in obratno, težave z določenim organom nakazuje na problem določenega zoba.  Da so zobje tesno povezani z vsem telesom, potrjuje tudi rek, da se zdravje začne v ustih: zdrava prehrana in skrbna nega zob. Zobje so povezani tudi z vretenci, kakor se iz zobovja lahko razbere doživljanje zgodnjega otroštva ter karmična povezanost.

Popoln preplet

Tradicionalna kitajska in indijska medicina že več tisočletij vedo, da imamo tudi na zobeh, podobno kot na dlaneh, stopalih, ušesih, očeh in jeziku akupunkturna območja. Posamezni zobje oziroma točke pod zobmi so namreč prek meridijanov (energijske poti, po katerih se pretaka življenjska energija či ali ki) povezani z nekaterimi telesnimi organi in tkivi in vplivajo na enega ali več od njih. Motnje na katerikoli točki na posameznem meridijanu, povzroči motnjo v vseh točkah, ki so povezane s tem meridijanom. Te povezave pa so zelo prepletene, saj pod vsakim zobom teče vsaj eden, lahko pa jih je tudi več od dvanajstih poglavitnih meridijanov.

Prispodoba, kaj so meridijani oz. energetske poti v telesu: predstavljajte si, da so meridijani kot električna napeljava v stanovanju. Na enem koncu se napeljava začne, na drugem konča. 

Primer: napeljava od stikala do lučke na stopu. V kolikor na tej poti pride do kratkega stika, žarnica na stropu ne bo gorela. Poiskati bo treba vzrok, kje je nastala prekinitev, to popraviti, da bo žarnica spet svetila. Dokler vzroka ne bomo odstranili, bomo v temi. Tudi v telesu se dogaja podobno. Če na primer na meridijanu ledvic pride do prekinitve pretoka energije pomeni, da ledvice ne bodo opravljale svoje naloge kot bi morale, posledično tudi drugi deli telesa, ki so v povezavi z ledvicami. Tako kot pri električni napeljavi, je tudi tukaj potrebno poiskati vzrok, kje je nastala prekinitev in zakaj, da bodo lahko ledvice normalno delovale. Če se vzroka ne odstrani, bodo nastale zdravstvene težave.

Tempirane bombe

Torej, zobje so lahko dober pokazatelj problemov in stanja v telesu, kakor tudi vzročnik. Ni pomembno ali so zdravi,  poškodovani ali pa mrtvi. Če nas boli zdravi zob, to nakazuje, da je težava z organom katerega meridijan teče skozi ta zob. Prav tako je možno, da nas zaradi poškodovanega zoba boli želodec kakor tudi, da nas lahko boli zob zaradi problemov s črevesjem. Podobno je tudi z mrtvimi zobmi. Z razliko, da so mrtvi zobje kot »tempirana bomba« v ustni votlini (tudi amalgamske plombe). Saj taki zobje nimajo več živca niti vitalne energije. Kot vsaka mrtva materija, se tudi taki zobje prej ali slej začnejo razkrajati, razpadati. Bakterije, ki so v njihovih kanalih, sproščajo strupe v kri in povzročajo vnetne odzive v krvi in sklepih. Mrtvi zobje so največkrat vzrok enostranske bolečine in jih je zato smiselno odstraniti. Predstavljajte si, da je mrtvi zob v čeljusti enako kot mrtvo drevo v naravi, ki bo prej ali slej v popolnosti strohnelo, kar za naravo predstavlja gnojilo, strohneli zob pa je leglo bakterij in zastruplja naše zdravje.

Primer iz prakse

Imela sem primer klientke, ki si je zdravila zgornjo sedmico na levi strani zaradi pogostih vnetij. Vzporedno pa je že nekaj časa imela bolečine v ramenskem sklepu leve roke. Zdravniki niso našli vzroka in so ji dajali blokade proti bolečinam, seveda ni bilo nič boljše. Po pogovoru sem ugotovila in ji svetovala, da si ta problematični zob izdere, s tem pa ne bo več bolečin v roki. To je tudi naredila. Bolečina v roki je popolnoma izzvenela.

Drugi primer mlajše osebe: ko sva delali procese, povezane z moško osebo, oče, partner, je imela močne reakcije in bolečine v prvem sprednjem zdravem zobu zgoraj, kar je povezano mehurjem, kjer je tudi sicer imela že dalj časa zdravstvene težave, pogosta vnetja in bolečine. Tudi to smo sanirali.

Poleg ostalega, kar verjamem, da mnogi od vas že pridno delate na sebi, zato vam vse pohvale, vključite, pregledujte, povezujte tudi stanje zob in dlesni, ki so lahko sprožilci ali pa pokazatelji našega zdravja, stanja in dogajanja v našem telesu.

Dreamstime
Da so zobje tesno povezani z vsem telesom, potrjuje rek, da se zdravje začne v ustih: torej z zdravo prehrano in skrbno nego zob.

Obojesmernost

Poglejmo medsebojno povezavo med zobmi in organi ter drugimi deli telesa, kakor tudi zdravstvene težave, bolezni s tem povezane, obojesmerno:

-          SEKALCI (1,2) - zgoraj in spodaj- poteka meridijan ledvic in mehurja. Težave: vnetje ledvic in mehurja, urogenitalni trakt, trtica, danka in analni kanal, spolovila, okostje, gleženj, žrelnica, nos, uho, frontalni sinusi, nadledvične žleze in češarika, vnetje prostate, neplodnost, impotenca

-          PODOČNJAKI (3) - zgoraj in spodaj - poteka meridijan jeter, žolčnik, ledvic. Težave: kolki, spolne žleze,hipofiza, vnetje žolčnika, oči, prsna vretenca, kolena, nebnica, mišice, kite, tudi zbranost

-          LIČNIKI (4,5) - zgoraj- poteka meridijan pljuč in debelega črevesa Težave: težave z debelim in tankim črevesom, pljuči, venami, arterijami, rokami,nogami, nosom, obnosne votline, rameni,hipofizo, timus, zgornji del hrbtenice,roženica, vezna tkiva, tudi migrena

-          LIČNIKI (4,5) - spodaj - poteka meridijan želodec in vranica. Težave: grlo, prsne žleze, spolne žleze, limfni vod, kolena, žrelo, čeljust, čeljustna votlina, vezna tkiva, komolec, rame, bronhiji, revma

-          KOČNIKI (6,7) - zgoraj levo- poteka meridijan želodca in vranice, težava: leva dojka, zgoraj desno - poteka meridijan želodca in slinavke, težava: desna dojka, težave oboje: vranica, slinavka, čeljust, požiralnik, ščitnica in  obščitnične žleze, mlečne žleze, želodec, sklepi v kolenu in gležnju, limfne vode, maksilarni sinus (zgornje čeljustično votlino), vezna tkiva (revma)

-          MODROSTNIKI (8) - sekajo štirje meridijani in sicer: srca, tankega črevesa, trojnega grelca, in obtoka/spolnosti. Težave zgoraj: tanko črevo, srednje uho, možgani, hrbtenjača, kri, krvne žile, glavoboli, migrene, epilepsija, omotice,  spodaj: kri, hrbtenjača, možgani, ušesa, živci, tudi migrene, epilepsija

-          Levo in desno zgoraj: težave -  srednje uho, ramena, komolci

-          Desno zgoraj: težave - centralni živčni sistem,dvanajsternik

-          Levo zgoraj: težave -  sprednji del tankega črevesa, ozko črevo

-          Levo in desno spodaj: težave - ramena, komolci, srednje uho

-          Desno spodaj:  težave -  spodnji del tankega črevesa

-          Levo spodaj: težave - ozko črevo