Astro

Zakaj se aktivira in izbruhne ljubosumje? Razlog je samo eden.

Dušica Čičigoj
29. 2. 2020, 10.00
Posodobljeno: 29. 2. 2020, 10.32
Deli članek:

Življenje je res nekaj lepega, ko občutimo notranji mir, umirjenost, ko se sprejemamo taki, kot smo, celostno, ko vidimo v sebi najlepše bitje, ki si zasluži najboljše.

Profimedia
ljubosumje

Ko se v nas kot neskončna reka pretakata sreča in veselje, zasijemo v vsej toplini ljubezni kot najsvetlejša zvezdica na nebu ...  Lepo, kajne!

Toda ta šopek pisanih barv občutkov ima tudi »trne«, ki nas tu in tam opominjajo, kje smo se izgubili na svoji poti uspešnih vzponov na mogočne gore ter širokih dolin divjih rek, bogatih gozdov …

Eden od najbolj bolečih »trnov« je ljubosumje, ki močno pretresa, lahko zamaje ali celo uniči marsikateri odnos.

KAJ JE LJUBOSUMJE

Pravijo, da sta ljubezen in ljubosumje kot sestri; med seboj sta povezani, lahko v umirjenem nihanju uravnoteženega prepletanja, a vse prevečkrat v nerazumevanju, ker ljubosumje hoče svojo prevlado. Ljubosumje lahko zaslepi ali zastrupi ljubezen, ko uide izpod nadzora.

KDAJ SE IZRAŽA

Malo je ljudi, ki v svojem življenju še nikoli niso občutili ljubosumja. Malo ljubosumja v odnosu, kot pekoča začimba v majhnih količinah, je celo zdravo, saj lahko odnos poživi, da je živ, dinamičen, da sta še vedno prisotni toplina in ljubezen, kjer se počutimo ljubljene, sprejete, pomembne, razumljene, zaželene in tako naprej. Torej, imamo neka čustva do druge osebe, ni nam vseeno, kaj se z njo dogaja, in obratno. Takrat se na nek način počutimo varne, umirjene, ne zaznavamo nobene grožnje, ki bi ogrozila naš odnos.

KAJ GA SPROŽI

Ljubosumje se aktivira in izbruhne, če smo nesamozavestni, v ozadju tega pa sta negotovost in strah pred izgubo ljubljene osebe. Negotovost se počasi spreminja v nemoč. Preplavijo nas močna čustva, ki jih včasih ne moremo nadzorovati, prepletata se strah in jeza.

Profimedia
Ko drugega zaradi ljubosumja napadamo, se ta oseba seveda brani, a tudi še bolj odmika

NAPAD IN UMIK

Pretirano ljubosumje, naj bo objektivno ali namišljeno, počasi najeda naš odnos in ga na koncu lahko tudi uniči. Lahko gre za neutemeljena obtoževanja in izmišljena dejstva brez osnove. Ko drugega zaradi ljubosumja napadamo, se ta oseba brani, še bolj odmika, nas odriva od sebe, sledi lahko popoln odmik. Za ljubosumno osebo bo to dodatna potrditev, da se s partnerjem res nekaj dogaja in da je izpad upravičen. Z ljubosumnim vedenjem dosegamo ravno tisto, česar se bojimo, da se bo zgodilo, a se tega v danem trenutku sploh ne zavedamo.

REŠITEV JE V NAS

Lahko da imamo že slabo izkušnjo iz preteklosti, da smo bili v prejšnjem odnosu prevarani, izigrani, kar pa ne sme biti vzrok, da to nadaljujemo, sicer bodo vsi odnosi kaotični, upravičeno ali neupravičeno. To samo nakazuje, da smo mi sami ujeti v svoji negotovosti, kaj si zaslužimo, koliko smo za nekoga vredni, kar izhaja iz ranega otroštva. Nujno je, da se tega zavedamo, da teh primanjkljajev ne projiciramo na partnerja kot krivca za naše boleče doživljanje ljubosumja. Namesto da ga obsojamo, napadamo, kritiziramo, rajši spregovorimo, povejmo, kako se počutimo, kaj doživljamo, s čim se soočamo, vendar brez pričakovanj, da nas bo razumel, dojel ali to sprejel. Odgovori in rešitve so v nas samih, prej ko to ozavestimo, prej bomo osvobojeni potrebe doživljanja ljubosumja.