Astro

Ko ostajamo na varnem, smo prikrajšani za marsikaj

Tina Hočevar
6. 5. 2021, 10.10
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 10.54
Deli članek:

Ste kdaj razmišljali o tem, zakaj imamo tako pogosto strah stopiti iz svoje cone udobja? Kaj je tisto, česar se bojimo?

Profimedia
ženska kletka

Radi smo varni, radi imamo stvari pod kontrolo. Radi vemo, kakšen bo rezultat naših dejanj. Seveda tudi vaš rojstni datum vpliva na to, če ste bolj pustolovski ali če ste bolj radi varni. To, da ostajamo na varnem, pomeni tudi, da smo prikrajšani za nekatere stvari, ki bi nam morda prinesle radost.
Kaj se torej lahko zgodi, če stopimo iz cone udobja? Lahko doživimo neuspeh, lahko smo osramočeni, lahko smo prizadeti. In to nas straši, misel na to nam je neprijetna.
ZAPLUJMO V NEZNANO
A kaj je potrebno, ko stopimo iz cone udobja? Pogum, seveda. A še nekaj. Predaja. Naučiti se moramo predati in ‘zapluti’ v nepoznano situacijo. Ko stopimo iz cone udobja, nikoli zares ne vemo, kakšen bo rezultat. Zato nas je strah. A prav zato je tako pomembno naučiti se prepustiti, priti v stanje notranjega miru in povezave s svojim višjih jazem (vesoljem, energijo, Bogom). Bolj kot stopamo iz cone udobja, bolj je pomembno, da smo čuječni in osredotočeni.
Seveda, lahko se zgodi, da nam ne bo uspelo. A ko naredimo ta korak, obstaja tudi velika verjetnost, da nam bo! Da bomo dobili tisto povišico, za katero smo se tako bali prositi. Da bomo spoznali čudovito osebo, ki smo se jo tako bali povabiti na zmenek. Da bomo dobili novo priložnost, ki je ne bi bilo, če se ne bi izpostavili.
Ste se že kdaj upirali poizkusiti nove vrste hrano, a ko so vas končno prepričali, ste ugotovili, da je to nekaj najboljšega, kar ste kdaj jedli?
Ali pa si niste želeli na dopust v določeno državo, lahko da ste čutili odpor, ko pa ste se le odpravili, ste tam preživeli enega najlepših dopustov?
Morda vas je bilo strah, ko ste prvič začeli voziti avto, nikakor vas niso spravili za volan. Danes pa uživate v dolgih vožnjah in si sploh predstavljate ne, kako bi izgledalo vaše življenje brez avtomobila.
Skozi to rastemo, dobivamo nove izkušnje, raste nam samozavest, počutimo se močnejše, pogumnejše, bolj smo izpolnjeni.
PRVI KORAKI
S tem člankom vas želim spodbuditi k temu, da preverite sami pri sebi, koliko si dovolite stopiti iz vaše cone udobja in če vas to udobje morda zadržuje pri doseganju vaših sanj in ciljev. Seveda vas ne spodbujam k temu, da greste in naredite nekaj nevarnega ali nekaj, pred čemer imate velik strah. Začnite z malimi koraki.
Poizkusite s tem:
1. Pomislite na nekaj, kar si že dolgo želite, pa veste, da boste za to morali narediti nekaj, kar vam je morda strašljivo ali neprijetno.
2. Kaj bi morali narediti, da to dosežete?
3. Kaj je prvi korak, ki ga lahko naredite že danes (ali pa vsak dan oziroma vsak teden), da boste prišli bližje temu cilju?
Moj osebni primer:
Sama sem imela velik strah pred javnim nastopanjem. Hkrati pa veliko željo, da bi delila znanje in izkušnje skozi predavanja in delavnice. A podoba sebe pred množico ljudi mi je bila strašljiva! Vprašala sem se, kaj bi morala narediti, da bi dosegla svoj cilj predajanja znanja skozi predavanja. Odgovor je bil: začeti govoriti pred drugimi, čim večkrat in kjer je le mogoče. In kaj je bil moj prvi korak? Začela sem obiskovati manjše skupine podjetnikov, kjer na začetku srečanja vsak posameznik vstane, se predstavi ter pove, kaj počne. Na začetku tega še nisem zmogla, a moj prvi korak je bil, da sem prišla na srečanje ter samo poslušala. Naslednji moj korak je bil, da sem že vstala in se predstavila. To sem počela, kjer je bilo le mogoče. Če sem bila na kakšnem predavanju, sem dvignila roko in zastavila vprašanje ali povedala svoje mnenje pred množico. Vse to so bili moji koraki, ki so me vodili do tega, da sem samo dve leti kasneje brez problema govorila pred 500 ljudmi.
Začnite z najmanjšim možnim korakom, ki je na poti do vaših sanj. Vztrajno in pogumno. In zelo verjetno je, da bo to, kar je danes za vas izven udobja, nekaj, v čemer boste čez nekaj časa neizmerno uživali!