Astro

Kako pozdraviti zlomljeno srce? To je 5 idej!

Mark Strle, osebno srečanje: 040 309 304
7. 12. 2019, 17.00
Deli članek:

Ljubezen je pomembna. Še več, ko smo zaljubljeni, se zdi, da je edina pomembna, kot nekakšen žarek resnice v tem ponarejenem življenju. Ljubezen je naša luč in ko se konča, se znajdemo v temi. Ljubezen, ki se izjalovi, pa presneto boli.

Profimedia
Če ne gre ... pač ne gre

Srčna bolečina ob razhodu je stara kot zemlja in je že od nekdaj osrednja tema pesmi, filmov in ostale umetnosti. A ko imamo strto srce, se nam kljub temu zdi, da nas nihče prav zares ne razume ter da je samo naše srce tako ranjeno.

Besedo "ranjeno" pogosto uporabljamo, ko opisujemo občutke ob razhodu in to ni samo metafora. Sodeč po raziskavah, se pri bolečem razhodu s partnerjem aktivirajo enaka območja v možganih kot takrat, ko občutimo fizično bolečino. In kot vsaka bolečina, tudi srčna potrebuje čas, da izgine. In čeprav so razni vzpodbudni stavki in nasveti okolice teoretično pravilni, se nam v trenutkih prebolevanja ne zdijo prav nič resnični. Zaradi ljubezni namreč čutimo, da je oseba, ki jo ljubimo, edina prava za nas. Ljubezen življenja. Duša dvojčica. Edina. In, če obstaja le ena duša dvojčica in jo izgubimo, si lahko potem sploh kdaj opomoremo?

No, sam sem mnenja, da se odnos s pravo dušo dvojčico ne bi končal slabo. Se pa seveda dogaja, da se z nekom tako zelo povežemo, da nas ti občutki hitro zavedejo. A če smo se bili zmožni na tak način povezati z eno osebo, potem lahko to zagotovo ponovimo še s kakšno drugo in nekoč celo s pravo. Seveda ima vsak izmed nas svoja mnenja in prepričanja, a dejstvo je, da ranjeno srce včasih neznosno boli. Zato je dobro imeti strategijo, ki nam v takšni situaciji pomaga prenesti bolečino in nas na koncu naredi močnejše. V ta namen bi vam rad predstavil 5 idej, ki lahko predolgo čustveno agonijo spremenijo v precej hitrejše okrevanje.

fa5cd97617c4bd7877dd85e2ea0f851e.jpeg

1. Dajte si čas
Ko smo zaljubljeni, smo napolnjeni s hormoni dobrega počutja, kot so oksitocin, serotonin in dopamin, ki je povezan z odvisnostjo. Počutimo se lahkotni, polni energije in optimizma. In seveda, ko predmet naše ljubezni odide, odidejo tudi povišane vrednosti teh hormonov, zato se počutimo slabo. In utopično je pričakovati, da bo naše počutje takoj spet normalno. A največja napaka je, da predvidevamo, da se ne bomo dobro počutili nikoli več. To je iluzija, ki nas ubija. Resnica je, da kakorkoli se v tem trenutku počutimo, bomo sčasoma spet našli smisel življenja tudi brez te določene osebe v njem.
2. Zamotite se z dejavnostmi
Ranjeno srce nas sili, da stalno premlevamo in fantaziramo o tem, kaj bi lahko bilo, kaj je šlo narobe in tako naprej. S tem pustimo domišljiji prosto pot in če začnemo živeti v sanjarjenju, se počutimo še slabše. Seveda, nekaj sanjarjenja nam ne uide, preden se ne prilagodimo situaciji. A raziskave so pokazale, da smo najbolj srečni, ko se ukvarjamo z dejavnostmi, ki zahtevajo veliko naše pozornosti. Koncentracija nas bo vsak dan veliko bolj osrečila kot sanjarjenje. Lahko je to neka zahtevna spretnost ali šport, važno je, da se osredotočimo navzven, kolikor je le mogoče.
3. Ublažite moč starih asociacij
Določene pesmi, določeni prostori ali celo določeni deli dneva nas spominjajo na izgubljeno osebo. Pravzaprav se zdi, da nas na to osebo spominja prav vse, kar je popolnoma normalen del procesa žalovanja. In medtem ko se to dogaja, je življenje lahko zelo boleče. A nikar ne mislite, da glede tega ne morete storiti ničesar. Pomembno je, da še vedno poslušate enake pesmi, obiskujete enake prostore in tako naprej, dokler ne ustvarite novih asociacij, ki ne vključujejo vašega bivšega partnerja. Če to zavestno počnemo, lažje pozdravimo ranjeno srce, tako pa se nam vrne tudi nova samozavest in občutek osebne moči. Zato, na začetku se izogibajte stvari, ki vas spominjajo na bivšega in vas bolijo. A le za toliko časa, da mine začetni šok. Ko pa enkrat mine, se namenoma podajte v situacije, ki vas spominjajo na bivšega partnerja in začnite graditi nove spomine. Tako vas bodo vse te stvari, ki jih radi počnete, počasi nehale spominjati na bolečino.
4. Spomnite se slabih časov in lekcij, ki ste se jih naučili
Ko se nekaj konča, se je lahko spominjati dobrih časov, strasti, romantike, zabave in vznemirljivosti. A razmerje se je končalo. In to pomeni, da so morali obstajati slabi trenutki. Osredotočite se na njih. Zaljubljenost nam včasih zamegli realno sliko in zato svoje razmerje vidimo tako, kot ga pač želimo videti. Pogosto opozorilne znake, ki so okolici očitni, sami opazimo mnogo kasneje. Torej, še enkrat, osredotočite se na "ne tako dobre" čase in se izogibajte tega, da bi preveč krivili sebe ali bivšega partnerja. Konec koncev, za ljubezen ali pa njen konec, sta vedno potrebna dva. Ko nehamo kriviti ali sanjariti, se nam prikaže realna slika in tako se lahko naučimo tudi veliko koristnih lekcij za prihodnost.
5. Izogibajte se cinizmu in ponovno ljubite
Večina ljudi ima vsaj enkrat strto srce. Zato je lahko pasti v past cinizma in ponotranjiti razne stavke, kot recimo "vsi moški varajo", "vsi se bojijo vezati" in tako dalje. Predpostavljati, da je določena izkušnja vsesplošno pravilo, je velika in pogosta napaka v razmišljanju, ki vodi v nesrečo. Niso vsi ljudje enaki. Lahko in tudi boste ponovno ljubili. Tudi če je bila zadnja ljubezen najboljša do zdaj, ne pomeni, da najboljša ne bo šele prišla. Morda občutite hudo bolečina in resnični šok, a šli boste preko tega in se počutili bolje. Vse to je del življenja in ko boste čez čas na današnji dan pogledali z distanco, boste videli, da ni bilo tako grozno, kot se vam zdi v tem trenutku.
In še ena misel za konec: Ko je v vašem življenju prava duša dvojčica, ne prihaja do ogromnih nesporazumov, pretrganih medsebojnih vezi ali zmage vznemirjenja nad stabilnostjo. S pravo dušo dvojčico pride občutek globokega vzajemnega razumevanja in strasti.