Astro

Kraljico je zaradi škandala sam prosil, da ga reši dolžnosti

rn
28. 11. 2019, 15.03
Deli članek:

Princ Andrew ne bo več opravljal svoje funkcije v kraljevi družini, v kar ga je prisilila povezava s spolnim škandalom njegovega dolgoletnega prijatelja, obsojenega pedofila Jeffreyja Epsteina, ki je pred meseci storil samomor.

Profimedia
Princ Andrew

Britanski princ Andrew (59) je v enem od redkih intervjujev za britansko televizijo BBC odločno zanikal spolne odnose z domnevno najstniško žrtvijo ameriškega milijonarja Jeffreyja Epsteina. Vztrajal je, da se ne spomni prav nobenega stika z Virginio Giuffre, ki ga obtožuje kar trikratnega spolnega izkoriščanja med letoma 1999 in 2002 v Londonu, New Yorku in na zasebnem karibskem otoku.

Ogorčenost

»Absolutno vam lahko povem, da se to ni nikoli zgodilo,« je dejal v pogovoru za BBC, ki so ga predvajali v soboto zvečer. Zanikal je kakršnekoli spolne stike z Giuffrejevo: »Ne spomnim se, da bi kadarkoli srečal to damo.« Princ se je med intervjujem večkrat celo nasmehnil, britansko javnost pa je zmotila njegova brezbrižnost do hudih zločinov prijatelja. Ravno ta brezbrižnost pa je pri številnih britanskih organizacijah sprožila ogorčenost, saj so kmalu javno objavili, da z osmim v vrsti za britanski kraljevi prestol ne želijo več sodelovati. Princ je tako v sredo javno potrdil, da do nadaljnjega zapušča svoje dolžnosti člana kraljeve družine, vsaj dokler se stvari ne razjasnijo. Strokovnjaki menijo, da je to velik korak za moderno kraljevino. 

Javno pismo

»V zadnjih dneh mi je postalo jasno, da so okoliščine v povezavi z mojim nekdanjim prijateljem Jeffreyjem Epsteinom začele zelo vplivati na delo moje družine in pomembno delo v številnih organizacijah in dobrodelnih ustanovah, ki sem jih s ponosom podpiral. Zato sem njeno visokost prosil, če lahko do nadaljnjega odstopim od svojih javnih obveznosti, ona pa je to dovolila,« je v odprtem pismu zapisal princ Andrew in dodal: »Še vedno obžalujem svojo slabo presojo v povezavi z Epsteinom. Njegov samomor je pustil številna neodgovorjena vprašanja, predvsem za žrtve, s katerimi globoko sočustvujem.« V javnem pismu pa je še izrazil upanje, da bodo žrtve lahko spet normalno zaživela, in poudaril, da z veseljem sodeluje z vsemi organi pregona.