Astro

Resnica je, da si celo največji samotarji želijo ljubezni

Tina Hočevar, osebno srečanje: 040 309 304
18. 11. 2019, 17.00
Deli članek:

Ljudje smo socialna bitja in vsi si želimo ljubezni, razumevanja, bližine in spoštovanja. To je položeno v nas. Res je, da imajo nekateri med nami radi veliko ljudi okoli sebe, drugi pa so raje sami. Nekateri morda sploh ne čutijo, da si želijo bližine, nekateri so samotarji.

promo
ko zadiši ljubezen, nazli

A ponavadi so razlogi za to, zakaj se nekdo umika od ljudi. Lahko nas k temu privedejo slabe izkušnje iz preteklosti, travmatični dogodki, vzgoja, nesamozavest, prevelika občutljivost …
A resnica je še vedno, da si vsi želimo ljubezni. Potreba po ljubezni in povezavi z drugimi je ena od naših osnovnih potreb.

RAZLIČNA IZRAŽANJA
Vsakodnevno počnemo različne stvari, da bi zadovoljili potrebo po ljubezni in povezavi drug z drugim. To se lahko izraža na pozitiven in negativen način. Prestavljate si na primer konfliktno situacijo, v kateri je glasen prepir in kričanje. Obe osebi v tem konfliktu sta prizadeti. Sploh ni pomembno, za katero stvar gre, resnica je, da si obe želita ljubezen, razumevanje in spoštovanje. A to potrebo izražata z glasnimi verbalnimi napadi.
Zakaj torej kričita? Velikokrat zato, ker je to naš vzorec obnašanja, učimo se od staršev, okolice in družbe. Morda tudi zato, ker so bile v obeh nakopičene energije, ki jih nista izrazili sproti. A to ne pomeni, da mora tako ostati. V svojih rokah imamo moč, da spremenimo naše vzorce obnašanja.
Primeri negativnega izražanja potrebe po ljubezni in povezavi:
- povzdignjen glas in kričanje,
- fizično nasilje,
- užaljenost,
- odmik in prekinitev komunikacije,
- ignoranca …
Primeri pozitivnega izražanja potrebe po ljubezni in povezavi:
- jasno in mirno povemo, kaj čutimo in kaj si želimo,
- v miru prisluhnemo drugi osebi in ji dovolimo, da se izrazi,
- objem,…
RAZUMEVANJE POTREB
Naše odnose bomo torej lahko izboljšali, če bomo bolj razumeli lastne potrebe in potrebe drugih. Res je, da je v čustvenih situacijah včasih zelo težko ohraniti mir in trezno glavo, a pomaga, če vadimo.
Naslednjič, ko boste v neprijetni situaciji ali konfliktu z nekom, se ustavite za trenutek, globoko zadihajte in se vprašajte, kaj ta oseba v resnici potrebuje. Zavedajte se, da vsi potrebujemo ljubezen, spoštovanje in razumevanje. Tudi jeza, užaljenost ali ignoriranje je samo klic po tem. Ko boste na tak način videli osebo, ki je pred vami, boste lažje našli način, da k njej pristopite pozitivno. Včasih je za to seveda potreben čas. A s tem razumevanjem se bo razbremenila vaša negativna usmerjenost do te osebe.
Enako lahko vprašate tudi sebe. Ko boste želeli odreagirati napadalno, jezno ali užaljeno, se umirite, zavedajte se svojih potreb ter starih vzorcev odzivanja. Nato se vprašajte, kako bi lahko še na drugačen, mirnejši način izrazili vaše potrebe.
Seveda je dobro preveriti, kakšno je ujemanje med vami in osebo, s katero želite izboljšati odnos. Več o tem si lahko preberete v mojih prejšnjih člankih (kliknite TUKAJ). 
Skozi to boste lažje razumeli potrebe druge osebe, vaše lastne potrebe in medsebojne energije, tako potenciale kot tudi izzive.