Koran ob bolniški postelji

Je Tito umrl kot musliman?

uk
16. 9. 2021, 15.00
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 15.12
Deli članek:

Od smrti Josipa Broza - Tita so minila že štiri desetletja, razne teorije zarote in nenavadne informacije o njegovem življenju (ter smrti) pa še zmeraj krožijo med ljudmi.

Arhiv Svet24
Josip Broz - Tito

Prva teorija zarote trdi, da je bil Josip Broz - Tito prostozidar, tisti, ki temu verjamejo, pa se sklicujejo na njegov grob. Na spomeniku namreč ni peterokrake zvezde, ki bi bila v nasprotju z njegovo prostozidarsko pripadnostjo. Njegov nečak Joška Broz je pozneje dejal, da je to velika neumnost, da je Tito želel samo čim bolj preprost napis na nagrobniku. A druga teorija govori, da je Tito pred smrtjo prešel v islam in zaradi tega na nagrobniku ni peterokrake zvezde.

Hamdija Jusufspahić je postal beograjski mufti leta 1967. 

GROB

Zakaj na nagrobniku ni zvezde, se že desetletja sprašujejo mnogi domači in tuji strokovnjaki. Peterokrako zvezdo naj bi si Tito želel na spominski plošči, a naj bi v paniki po njegovi smrti nanjo pozabili. Tako vsaj trdi njegov nečak. Na plan pa je prišel posnetek razgovora z nekdanjim beograjskim muftijem Hamdijo Jusufspahićem, ki je nastal pred približno desetimi leti. Na posnetku mufti razlaga o svojem druženju s predsednikom SFRJ in trdi, da je Tito umrl kot musliman.

Wikipedija
Res je nenavadno, da na nagrobniku ni rdeče zvezde. Mnogi menijo, da je to dokaz, da je Tito prestopil v muslimansko vero.

OPIS SREČANJA

Mufti je srečanje s šefom Titovega kabineta Berislavom Badurino podrobno opisal le nekaj dni po tem, ko je Tito umrl. »Ko je Tito umrl, sva se šla z alžirskim ambasadorjem Abdulom Hamidom Adžalijem vpisat v žalno knjigo. Takrat je k nama pristopil Berislav Badurina, ki je bil šef kabineta ali osebni tajnik velikega voditelja. Rekel mi je, da mi čestita, in vprašal sem ga, zakaj, saj je človek umrl. Odgovoril mi je, 'zato, ker je umrl v vaši veri'. Bil sem popolnoma presenečen. Dejal mi je, da je Tito umrl med branjem Korana, da ga je bral že tretjič. Vprašal sem ga, kaj to pomeni, in dejal mi je samo, da ne želi povedati nič več. A mi je nato prišepnil, da bom videl na njegovem grobu, kjer bodo samo ime, priimek ter letnici rojstva in smrti, ker se tako pokopavajo muslimani,« je povedal mufti. Dodal je tudi, da je Berislav nekaj besed spregovoril z alžirskim ambasadorjem v francoščini.

Wikipedija
Edina knjiga v bolnišnični sobi naj bi bil prevod Korana.

V BOLNIŠNICI

Po pripovedovanju Jusufspahića naj bi bila edina knjiga, ki jo je imel Tito v bolnišnici, prevod Korana. Mufti je pozneje tudi spregovoril z alžirskim veleposlanikom in ga prosil, naj mu pove, kaj sta se pogovarjala z Berislavom. Ta mu je dejal, da je tudi njemu rekel, da je Tito umrl kot musliman, in da je o tem obvestil svojo vlado. Jusufspahić je sicer večkrat obiskal Tita in mu razlagal o muslimanski veri, in po njegovih besedah Tito nikoli ni skrival svoje navdušenosti nad to religijo. »S Titom sem se prvič srečal kot študent v Kairu. Študiral sem islamsko-teološko smer. Tito je prišel v naš klub in nas vprašal, ali kdo govori arabsko. Odgovoril sem mu, da znam, in odvrnil nam je, naj se učimo arabščino, saj je to jezik prihodnosti.« Jusufspahić je postal beograjski mufti leta 1967.

Wikipedija
Mufti naj bi se s Titom dobil večkrat in mu razlagal o muslimanski veri.

RESNICA ALI TEORIJA

Nihče od Titovih bližnjih ni nikoli potrdil te zgodbe, prav tako o tem ni spregovoril noben državni uradnik, tako da obstaja samo posnetek muftija Hamdije Jusufspahića, ki pa dejansko ni bil prisoten pri prestopu Tita v muslimansko vero, ampak se je zanašal samo na domnevne besede Berislava Badurine.