Astro

Nova epidemija: obrekovanje in obremenjevanje s tujimi življenji

Danica Lončarič
1. 4. 2021, 14.14
Posodobljeno: 1. 4. 2021, 14.34
Deli članek:

Ste mogoče tudi vi že bili žrtev ogovarjanja znancev ali popolnoma neznanih ljudi, ki so sprožili val neresničnih zgodb, ki so vam kasneje v življenju škodovale?

Profimedia
Z obrekovanjem lahko povzroite hudo osebno stisko.

Ali pa ste morda vi nekdo, ki se obremenjuje s tujimi življenji in je vedno na »preži«, kaj kdo počne, saj le tako dosežete občutek več vrednosti in (za zelo kratek čas), doživite kanček lažne samozavesti - ali pa ravno obratno in se za trenutek vaša samozavest omaja?
Če ste se našli v prvem ali drugem opisu, nekateri pa mogoče v obeh, je vsekakor pravi trenutek in morda skrajni čas, da zaustavite takšen način življenja!
Danes je dostop do ogovarjanja in obremenjenosti s tujimi življenji veliko lažji, saj imamo lahko v poplavi različnih socialnih omrežji 24 urni nadzor in pregled, kaj kdo kje počne!
Prvi korak k ugotovitvi, če vas je okužila moderna epidemija, je, da sami pri sebi preverite obsesijo po pregledovanju raznih Facebook in Instagram profilov ter njunih »storijev«. V kolikor se zalotite, da jih redno in večkrat dnevno pregledujete, je zdaj čas, da s tem PRENEHATE, sicer lahko zapadete v resno odvisnost! Nastavite si kratko časovno omejitev, saj je pri obeh aplikacijah ta storitev na voljo.
Drugi korak, v kolikor ste bili VI žrtev govoric, je, da začnete verjeti v sebe in svojo tako zunanjo kot tudi notranjo samopodobo! Okrepite vero vase, ovrednotite svoje notranje vrednote, cenite se in spoštujte sebe in tiste prave prijatelje, ki so vam zvesti! Ne izgubljajte časa z ljudmi, ki vam jasno kažejo, da so ob vas le zaradi njihovega lastnega interesa!
Nekaterim je z ogovarjanjem škoda že narejena, a žal časa nazaj ne morete zavrteti. Lahko le sprejmete vse skupaj kot lekcijo, se naučite nekaj iz te situacije ter ob enem dobite jasen vpogled v to, kdo je vaš pravi prijatelj: tisti ljudje, ki vas imajo resnično radi, bodo verjeli vam in ne okolici.
Tretji korak je: začnite ceniti svoj čas! Ne potrošite niti minute, kaj šele ure na življenje tujih ljudi, posvetite se sebi in svojim bližnjim. Čas, ki ga vložite v sebe, je veliko dragocenejši, kot čas, ki ga vložite v druge. Tudi vaši bližnji bodo veliko bolj cenili vašo bližino in čas, ki ste jim ga namenili, kot znanci na portalih, ki vas tudi opazijo ne, morda niti ne vedo, da sploh obstajate.
Obenem pa vas toplo vabim, da dosežete občutek plemenitosti in VI zaustavite govorice, ki se vas ne tičejo in mečejo slabo luč na druge ljudi. Ko dosežete to vrednoto, verjemite mi, bo občutek plemenitosti veliko lepši in boljši kot občutek po obrekovanju.